Usein kysyttyä yrityksen vakuutuksista, vahingoista ja vakuutusasioiden hoidosta

Olemme keränneet tälle sivulle useimmat meiltä kysytyt yritysvakuutuksiin liittyvät kysymykset ja vastaukset niihin. Jos et löydä etsimääsi, voit soittaa asiakaspalveluumme 010 19 15 00.

Ajankohtaisia kysymyksiä

Vaikuttaako Brexit vakuutuksiini? Saako teiltä talkoovakuutuksen?

Lisää ajankohtaisia kysymyksiä ja vastauksia

Työtapaturmavakuutus ja tulorekisteri

Kenet pitää vakuuttaa? Täytetäänkö vielä palkkailmoitusta? Miten irtisanon vakuutuksen?  

Lisää kysymyksiä ja vastauksia työtapaturmavakuutuksesta ja tulorekisteristä

Laskutus

Miten voin ottaa käyttöön sähköisen laskutuksen? Miksi sain muistutuksen, vaikka olen maksanut laskun? 

Lisää kysymyksiä ja vastauksia laskutuksesta

Sattuiko vahinko?

Miten haen korvausta lääkekuluista? Mikä on korvauspalvelun puhelinnumero? Mistä löydän vahinkolomakkeen?

Lisää kysymyksiä ja vastauksia liittyen vahinkoihin ja niiden korvaamiseen

Todistukset ja If Yrityskansio

Mistä saan vakuutustodistuksen? Miten kirjaudun If Yrityskansioon? Mistä saan Green Cardin?

Lue lisää vakuutuspalveluihin liittyviä kysymyksiä ja vastauksia

Vakuutusten hoito ja muutokset

Kuka saa hoitaa yrityksen vakuutuksia? Miten ilmoitan yritykseni uuden osoitteen? 

Lue lisää kysymyksiä ja vastauksia liittyen vakuutusmuutoksiin

Ajankohtaisia kysymyksiä

Vaikuttaako Brexit yritykseni vakuutuksiin?

Brexitin astuessa voimaan tarvitset vihreän kortin, jos matkustat autolla työmatkalle Britanniaan.

Matkavakuutus on edelleen voimassa, mutta Brexitin toteutuessa EU- ja ETA-maissa terveydenhuoltoon oikeuttava eurooppalainen sairaanhoitokortti ei enää toimi Britanniassa.

Lue lisää Brexitistä ja yrityksen vakuutuksista

Saako teiltä yksityishenkilön talkoovakuutuksen?

Tarjoamme talkoovakuutusta yksityishenkilön omakoti-, rivi-, kerrostalon tai vapaa-ajan asunnon rakentamiseen ja peruskorjaustöihin. Vakuutuksenottaja ja perheenjäsenet eivät kuulu vakuutuksen piiriin. Talkoovakuutus ei korvaa puun kaadossa ja risujen keräämisessä tapahtuvia vahinkoja.

Vakuutus on muokattavissa tarpeen mukaan, mutta esimerkiksi korkeintaan kolme kuukautta voimassaoleva talkoovakuutus enintään viidelle hengelle maksaa 63 euroa.

Lue lisää talkoovakuutuksesta

Millaisen vakuutuksen tarvitsee tapahtumajärjestäjä?

Vastuuvakuutus tapahtumaa tai tilaisuutta varten tarvitaan esimerkiksi, kun tilaisuuden järjestämiseksi edellytetään viranomaisen lupaa. Vakuutus voidaan myöntää yritykselle, yhdistykselle, seuralle tai kerholle.

Selvitä ennen yhteydenottoa arvio osallistujamäärästä, alustava ajankohta, paikka ja onko tapahtuma maksullinen. Kun sinulla on tiedot kasassa, soita yritysasiakaspalveluumme puh. 010 19 15 00 niin saat tarjouksen tapahtumasi vakuutuksesta.

Työtapaturmavakuutus

Olen palkannut ensimmäisen työntekijäni. Miten minun kuuluu ilmoittaa tästä teille?

Voit ilmoittaa tiedon uudesta työntekijästä meille If Yrityskansiossa tai lähettää osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi . Työtapaturmavakuutuksen tekemiseksi tarvitsemme

 • työsuhteen alkamispäivän
 • arvion vuotuisesta palkkasummasta sekä
 • työntekijän ammattiluokan.

Huomaathan, että vakuutus laitetaan voimaan kuitenkin aikaisintaan siitä hetkestä kun olemme saaneet ilmoituksen asiasta.

Olen palkannut uuden työntekijän. Miten minun kuuluu ilmoittaa tästä teille?

Uudet työntekijät kuuluvat automaattisesti voimassa olevaan työtapaturmavakuutukseen. Uusista työntekijöistä ei tarvitse erikseen ilmoittaa, jos et halua muuttaa ennakkovakuutusmaksua oikealle tasolle. Tieto uusista työntekijöistä tulee huomioiduksi lopullisen vakuutusmaksun määräämisen yhteydessä.

Halutessasi voit ilmoittaa uuden ennakkopalkkasumman ja ammattiluokan meille If Yrityskansiossa tai lähettää osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi

Miten voin päivittää ennakkopalkkasummia?

Voit ilmoittaa ensi vuoden ennakkopalkkasummia vapaamuotoisella viestillä If Yrityskansion kautta tai lähettämällä tiedot osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi.

Ilmoita kokonaispalkkasummassa kaikki ko. ammattiluokkaryhmälle maksetut ennakonpidätyksellä vähentämättömät työansiot.

Mistä löydän työtapaturmavakuutuksen maksupromillet?

Löydät työtapaturmavakuutuksen promillet vakuutuskirjalta ja lopullisesta vakuutusmaksulaskelmasta.

Ryhmähenkivakuutuksen maksupromille 2019:

 • 0,61 yksityiselle ja
 • 0,64 julkiselle sektorille.

Minimimaksu ryhmähenkivakuutukselle vuonna 2019 on 10 euroa.

Täytetäänkö vielä palkkailmoitusta?

Työnantajat (yritykset, yhdistykset, kotitaloudet) ovat ilmoittaneet palkkatiedot tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen. Käytämme vuoden 2020 alusta alkaen tulorekisterin tietoja palkkailmoituksen sijaan, jos tiedot ovat tulorekisteristä saatavilla. Lähetämme palkkailmoituslomakkeen täytettäväksi vain tarvittaessa.

Vakuutusnumeroa ja yhtiötunnusta ei merkitä tulorekisterin ilmoitukseen, jos yrittäjällä on vain yksi tapaturmavakuutus. 

Apua oikean ammattiluokan valintaan saat tarvittaessa Tilastokeskuksen LuokitusEkspertti-palvelusta. Virheellistä koodia ei pitäisi pystyä laittamaan.

Vakuutuksen sisältöön tai laskutukseen ei ole tulossa muutoksia. Ennakkovakuutusmaksu vuodelle 2020 veloitetaan totuttuun tapaan vuoden alkaessa.

Lisätietoja löydät osoitteesta www.if.fi/tulorekisteri 

Mistä voin tarkistaa oikeat ammattiluokat?

Saat tarvittaessa apua oikean ammattiluokan valintaan  Tilastokeskuksen maksuttomasta LuokitusEkspertti-palvelusta. Valitse käytettäväksi luokitukseksi Ammattiluokitus 2010.

Tulorekisteriin on ilmoitettava ammattiluokka viiden merkin tarkkuudella. Jos palvelun ammattiluokka on lyhyempi kuin viisi merkkiä, lisää tarvittava määrä nollia ammattiluokan perään.

Mitä tietoja tulorekisteriin täytyy ilmoittaa työtapaturmavakuutukseen liittyen?

Oikeat tiedot takaavat sujuvan käsittelyn Ifissä. Kun vakuutuksenottajalla on ainoastaan yksi työtapaturmavakuutus, vakuutusnumeroa ei pidä merkitä tulorekisterin ilmoitukseen. Lisätietoja löydät osoitteesta if.fi/tulorekisteri

Miten päätän vakuutuksen?

Vakuutus voidaan päättää, jos vakuutettava työ on päättynyt. Työtapaturmavakuutuksen irtisanomiseksi tarvitaan erillinen kirjallinen irtisanomisilmoitus.

Saat valmiin lomakkeen asiakaspalvelustamme 010 19 15 00 tai lähettämällä pyynnön yritysasiakkaat@if.fi. Muistathan ilmoittaa vakuutusnumeron tai y-tunnuksen viestissäsi.

Laskutus

Voinko saada lisää maksuaikaa?

Voit kysyä laskun maksuajan pidentämisestä soittamalla 010 19 15 00 (ma-pe 8-17), lähettämällä viestiä If Yrityskansion kautta tai sähköpostitse yritysasiakkaat@if.fi. Muistathan ilmoittaa viestissä vakuutuksen sopimusnumeron, jotta saamme käsiteltyä asiasi.

Tutustu yrityksen laskutusoppaaseen

Miten päivitän verkkolaskutustietoni?

Voit toimittaa päivitetyt laskutustiedot lähettämällä viestin If Yrityskansion kautta tai osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi. Tarvittaessa voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme 010 19 15 00 (ma-pe 8-17).

Tutustu yrityksen laskutusoppaaseen

Olen kadottanut vakuutuslaskuni. Miten voin saada uuden?

Voit pyytää uuden laskun lähettämällä viestin If Yrityskansion kautta tai sähköpostilla osoitteesta yritysasiakkaat@if.fi . Tarvittaessa voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme 010 19 15 00 (ma-pe 8-17).

Tutustu yrityksen laskutusoppaaseen

Tarvitsen laskukopion kirjanpitoa varten. Mistä voin saada sen?

Voit pyytää laskukopion lähettämällä viestin If Yrityskansion kautta tai sähköpostilla osoitteesta yritysasiakkaat@if.fi. Tarvittaessa voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme 010 19 15 00 (ma-pe 8-17).

Tutustu yrityksen laskutusoppaaseen

Mihin voin ilmoittaa yritykseni tilinumeron maksunpalautusta varten?

Voit ilmoittaa yrityksesi tilinumeron viestillä If Yrityskansion kautta tai sähköpostitse osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi. Tarvittaessa voit olla myös suoraan yhteydessä asiakaspalveluumme 010 19 15 00 (ma-pe 8-17).

Tutustu yrityksen laskutusoppaaseen

Miksi sain paperisen maksumuistutuksen?

Lähetämme kaikki maksumuistutukset aina paperisena, vaikka yrityksellä on voimassaoleva sopimus verkkolaskutuksesta. Toisinaan maksun suoritus ja muistutus menevät ristiin. Voit jättää muistutuksen huomioimatta, jos olet jo maksanut laskun.

Tutustu yrityksen laskutusoppaaseen

Haluan lähettää laskun Ifille. Mistä saan laskutustiedot?

Jos olet laskuttamassa Ifiä vahinkotilanteeseen liittyen, olethan yhteydessä korvauspalveluumme puh. 010 19 16 00 (ma-pe 8-17). Saat sieltä tarvittavat laskutustiedot.

Sattuiko vahinko?

Miten voin ilmoittaa vahingosta?

Vahinkoilmoitukset teet kätevimmin omassa If Yrityskansiossasi.

Katso vakuutuskohtaiset ohjeet

Miten toimin työtapaturman sattuessa?

Työnantajan on ilmoitettava vahinkotapahtumasta viipymättä ja viimeistään kymmenen arkipäivän kuluessa siitä, kun on saanut tiedon vahingosta. Lue tarkemmat ohjeet

Minne toimitan käsittelyssä olevaan vahinkoon liittyvät lisäselvitykset ja liitteet?

Vahinkojen liitteet ja lisäselvitykset voit pyydettäessä ilmoittaa If Yrityskansion kautta. Jos yrityksesi ei käytä If Yrityskansiota, saat sähköpostiosoitteen soittamalla numeroon 010 19 16 00 (ma-pe 8-17). Säilytä tositteet kunnes saat korvauspäätöksen.

Miten toimin, kun haen Ifiltä korvausta itse maksamistani vahinkoon liittyvistä kustannuksista?

Jos haet korvausta Ifiltä itse maksamistasi vahinkoon liittyvistä kustannuksista, olethan yhteydessä korvauspalveluumme, josta saat tarvittavat tiedot. Palvelemme ma-pe 8-17 numerossa 010 19 16 00.

Miten toimin, jos olen tyytymätön korvauspäätökseen?

Jos olet tyytymätön korvauspäätökseen, ota ensimmäiseksi yhteyttä asiaasi käsitelleeseen korvauspalveluun. Katso tarkemmat ohjeet

Vakuutustodistus ja If Yrityskansio

Mistä saan vakuutustodistuksen?

Voimassaolotodistuksen vakuutuksestasi voit tulostaa itse pdf-muodossa If Yrityskansiostasi. Vakuutuksesi löydät kansion vakuutusluettelosta. Voit myös pyytää todistusta sähköpostilla yritysasiakkaat@if.fi tai soittamalla 010 19 15 00 (ma-pe 8-17). Voimme lähettää todistuksen suoraan Tilaajavastuulle, mutta muistathan mainita siitä todistuksen tilauksen yhteydessä.

Mistä saan Green Cardin yritykseni ajoneuvolle?

Voit tilata Green Cardin eli Vihreän kortin yrityksesi ajoneuvolle tällä lomakkeella.

Olen unohtanut salasanani enkä pääse kirjautumaan If Yrityskansioon. Mitä teen?

Jos olet unohtanut salasanasi, ota yhteyttä oman yrityksesi If Yrityskansion pääkäyttäjään tai tilaa uusi salasana tällä lomakkeella
Saat lisätietoja ja opastusta If Yrityskansion käyttöön soittamalla numeroon 010 514 2663. Palvelemme ma-pe 8-17.

Voinko antaa käyttöoikeuksia muille yrityksen asioita hoitaville henkilöille, esimerkiksi kirjanpitäjälle?

If Yrityskansion pääkäyttäjä voi lisätä ja poistaa käyttäjiä kansioon, esimerkiksi yrityksen kirjanpitäjän palkkailmoituksen laatimista varten. Uuden käyttäjän voi lisätä Yrityskansiossa kohdasta

 • Asiakkaan tiedot ->
 • Käyttäjähallinta ->
 • Käyttäjien ylläpito ->
 • Lisää käyttäjä ->
 • Lisää nimi, henkilötunnus ja sähköpostiosoite ->
 • Talleta.
 • Lisää käyttäjän profiiliin ne valtuudet, jotka haluat hänelle antaa.

Miksi minun kannattaisi ottaa If Yrityskansio? Miten saan sen käyttööni?

 • If Yrityskansion kautta voit hoitaa yrityksesi vakuutusasiat ajasta ja paikasta riippumatta.
 • Halutessasi saat vakuutuskirjat kätevästi sähköisesti suoraan kansioon.
 • Vahinkoilmoitukset ja toteumakyselyt saat jatkossa täytettyä nopeasti kansion välityksellä.

Lue lisää If Yrityskansion käyttöönotosta

vakuutusten hoito ja muutokset

Kuka voi hoitaa yrityksen vakuutuksia?

Yrityksen vakuutusasioita voi ensisijaisesti hoitaa nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö. Muiden henkilöiden osalta tarvitsemme kirjallisen valtuutuksen. Valtuutuksen voit toimittaa If Yrityskansion kautta tai sähköpostitse osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi.

Haluan tehdä muutoksen yritykseni vakuutukseen. Miten se onnistuu?

Voit ilmoittaa muutoksista If Yrityskansion kautta tai sähköpostitse osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi.

Yritykseni nimi tai osoite on muuttunut. Mihin voin ilmoittaa asiasta?

Voit ilmoittaa muutoksista If Yrityskansion kautta tai sähköpostitse osoitteeseen yritysasiakkaat@if.fi.

Miten irtisanon vakuutuksen?

Tarvitsemme aina kirjallisen ilmoituksen yrityksen vastuuhenkilöltä vakuutuksen irtisanomisesta.  Yrityksen vastuuhenkilö voi lähettää ilmoituksen If Yrityskansion kautta, sähköpostitse yritysasiakkaat@if.fi,  tai kirjeitse.