Avställning och påställning av bil

Här hittar du anvisningar för hur du gör anmälan om påställning av bilen eller t.ex. tar motorcykeln i trafik när körsäsongen börjar.

Du anmäler avställning eller påställning enklast via Mina sidor

 1. Logga in på Mina sidor och välj "Mina försäkringar".
 2. Ta fram din trafikförsäkring och välj sedan i "Registeranmälan"-menyn "Påställningar" eller "Avställningar".

Om du har nätbankskoder kan du också sköta påställningen genom att ringa vår kundtjänst.

Du kan ställa av vilket fordon som helst. När du gör anmälan om avställning, uppdateras uppgifterna automatiskt i dina trafik- och kaskoförsäkringar. Dina försäkringar avslutas inte med avställningen och du behöver inte återlämna registreringsskyltarna.

Anmälan om påställning till Trafi

När du gör anmälan om avställning eller påställning av ditt fordon till If sparar du tid och reda pengar. Vi förmedlar uppgiften om avställning eller påställning till Trafi för din räkning, och du behöver inte kontakta Trafi separat.

Avställning av bil

Avställningen har ersatt den tidigare anmälan om stilleståndstid. För motorcyklar ges premieåterbäring på en motorcykelförsäkring med avställningstid, när du anmält avställningen till oss. Du gör enklast anmälan om avställning via Mina sidor eller vår kundtjänst.

Om fordonet byter ägare under avställningstiden, sköter den nya ägaren om att anmäla ägarbytet i samband med registreringen. Trafikförsäkringen är inte obligatorisk, om fordonet inte används i trafik.

Påställning av motorcykel: avställningsförsäkring

Om du har en avställningsförsäkring för din motorcykel, dvs. en försäkring med avställningstid, gör du enklast anmälan om påställning via Mina sidor.

 1. Logga in på Mina sidor och välj "Mina försäkringar".
 2. Ta fram din trafikförsäkring och välj sedan i "Registeranmälan"-menyn "Påställningar" eller "Avställningar".

Om du har nätbankskoder kan du också sköta påställningen genom att ringa vår kundtjänst.

När du ställer på motorcykeln, ska motorcykeln ha skyltar. Om motorcykeln saknar skyltar eller om du inte har nätbankskoder, kan du göra påställningen på besiktningskontoret.

Om du anmält motorcykeln som avställd före 16.11.2015, ska du anmäla påställningen via vår kundtjänst eller skicka oss ett meddelande om påställningen via mellanbladet "Ta kontakt" på Mina sidor.

Påställning av motorcykel: åretruntförsäkring

Om du har en motorcykelförsäkring med premiesättning enligt årstid, dvs. en åretruntförsäkring, behöver du inte anmäla tillfälliga avställningar till oss. Du kan köra med din motorcykel året runt. I en försäkring med premiesättning enligt årstid inverkar tillfällig avställning inte på försäkringspremien.

Fakturering efter påställning eller avställning

Vid avställning eller påställning syns inverkan på premierna inte nödvändigtvis genast på din faktura. Om du gör avställning eller påställning via Mina sidor, kan du begära en ny faktura i stället för din öppna faktura. I annat fall beaktar vi en eventuell skillnad på nästa faktura. Läs vanliga frågor.

 • Du får återbäring på premien:

  • om avställningen har anmälts på förhand
  • på trafikförsäkringen för bil, motorcykel med avställningstid, moped, mopedbil, terränghjuling, lätt fyrhjuling och terrängfordon
  • på premien för kollisionsskyddet för alla fordon.
 • Premieåterbäring ges inte:

  • på försäkringar med premiesättning enligt årstid för motorcykel och snöskoter
  • på försäkringar för museifordon
  • på försäkringar för traktor och släpvagn.
 • Försäkringarnas giltighet under avställningen

  • Fordonet får inte användas under den tid som det har anmälts som avställt med undantag av körning till besiktning som bokats på förhand.
  • Om du ändå använder fordonet när det är avställt, tar vi ut en förhöjd försäkringspremie för hela avställningstiden.
  • Kaskoförsäkringens kollisionsskydd gäller inte under avställningen, men de övriga försäkringsskydden, såsom brand- och stöldskyddet, är i kraft.
  • Notera att hemförsäkringen aldrig ersätter brand- och stöldskador på motorfordon.