Hemmottele koiraasi turvallisesti

Koiralle vaaralliset ruoat

Tiesitkö, että yllättävän monet ruoat ovat koirille vaarallisia? Katso koirilta kielletyt herkut ja helpot toimintaohjeet!

Joulu on herkuttelun ja hemmottelun aikaa, myös lemmikeille. Koirien käsitys herkuista on kuitenkin erilainen kuin ihmisillä, ja moni joulun herkku on suorastaan vaarallista koirille. Vaikka koiran omistajat yleensä tuntevat koirille vaaralliset ruoka-aineet, kylässä tai lasten seurassa koirien vatsaan saattaa päätyä haitallisia ruokia. Koirien vaisto ei nimittäin kerro, mitä ruoka-aineita sen kannattaa välttää.

Suklaa, rusinat ja viinirypäleet ovat vaarallisia koiralle

Suklaan sisältämä teobromiini ja kofeiini ovat koiralle myrkyllisiä. Koiralle vaarallinen määrä suklaata vaihtelee suklaasta ja koirasta riippuen. Nyrkkisääntö on, että suklaa on koiralle sitä vaarallisempaa, mitä tummempaa suklaa on, mitä enemmän koira on sitä syönyt ja mitä pienempi koira on. Oireita suklaan syönnistä ovat pahoinvointi, oksentaminen, ripuli ja vatsakivut. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat koirasi syöneen suuren määrän suklaata.

Rasvainen ja suolainen jouluruoka on liian tuhtia koiran vatsalle, ja se voi johtaa pahimmillaan haimatulehdukseen. Esimerkiksi kinkun paistorasva on koiralle suurta herkkua, mutta se pistää vatsan sekaisin takuuvarmasti. Yleensä liikaa suolaa saanut koiraa oksentaa. Paljon suolaa saanut koira kannattaa viedä eläinlääkäriin, sillä sen munuaiset voivat vaurioitua.

Rusinat ja viinirypäleet ovat koirille vaarallisia, ja ne voivat johtaa munuaisvikaan. Viinirypäleet eivät vaikuta yhtä voimakkaasti kaikkiin koiriin, mutta joskus jo muutama viinirypäle voi olla haitallinen koiralle. Pähkinät taasen voivat takertua koiran kurkkuun tai suolistoon. Koiran vointia pitää tarkkailla, jos se on syönyt rusinoita tai viinirypäleitä.

Piparkakkujen sisältämä sooda aiheuttaa koiralle ilmavaivoja. Pullataikinan sisältämä hiiva alkaa käydä koiran vatsalaukussa ja synnyttää koiralle myrkyllistä alkoholia. Jos koira on herkutellut suurella määrällä taikinaa, koira kannattaa oksennuttaa. Jos koira on syönyt taikinaa vain vähän, voinnin seuraaminen riittää.

Toimi näin jos koira söi suklaata tai jouluruokaa:

  1. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat koirasi syöneen runsaasti suklaata, rusinoita tai viinirypäleitä. Jos tilanne ei ole kriittinen, saat nopeasti apua kotiisi etäeläinlääkäriltä, joka päivystää 15 tuntia vuorokaudessa. 
  2. Jos koira on päässyt käsiksi jouluruokiin ja sillä on huono olo, vointi parantuu yleensä oksentamisen, ulostamisen ja lepäämisen jälkeen. Pidä vesikuppi saatavilla, koska suolainen ruoka janottaa koiraa. Jos huonovointisuus jatkuu pitkään, ota yhteyttä eläinlääkäriin.
  3. Eläinvakuutus korvaa eläinlääkärikuluja, jos koira on popsinut jouluna kiellettyjä herkkuja. Voit ilmoittaa vahingosta vuorokauden ympäri Omilla sivuilla.

Nosta koiralle myrkylliset kasvit korkealle

Monet joulukukat ovat myrkyllisiä niin ihmisille kuin eläimillekin. Suosituimmista joulukukista lemmikeille myrkyllisiä ovat amaryllis, hyasintti, joulutähti, tulppaani, jouluruusu ja atsalea. Myrkyttömiä joulukukkia ovat esimerkiksi tulilatva ja joulukaktus.

Joulukuusessa kannattaa käyttää tukevaa kuusenjalkaa, jotta kuusi ei kaadu innokkaimpienkaan lemmikkien tohinan johdosta. Monia lemmikkejä kiehtovat joulukuusen koristeet ja kuusen alla olevat paketit. Valitse kuuseen muovikoristeita herkästi rikkoutuvien lasikoristeiden sijasta.

Kun on lahjojen avaamisen aika, kerää lahjanarut roskiin. Joululahjojen narut ovat monen koiran mielestä kiehtovia, mutta ne ovat vaarallisia koiran suolistolle.

Myös kynttilöiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Sijoita palavat kynttilät siten, että koiran häntä ei voi huiskaista kynttilää nurin.

Näin teet turvallisen joulun koiralle:

  • Älä jätä suklaata, pähkinöitä ja muita herkkuja pöydille vartioimatta. Isot koirat yltävät pöydälle, ja monet pienet koirat osaavat hypätä tuolin kautta pöydälle herkuttelemaan.
  • Älä jätä syötäviä joulupaketteja kuusen alle.
  • Pidä silmällä pikkulapsia, jotka syöttävät mielellään koirille herkkuja, kun aikuisten silmä välttää.
  • Kerro vieraille, mitkä ruoka-aineet eivät sovi koiralle ja miksi. Moni koiriin tottumaton saattaa ajatella, että koirat kaipaavat jouluna samoja herkkuja kuin ihmisetkin.
  • Jos haluat antaa koiralle jouluherkkuja, hyviä vaihtoehtoja ovat yleensä siankorvat, luut ja koirille tarkoitetut keksit.
  • Huolehti myös koiran turvallisuudesta lenkillä ja hanki koiralle oma heijastin ja heijastinliivi. Pakkasella koira voi tarvita talvitakin tai muuta lisälämmikettä.

Lisäturvaa koiralle vakuutuksella

Turvallisuuteen panostamisesta huolimatta, koirallesi voi sattua tapaturmia. Ifin koiravakuutuksella varmistat koirallesi hyvän hoidon vahingon sattuessa.