Hauskempi tapa hankkia ajokortti

Tasku-inssi ajoharjoittelun tueksi

Lataa maksuton sovellus

Näin sovellus toimii ja tukee ajoharjoittelua

Ifin Tasku-inssi auttaa kotiopetuksessa ajokorttia hankkivaa saavuttamaan tavoitteensa. Sen avulla voit

 • harjoitella teoriakokeeseen kätevästi puhelimellasi
 • tallentaa ajamasi reitit, ajan ja kilometrit
 • suorittaa tehtäviä, jotka valmistavat sinua ajokokeeseen
 • saada CAP-Autokoulusta 15 % alennuksen turvallisuuskoulutuksesta, joka on tarkoitettu ensimmäistä ajokorttia suorittavalle.
 • Lisäksi sovellusta käyttäneet saavat 500 ajokilometrin jälkeen CAP-Autokoulusta 15 % alennuksen ennen ajokoetta suoritettavasta riskientunnistamiskoulutuksesta.
 • Ajettuasi 2 000 kilometriä ja suoritettuasi kaikki tasot, voit osallistua ajokokeeseen.

15 % alennus CAP-Autokoulusta

Osana uutta ajokorttilakia kaikkien tulee suorittaa turvallisuus- sekä riskientunnistuskoulutus autokoulussa; valtakunnallinen partnerimme CAP-Autokoulu tarjoaa sovelluksen käyttäjille 15 % alennuksen turvallisuuskoulutuksesta, kun lataat sovelluksen ja riskientunnistuskoulutuksesta kun etenet sovelluksessa.

Harjoittele teoriakoetta

Harjoittele teoriakoetta kätevästi puhelimellasi: teoriaharjoitteet on tehty vastaamaan Trafin käyttämää teoriakoetta.

Ajopäiväkirja

Tallenna kätevästi suoritetut ajotuntisi sovellukseen: sovellus tallentaa harjoitteluun käytetyn ajan, kilometrit, reitin ja suorituspäivämäärän.

Suorita tehtävät ja opi

Suorita sovelluksen eri tasot ja tehtävät: saat tavoitteellisuutta ajo-opetukseen ja kiinnität huomiota oikeisiin asioihin harjoittelussa.

Uusi ajokorttilaki

 • Ajoharjoittelun ajokorttia varten saa aloittaa jo 16-vuotiaana.
 • Opetuslupaopettajan ei tarvitse suorittaa enää teoriakoetta, minkä lisäksi opetuslupa on voimassa 3 vuotta.
 • Autossa tulee olla edelleen opettajan jarrupoljin, mutta sitä ei tarvitse jatkossa muutoskatsastaa.
 • Ajokortti muuttuu yksivaiheiseksi. Ajo- ja teoriakokeen suorittamisen jälkeen ajokortti on pysyvä.
 • Kaikkien ajokorttia hankkivien on käytävä Ensimmäistä Ajokorttia Suorittavan -koulutus (EAS), joka on pakollinen 4 tunnin teoriakoulutus.
 • EAS-koulutuksen lisäksi henkilöauton ajokorttiin kuuluu 8 tunnin riskikoulutus.
  Koulutus sisältää 4 tuntia teoriaa ja 4 tuntia ajo-opetusta.

Ensimmäistä Ajokorttia Suorittavan -koulutus (EAS-koulutus)

Koulutus on edellytys ajoharjoittelun aloittamiselle ja koskee kaikkia ajokorttiluokkia. Todistusta suoritetusta koulutuksesta on pidettävä mukana ajoharjoittelun aikana. Jos et ole käynyt vielä EAS-koulutuksessa, saat sovelluksen kautta -15 % alennuksen CAP-Autokoulusta.

Riskikoulutus

Koulutuksessa harjoitellaan kuljettajan valmiuksia vaikeissa olosuhteissa, tuetaan turvallisen ja vastuullisen ajotavan omaksumista, sekä lisätään valmiuksia välttää liikenteen vaaratilanteita ja riskejä. Riskikoulutus kannattaa suorittaa hieman ennen ajokoetta, kun kuljettajan ajotaidot ovat kokonaisvaltaisesti kehittyneet.

Lisätietoa ajokortista ajokortti-info.fi. Muistathan, että tarvitset ajokorttiluvan ennen kuin voit ilmoittautua kuljettajantutkintoon.

Opetusluvan hakeminen

Opetuslupaa haetaan Traficomin alaiselta sopimuskumppanilta Ajovarmalta. Voit varata ajan osoitteessa www.ajovarma.fi/ajanvaraus. Tarvitset mukaan henkilöllisyystodistuksen sekä ajokortin siinä tapauksessa, että ajokorttisi on myönnetty muussa EU- tai ETA-maassa.

Opettajat ja opetettavat

Hakijalle voidaan myöntää enintään kolme opetuslupaa kolmen vuoden aikana. Jos hakija on ajokorttia suorittavan isä tai äiti, isoisä tai isoäiti, huoltaja, lapsi, lapsenlapsi tai sisarus, myönnettävien opetuslupien määrää ei kuitenkaan ole rajoitettu.

Opetuslupa saadaan myöntää kahdelle ja opetettavia saa olla kaksi, jos opettaja tai opettajat ovat opetettavan tai opetettavien vanhempia, isovanhempia, huoltajia, lapsia, lapsenlapsia tai sisaruksia.

Opetuslupa voidaan myöntää henkilöauto-opetukseen, kun:

 • Oppilas on vähintään 16 vuotta.
 • Opettaja on vähintään 25 vuotta.
 • Opettajalla on ollut Suomessa tai muussa EU- tai ETA-valtiossa annettu B-luokan ajokortti vähintään viiden vuoden
 • Opettaja ei ole ajokiellossa tai väliaikaisessa ajokiellossa.
 • Opettaja on henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan sopiva opetustehtävään. Soveltuvuus arvioidaan viranomaisrekistereistä saatavien tietojen perusteella.

Opetusajoneuvon varustelu

Opetuslupa-autoon on asennettava lisäjarrupoljin, erillinen ulkopuolinen taustapeili ja opetusajoneuvon tunnus (valkoinen tasasivuinen kolmio, jonka sivun pituus on 16 – 25 cm). Opetusajoneuvon tunnus kiinnitetään auton taakse, paikkaan, jossa se on hyvin näkyvissä. Lisäjarrupoljinta ei tarvitse enää muutoskatsastaa.

Lisätietoa opetusluvasta

Yhteistyössä

CAP-Autokoulu

CAP-Autokoulu

Sovelluksen tarjoaa If IT Services

If IT Services A/S, Suomen sivuliike
PL 200
20025 IF

Y-tunnus 1964479-7