Vinkit toisen koiran hankintaan

Toisen koiran hankkiminen on iso päätös. Kun taloon tulee toinen koira, moni asia muuttuu. Mitä eroa on neljällä ja kahdeksalla tassulla?

Tarina toisen koiran hankinnasta

Koira hankitaan vanhemman seuraksi, koska se joutuu olemaan paljon yksin kotona. Kaksi menee siinä missä yksikin. Lapsi tarvitsee energisemmän koiran. Ei tarvitse kouluttaa, se oppii vanhemmalta tavat.

Sitä voi valehdella itselleen minkä jaksaa, mutta todellisuudessa ainakin minä hankin toisen koiran itsekkäästä syystä. En kestänyt ajatusta, että tulisi päivä, jolloin talossa ei ole koiraa. Tuhinaa kyljessä kiinni, tassua rinnan päällä. Riemua, kun ollaan yhdessä. Tietoa, että toinen on kiinni sinussa, tapahtui mitä tahansa.

Tyttö nimeltä Max

Istuttiin ringissä penturykelmän edessä. Kahden viikon ikäisistä karvapalloista yksi horjui jaloilleen, tassutteli luokseni ja asettui kämmenelle kerälle. Nostin ylös, vilkaisin jalkojen väliin ja ojensin tytön vieruskumppanille, koska halusin uroksen. Sen nimi olisi Max ja kävelisimme kesällä sinkkukundeina pitkin stadia ja tiirailisimme bööniä. Vai miten se nyt meni.

Paitsi että vieruskaverin sylissä alkoi kiemurtelu ja vikinä, joten otin pennun takaisin. Max asettui kämmenelleni ja tuhisi tyytyväisenä.

Max kulki rinnalla kaikki vuodet, rannalla, kaupungilla, matkoilla Euroopassa, hyväksyi taloon tulleen naisen ja myöhemmin lapsen, jonka antoi tutkia rauhassa hampaita ja syöttää raksuja yksi kerrallaan.

Samalla kun itse nuorruin, Max vanheni. Nyt se on jo kymmenen.

Koira nimeltä koira

Toisenkin koiran nimi päätettiin etukäteen. Se oli Airis. Koiran rotu päätettiin vasta nimenannon jälkeen – se oli Airedalen terrieri, eli tuttavallisemmin airis. Kavereiden mukaan meillä oli siis airis, jonka nimi oli Airis. Niinpä parin viikon jälkeen aloimme kutsua pentua nimellä Aikku.

Koti piti jälleen tehdä koiraturvalliseksi. Hankimme lapsiportin pojan ovelle lelujen suojaksi. Kengät tungimme kaappiin, pikkutavarat hyllyille ja johdot laitoimme piiloon. Pöydänjalat voitelimme sitruunalla ja tabascolla, jotka Aikku nuoleskeli nautiskellen mukavina mausteina. Matot menivät varastoon tai rullalle sängyn alle.

Eläinlääkärikulut nousivat taivaisiin – allergiaa, ripulia, kuumetta, väärään suuntaan kasvavia hampaita, silmäongelmia, matkapahoinvointia, ääniherkkyyttä. Koiravakuutus korvasi paljon.

Maxin kanssa koiravakuutus ei "kannattanut", koska Max ei juuri sairastanut. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, ja vakuutus tuo mielenrauhaa sekä tasapainoa budjettiin, kun kulut tietää etukäteen.

Vinkkejä toisen koiran hankkimista suunnittelevalle

 • Kahden koiran kanssa on hieman erilaista käydä lenkillä, joten unohda kännykän selaus – ja flexi.
 • Jos et osaa kasvattaa lisäkäsiä, muista koulutus.
 • Nuorempi koira ei opi vanhemmalta kuin huonot tavat.
 • Pidä huoli, että vanhempi koira on ykkönen. Se kulkee ensin ovista, saa ensin ruuan ja ensin huomion.
 • Yhden koiran saa helposti kavereille hoitoon. Kaksi koiraa vähentää helposti kavereita.
 • Muista koiravakuutus. Vaikka ensimmäinen olisi ollut terveenä koko elämänsä, ei toinen ehkä ole.
 • Kahden koiran omistaminen maksaa kaksi kertaa enemmän kuin yhden koiran omistaminen.
 • Saatat myös tarvita uuden auton.
 • Nykyinen koira on kaveri huonekalujen, johtojen ja kenkien kanssa. Uusi ei ole.
 • Jokainen koira on yksilö – älä suhtaudu uuteen tulokkaaseen kertauksena vanhasta.
 • Koiran sairauksien hoito on erilaista kahden kanssa. Ihottumien, haavojen ja siteiden suojaamiseen ei enää riitä kauluri, kun on rikoskumppani puremassa ja nuolemassa niitä.

Koiraa ei voi korvata

Kahden koiran arki on samanlaista kuin yhdenkin kanssa: haukkumista, riemukohtauksia, hihnan kiskomista, välienselvittelyä, huomionhakua, voltteja, kinastelua, puruleluja, nuolemista, sylissä makaamista ja pyyteetöntä rakkautta. Ainoastaan tuplana.

Alkuun Max sieti Aikkua pakon sanelemana. Joskus se jopa rähisi. Nyt se masentuu täysin, jos joutuu siitä eroon. Ulkoillessa ne liikkuvat rinnan ja tekevät minut mustasukkaiseksi. Ihan kuin minä ja Max kymmenen vuotta sitten. Heille on seuraa toisistaan.

Muutaman vuoden kuluttua, kun olen taas yhden koiran kanssa, mietin mahtaako Aikku ajatella vielä Maxia.

Mahtaako se ajatella kuten minä, ettei toinen koira todellisuudessa voi koskaan korvata ketään, vaikka Maxin tilalle tulisikin joku. Toinen koira on vain toinen koira, ihana siinä missä ensimmäinenkin, vaikka eri tavalla.

Mahtaako se ikävöidä Maxia yhtä paljon kuin tiedän jo ikävöiväni. Vai ajatteleeko se vain lähtevänsä jonain päivänä perässä, sinne minne Max on mennyt, minua odottamaan.

Kimmo Hattunen
Kirjoittaja on ifläinen, ja aina koiran kanssa.

Koiravakuutus eläinystävälle

Koiravakuutus tuo turvaa, jos koirasi tarvitsee eläinlääkäriä. Koiravakuutusta on helppo käyttää, koska siinä on yksinkertainen omavastuu. Jos pohdit, pitäisikö koira viedä eläinlääkäriin, etäeläinlääkäri on kätevä vaihtoehto. Koiravakuutus korvaa etäeläinlääkärin käytön, kunhan kyseessä on vakuutuksesta korvattava vaiva. Mikäli sinulla on koiran lisäksi muita eläimiä, tutustu eläinvakuutukseen

Max odottamassa isännän artikkelin valmistumista.