Koiralle vaaralliset ruoka-aineet

Koiratkin haluavat joskus herkutella. Koirien käsitys herkuista on kuitenkin erilainen kuin ihmisillä, ja moni herkku on suorastaan vaarallista koirille. Tällä sivulla kerromme koirien vaarallisista ruoka-aineista ja mistä saat avun, jos koirasi on syönyt sopimatonta. 

Söikö koirasi suklaata? Saat pikaisen avun etäeläinlääkäriltä.

Rekisteröidy etäeläinlääkäripalveluun

Koira ja suklaa 

Vaikka koiran omistajat yleensä tuntevat koirille vaaralliset ruoka-aineet, kylässä tai lasten seurassa koirien vatsaan saattaa päätyä suklaata tai muita haitallisia ruokia. Koirien vaisto ei nimittäin kerro, mitä ruoka-aineita sen kannattaa välttää.

  • Suklaan sisältämä teobromiini ja kofeiini ovat koiralle myrkyllisiä. Koiralle vaarallinen määrä suklaata vaihtelee suklaasta ja koiran koosta riippuen.
  • Nyrkkisääntö on, että suklaa on koiralle sitä vaarallisempaa, mitä tummempaa suklaa on, mitä enemmän koira on sitä syönyt ja mitä pienempi koira on. Oireita suklaan syönnistä ovat pahoinvointi, oksentaminen, ripuli ja vatsakivut.
Pieni poika koiran kanssa

Muut koiralle vaaralliset ruoka-aineet

  • Rasvainen ja suolainen ruoka on liian tuhtia koiran vatsalle, ja se voi johtaa pahimmillaan haimatulehdukseen. Esimerkiksi kinkun paistorasva on koiralle suurta herkkua, mutta se pistää vatsan sekaisin takuuvarmasti. Yleensä liikaa suolaa saanut koiraa oksentaa. Paljon suolaa syönyt koira kannattaa viedä eläinlääkäriin, sillä sen munuaiset voivat vaurioitua.
  • Rusinat ja viinirypäleet ovat koirille vaarallisia, ja ne voivat johtaa munuaisvikaan. Viinirypäleet eivät vaikuta yhtä voimakkaasti kaikkiin koiriin, mutta joskus jo muutama viinirypäle voi olla haitallinen koiralle. Pähkinät taasen voivat takertua koiran kurkkuun tai suolistoon. Koiran vointia pitää tarkkailla, jos se on syönyt rusinoita tai viinirypäleitä.
  • Piparkakkujen sisältämä sooda aiheuttaa koiralle ilmavaivoja. Pullataikinan sisältämä hiiva alkaa käydä koiran vatsalaukussa ja synnyttää koiralle myrkyllistä alkoholia. 

Koira söi suklaata - mitä tehdä?

  1. Ota yhteyttä etäeläinlääkäriiin, joka päivystää 15 tuntia vuorokaudessa. Jos koira on päässyt käsiksi suklaaseen tai muihin vaarallisiin ruoka-aineisiin ja sillä on huono olo, vointi parantuu yleensä oksentamisen, ulostamisen ja lepäämisen jälkeen. Pidä raikasta vettä saatavilla, koska suolainen ruoka janottaa koiraa.
  2. Jos huonovointisuus jatkuu pitkään, vie koira eläinlääkäriin.
  3. Eläinvakuutus korvaa eläinlääkärikuluja, jos koira on popsinut kiellettyjä juhlaherkkuja. Voit ilmoittaa vahingosta vuorokauden ympäri Omilla sivuilla.
tyttö kuuntelee stetoskoopilla koiran sydäntä

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Omien sivujen kautta.