Avställning och påställning

När fordonet blir tillfälligt stående kan du spara i kostnader genom att ställa av fordonet. På Mina sidor gör du både avställning och påställning enkelt, och en separat anmälan till Traficom behövs därför inte. Dra nytta av våra tips för avställningstiden och se även då till att fordonet är rätt försäkrat.

Avställning och avställd motorcykel eller bil

Du betalar ingen fordonsskatt under avställningen, och minskningen beaktas i följande debetsedel för skatten.

Du betalar dessutom inga premier för trafikförsäkringen eller för krockskyddet i kaskoförsäkringen, t.ex. när det gäller Ifs bilförsäkring eller vår motorcykelförsäkring med avställningstid.

En ung man i garaget med bilar och en motorcykel.
 • Du får återbäring på premien:

  • på trafikförsäkringen för bil, motorcykel med avställningstid, moped, mopedbil, terränghjuling, lätt fyrhjuling och terrängfordon
  • på premien för kollisionsskyddet i kaskoförsäkringen, om det inte handlar om en försäkring med premiesättning enligt årstid

  Kaskoförsäkringens övriga skydd gäller under avställningstiden och faktureras normalt.

 • Premieåterbäring ges inte:

  • på försäkringar med premiesättning enligt årstid för motorcykel och snöskoter
  • på försäkringar för museifordon, traktor och släpvagn.

  I fråga om motorcyklar påverkar avställningen endast vid betalning om du har en försäkring med avställningstid. Läs mer om skillnaden mellan premiesättning enligt årstid och avställningstid i försäkringar.

 • Avställningens pris

  Avställningen kostar 5,40 euro om den görs på nätet via If, och priset är alltså detsamma som hos Traficom.

  Påställningen kostar inget.

Fordonet har körförbud om det ställts av

 • Fordonet får inte användas under den tid som det har anmälts som avställt med undantag av körning till besiktning som bokats på förhand.
 • Traficom kan kräva minst 1 000 euro i tilläggsskatt, t.ex. vid polisens anmälan om ett fordon som använts i trafiken då det är avställt.
 • Också If tar ut en förhöjd försäkringspremie för den tid fordonet anmälts som avställt, om fordonet används i trafiken under avställningen.
 • Notera också att en avställning under längre tid gör att bonusarna samlas långsammare.

Lämna en post-it-lapp på instrumentbrädan för att påminna familjemedlemmar om att bilen inte ska användas i trafiken.

Försäkringarnas giltighet under avställningstiden

 • Skador som kan inträffa under förvaring omattar t.ex. att garaget eller bilen brinner, ett träd faller ner på bilen till följd av en storm samt stöld och skadegörelse, såsom skråmor på lackeringen.
 • Om en bil eller ett fordon som försäkrats med en trafikförsäkring får skador under förvaringen, ersätts skadorna inte utan en giltig kaskoförsäkring.
 • Exempelvis hemförsäkringen ersätter aldrig brand-, stöldskador eller skadegörelse på motorfordon.

Skydda avställd bil med en kaskoförsäkring

 • Vi rekommenderar att du minst uppdaterar ditt försäkringsskydd till ett billigt delkasko innan avställningen. Du kan också uppdatera ditt försäkringsskydd på Mina sidor.
 • Kollisionsskyddet som ingår i helkaskoförsäkringen gäller inte under avställningen, men då uppbärs inga premier för den heller. Du kan därför behålla helkaskoförsäkringen med låga kostnader även om bilen är avställd.
 • Parkeringsskyddet kan också vara till stor nytta om bilen är avställd, ifall en annan bil bucklar till din bil som står parkerad vid gatan. Notera att du i sådant fall ska känna till datumet för när skadan inträffade.
 • Se till att bilen inte skadas av verktyg, hyllor eller cyklar i garaget, eftersom dessa skador inte ens ersätts från helkaskoförsäkringen under avställningen.

 • Så här gör du avställningen

  1. Logga in på Mina sidor och sök fordonets försäkring.
  2. Välj "Avställning av fordon" under "Mera funktioner"
  3. Vi förmedlar uppgiften om fordonets avställning till Traficom, och du behöver inte ta hand om det separat.
  Till Mina sidor
 • Fakturering efter avställningen

  Vid avställning eller påställning syns inverkan på premierna inte nödvändigtvis genast på din faktura. Via Mina sidor kan du däremot begära en ny faktura istället för din öppna faktura.

  Se svar på vanliga frågor om fakturering

Påställning av motorcykel eller bil

Vid början av en ny körsäsong går det snabbt att göra en påställning av fordonet på Mina sidor, som också är kostnadsfritt. Innan påställningen ska du bara se till att fordonet har registreringsskyltar.

 1. Logga in på Mina sidor och sök fordonets försäkring.
 2. Gör en anmälan om påställning genom att välja "Påställning av fordon" i "Mera funktioner" –menyn.
 3. Vi förmedlar uppgiften om fordonets påställning till Traficom.

Vid köp av ett begagnat fordon, kom ihåg att säkerställa att den förra ägaren har anmält fordonet som påställt.

Påställningen av en motorcykel ska alltid anmälas, om du har en avställningsförsäkring för din motorcykel, dvs. en försäkring med avställningstid.

Om du har en försäkring med premiesättning enligt årstid, dvs. åretruntförsäkring, kan du köra året runt och du behöver inte heller anmäla tillfälliga avställningar till oss.

Vad ska jag göra, om jag redan gjort en anmälan till Traficom?

Om du redan gjort en anmälan till Traficom, behöver du inte anmäla en avställning eller påställning till oss. Ändringen syns emellertid inte genast på Mina sidor, eftersom Traficom skickar informationen till oss med en fördröjning.