Ifin eläinlääkäri vastaa

Koirat ja pakkanen

Yhä useampi koira käyttää talvisin vaatteita. Ovatko ne tarpeen, ja vilustuuko koira helposti pakkasella? Eläinlääkäri kertoo!

Eläinlääkäri Heidi Elomaa ja tanskandoggi Klaus

Moni koiran omistaja pohtii talvisin, vilustuuko koira pakkaskelillä. Kokosimme yleisiä koiriin ja talveen liittyviä kysymyksiä, ja Ifin eläinlääkäri Heidi Elomaa vastaa niihin.

Miten hyvin koirat sietävät pakkasta?

Koiran pakkasen sietokyky riippuu koiran rodusta ja iästä. Nyrkkisääntö on, että mitä pienempi ja nuorempi koira on, sitä huonommin se sietää kylmyyttä. Varsinkin rodut, joilla ei ole aluskarvaa, palelevat helposti kovilla pakkasilla. Myös lyhytkarvaiset ja -raajaiset koirat paleltuvat muita helpommin.

Koiralle tulee helposti kylmä, jos se seisoskelee pitkiä aikoja pakkasessa. Ethän sen vuoksi jätä koiraasi yksin kaupan ulkopuolelle. Kylmettymisen lisäksi se voi pelätä ja pahimmillaan tulla varastetuksi. Koiraa ei myöskään kannata jättää pitkäksi aikaa autoon pakkasella, koska kylmällä ilmalla auto viilenee yllättävän nopeasti.

Jos sää on kylmänkostea, muistathan kuivata koiran turkin ja päästää koiran lämpimään lenkin jälkeen.

Ovatko koiran vaatteet tarpeellisia?

Yleensä ottaen koirat pärjäävät ilman vaatteita, mutta pakkasen sietokyky vaihtelee rodun ja koiran iän mukaan. Koiran talvitakki tai haalari voi olla tarpeellinen kylmästä kärsiville roduille pienestä chihuahuasta jättikokoiseen tanskandoggiin asti. Hyvä talvitakki suojaa koiran vatsaa, selkää ja vähän jalkojakin. Valitse takki, joka on koiralle sopiva ja jonka materiaali suojaa kosteudelta ja on hengittävää. Hyvässä koiran takissa on myös heijastin.

Koira tarvitsee tossuja vain harvoin, mutta jos koira on hyvin herkkä kylmälle tai sen tassut kärsivät terävästä hiekoituksesta, kannattaa tossujakin harkita.

Miten koiran tassuja pitäisi hoitaa talvella?

Koiran tassut joutuvat talvella koville hiekoituksen, tiesuolan ja turkkiin tarttuvan lumen vuoksi. Poista tassuihin tarttunut lumi ja tarpeen vaatiessa pese sekä kuivaa tassut huolellisesti ulkoilun jälkeen. Jos koiran anturoiden välit jäävät kosteiksi, koira voi saada kosteusihottuman. Voit leikata turkkia anturoiden ympäriltä ja rasvata tassuja voiteella suojataksesi niitä kuivumiselta.

Tassuja voi myös rasvata ennen lenkkiä esimerkiksi vaseliinilla, joka suojaa koiran tassuja koko lenkin ajan. Muista pestä vaseliini tassuista kotiin palatessa.

Voiko koiran antaa juosta jäällä?

Jos otat koiran mukaasi jäälle, pidä se kytkettynä. Jos koira juoksee lumettomalla ja liukkaalla jäällä hallitsemattomasti, se voi liukastua pahasti ja saada lihasrevähtymän, pahimmassa tapauksessa jopa nivelvamman.

Voiko koira syödä lunta?

Jos koira nuolee lunta, ole tarkkana paikan suhteen. Tiesuola voi ärsyttää koiran mahaa ja suolistoa.

Jos olet huono-onninen, lumen seassa voi olla auton jäähdytysnestettä, joka sisältää koirille vaarallista glykolia. Glykoli on makeaa, ja siksi se kiehtoo koiria. Ole erityisen tarkkana maassa näkyvien läikkien suhteen. Glykolimyrkytyksen ensimmäiset oireet ovat kova jano, siitä johtuva virtsaamisen tarve, oksentelu ja huojuminen. Jos epäilet, että koirasi on saanut glykolia elimistöönsä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Tutustu muihin ajankohtaisiin aiheisiin

Lue, mitkä ruoka-aineet ovat koirille vaarallisia ja vilkaise, millainen on hyvä heijastin koiralle. Tutustu myös koirien yleisiin sairauksiin ja hoitovinkkeihin.

Tiesitkö, että koiravakuutus korvaa eläinlääkärikuluja...

jos koira saa vaikkapa hengitystietulehduksen tai tassujen hoito vaatii käyntiä eläinlääkärillä? Maksat eläinlääkärikuluista ja lääkkeistä vain 35 prosenttia, ja If kuittaa kuluista loput. Näin ollen saat korvauksen pienimmästäkin eläinlääkärikäynnistä. Koiravakuutus kattaa eläinlääkärikäyntejä koiran koko elämän ajan.