Yrittäjän pakolliset vakuutukset

Sekä yksinyrittäjälle että isommalle yritykselle tiettyjen vakuutusten ottaminen on lakisääteistä tai muuten pakollista. Ifiltä saat tarpeelliset vakuutukset yrityksen koosta riippumatta.

Voit ostaa yrittäjän tapaturmavakuutuksen alla olevasta linkistä.

Haluatko tarjouksen yrityksen vakuutuksista?

Tarkista Y-tunnus
Minulla ei ole Y-tunnusta

Pakolliset vakuutukset ja muu tarpeellinen turva

Yrittäjänä tarvitset tietyt pakolliset vakuutukset, kuten yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) sekä työnantajavakuutukset, mikäli sinulla on työntekijöitä. Toimialakohtaiset vakuutukset koskevat yrityksiä koosta riippumatta. Yrittäjän vakuutukset ovat talouden ja hyvinvoinnin turvana esimerkiksi sairauden tai tapaturman yllättäessä.

Lakisääteiset vakuutukset


Lakisääteiset henkilövakuutukset

Lakisääteinen liikennevakuutus

  • Liikennevakuutus yrityksen omistamille ajoneuvoille
  • Voit ostaa vakuutuksen suoraan verkosta


Toimialakohtaiset pakolliset vakuutukset


Muista myös 
lakisääteinen työterveyshuolto.

Saat meiltä kaikki yritystoiminnallesi tarpeelliset vakuutukset kerralla.

Muista myös nämä vakuutukset


Lakisääteisiin henkilövakuutuksiin
eivät sisälly esimerkiksi:

Autot ja muut ajoneuvot

Vastuuvakuutukset

  • Oikeusturvavakuutus on yksi yrityksen tärkeimmistä vakuutuksista.
  • Toiminnan vastuuvakuutus kattaa yrityksesi toiminnallaan aiheuttamat henkilö- ja esinevahingot.
  • Keskeytysvakuutus auttaa kattamaan kiinteät kustannukset, jos liiketoimintasi keskeytyy omaisuusvahingon seurauksena.
  • Katso kaikki yrityksen tarpeelliset vastuuvakuutukset

Yrittäjän riskit

Miten korkea taloudellinen riskisi on? Tee yrittäjän pikatesti, niin saat tietää toimintasi riskitason.

Yrittäjän riskitasotesti

Mitä vakuutuksia yritys tarvitsee?

Yrittäjän pakollisiin tai lainmukaisiin vakuutuksiin kuuluvat YEL, eli yrittäjän eläkevakuutus, sekä tietyt toimialakohtaiset vakuutukset. Et varmasti halua maksaa turhista vakuutuksista, mutta samalla tiedostat, että liika riskinotto saattaa koitua liiketoimintasi kohtaloksi. Autamme löytämään yrityksesi toimintaan sopivat vakuutukset, oli kyse sitten lakisääteisistä tai vapaaehtoisista vakuutuksista.

Yrittäjänä tarvitset tietyt pakolliset vakuutukset, joista tärkein ja usein ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Vapaaehtoisia vakuutuksia voit tarvita yritystoimintasi luonteen mukaan. On hyvä muistaa, että riittävän vakuutusturvan merkitys kasvaa yrityksesi liiketoiminnan, liikevaihdon ja henkilökunnan lisääntyessä.

Yksi kasvun merkittävimmistä käännekohdista on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen, jolloin lakisääteisten henkilövakuutusten hankinta tulee ajankohtaiseksi. Työllistävän on huolehdittava työnantajavakuutuksista, kuten lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta ja työeläkevakuutuksesta.

On hyvä pitää mielessä se, että pakolliset henkilövakuutukset eivät korvaa työntekijän sairastumista tai vapaa-ajalla sattunutta loukkaantumista, jolloin vapaaehtoinen vakuutus tuo turvaa. 

Jos yrityksesi omistaa ajoneuvoja, perävaunuja tai muita moottoriajoneuvoja, on niille otettava liikennevakuutus. Liikennevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka korvaa sairaanhoitokulut ja toisen osapuolen ajoneuvon korjauksen vahingon sattuessa.

Me Ifissä haluamme auttaa sinua nukkumaan yösi rauhassa ja antaa yrityksellesi eväät kestävään kasvuun. Kasvuun, joka ei tyssää heti, kun loukkaat itsesi, kun kilpailija haastaa yrityksesi oikeuteen tai kun työntekijäsi sairastuu. 

Oletko aloittava vai jo pitkään toiminut yrittäjä? Asiantuntijamme räätälöivät yrityksellesi sopivat vakuutusratkaisut huomioiden lainmukaiset yrittäjän pakolliset vakuutukset ja toimialallesi tyypilliset vakuutukset. Etsimme mielellämme juuri sinun yrityksellesi sopivan vakuutusratkaisun. 

Pakollinen eläkevakuutus

YEL- ja TyEL-vakuutukset

Yrittäjän eläkelain mukainen vakuutus eli YEL-vakuutus on pakollinen lähes kaikille yrittäjille. Sinun on otettava yrittäjätoimintasi ajalle yrittäjän eläkelain​ mukainen YEL-vakuutus, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • olet 18–67-vuotias
  • työskentelet yrityksessäsi
  • toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta
  • arvioitu työtulosi ylittää sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain vahvistaman YELin minimirajan

Jos yrityksesi palkkaa työntekijöitä, on yrittäjän pakollinen vakuutus myös TyEL-vakuutus. Työntekijät vakuutetaan TyEL-vakuutuksella, kun 

Työntekijän eläkevakuutuksen (TyEL) maksu määräytyy Työntekijän eläkelain perusteella, ja se on tietty prosenttiosuus maksetuista palkoista. Osan työntekijän eläkevakuutuksesta työntekijä maksaa itse. Työnantaja pidättää työntekijän osuuden palkasta ja tilittää sen vakuutusyhtiölle. TyEL-maksuja alentavat vakuutusyhtiöiden asiakashyvitykset, jotka ovat Varmalla alan parhaat.

Meiltä saat YEL- ja TyEL-vakuutuksen kätevästi verkosta. YEL- ja TyEL-vakuutuksen myöntää Varma.

Pakolliset henkilövakuutukset

Yksi yrityksen merkittävimmistä käännekohdista on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen, jolloin lakisääteisten henkilövakuutusten hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Työllistävän yrityksen on huolehdittava työnantajavakuutuksista, kuten lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta ja työeläkevakuutuksesta.

Työtapaturmavakuutus

Työtapaturmavakuutus on lakisääteinen. Työtapaturma-​ ja ammattitautilain mukaan työnantajan on vakuutettava työntekijänsä työtapaturmavakuutuksella, jos työnantajan maksamat ja maksettavaksi sovitut palkat ylittävät kalenterivuoden aikana vuosittain määriteltävän palkkasummarajan.

Työtapaturmavakuutuksen maksu on tietty prosentti työntekijän palkasta. Se riippuu mm. yrityksen toimialasta ja siitä, kuinka riskialtista työ on. Samassa yrityksessä voi olla useita eri tehtäväkohtaisia maksuprosentteja. Prosenttiosuus perustuu työtapaturma- ja ammattitautilakiin​ sekä Tapaturmavakuutuskeskuksen ylläpitämään luokitukseen.

Lue lisää työtapaturmavakuutuksesta

Työntekijäin ryhmähenkivakuutus

Yleissitovat työehtosopimukset edellyttävät, että työnantaja ottaa työntekijöilleen ryhmähenkivakuutuksen. Yleissitovat työehtosopimukset sitovat myös järjestäytymättömiä työnantajia. 

Työnantaja hoitaa työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen ja siihen liittyvät maksut työtapaturmavakuutuksen yhteydessä. Ryhmähenkivakuutuksen maksu on työtapaturmavakuutuksen tavoin prosenttiosuus palkkakuluista. Prosenttiosuus perustuu Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolin hallituksen päätökseen. Saat meiltä tarjouksen myös ryhmähenkivakuutuksesta työtapaturmavakuutuksen yhteydessä.

Lue lisää Työntekijäin ryhmähenkivakuutuksesta​

Työttömyysvakuutusmaksu

Edellä kuvattujen pakollisten vakuutusten lisäksi työttömyysvakuutusmaksujen maksaminen on jokaisen työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Työttömyysvakuutusmaksut määräytyvät työnantajan maksamien palkkojen perusteella ja maksuprosenteista säädetään vuosittain lailla. Maksuvelvollisuus perustuu lakiin työttömyysetuuksien rahoituksesta.

Työnantaja tilittää sekä palkanmaksun yhteydessä pidättämänsä palkansaajan osuuden että oman osuutensa työttömyysvakuutusmaksuista Työttömyysvakuutusrahastoon.

Toimialakohtaiset pakolliset vakuutukset yrittäjälle

Potilasvakuutus. Potilasvakuutusvelvollisuus on terveydenhuollon ammattihenkilöillä. Potilasvahinkovakuutus korvaa terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä potilaalle aiheutuneen henkilövahingon. Tutustu potilasvakuutukseen

Ympäristövahinkovakuutus. Ympäristövahinkovakuutuksen on velvollinen ottamaan yhtiö tai yhteisö, jonka harjoittamaan toimintaan liittyy olennainen ympäristövahingon vaara tai jonka toiminta yleisesti aiheuttaa haittaa ympäristölle. Tutustu ympäristövahinkovakuutukseen

Pyydä tarjous vakuutuksista

Haluatko tarjouksen vakuutuksista?  Aloita tästä.

Tarkista Y-tunnus
Minulla ei ole Y-tunnusta