Vauvalle turvakaukalo – jo ensimmäiselle automatkalle

Turvakaukalo suojaa pikkuista ensimmäisestä kotimatkasta noin yhdeksän kuukauden ikäiseksi.

Uuden perheenjäsenen tulemiseen liittyy monta muistettavaa asiaa. Kotona kaikki saattaa olla valmiina ja äidin tavarat pakattu hyvissä ajoin ennen synnytyslaitokselle lähtöä, mutta kotimatkaa varten tarvittava vauvan turvakaukalo unohtuu helposti kaiken muun keskellä. Sen voi hankkia autoon jo hyvissä ajoin.

Matkustaminen kotiin pieni käärö kyydissä ensimmäistä kertaa on jännittävä hetki jokaiselle vanhemmalle. Se on turvallista, kun vauva matkustaa turvakaukalossa. Turvakaukalo on vauvan ensimmäinen turvaistuin.

Turvakaukaloa voidaan käyttää lapsen syntymästä lähtien, kunnes lapsen pää yltää selkänojan yläreunaan. Useimmat lapset ovat kasvaneet ulos turvakaukalostaan noin yhdeksän kuukauden iässä. Silloin on aika vaihtaa turvaistuimeen. Vauvan tulee maata kaukalossa tukevasti ja mukavassa asennossa koko pää suojattuna.

Turvakaukalon valinnassa huomioitavaa:

  1. Kaukalon pitää sopia autoon paitsi kokonsa, myös kiinnityksensä puolesta. Auton ohjekirjasta selviää, mihin kaukalon saa kiinnittää. Väärin kiinnitetty kaukalo ja siihen mahdollisesti väärin kiinnitetty vauva on aina turvallisuusriski. 
  2. Nettikaupoista maailmalta saattaa löytyä edullisia vaihtoehtoja. Niistä kannattaa vähintäänkin varmistaa, että kiinnitys sopii omaan autoon ja että ne ovat turvatestattuja. 
  3. Käytetyn kaukalon historia pitää tietää. Kolarissa ollutta tai kolhiintunutta kaukaloa ei saa ostaa.

Näin toimit vauvan ja turvakaukalon kanssa:

  • Vauvan asettaminen kaukaloon sujuu helpommin, kun säädät kaukalon valjaat sopiviksi, ennen vauvan laittamista kaukaloon. Tee tarvittava kiristys, kun vauva on valjaissa. Valjaiden tulee olla napakat, mutta ne eivät saa puristaa vauvaa.
  • Varmista, että auton turvavyö, joka pitää turvakaukalon paikallaan, ei ole kierteellä, kulkee vyölle varatusta kohdasta kaukalossa ja on kireällä. Mikäli autossa on ISOFIX-kiinnitysjärjestelmä, ei auton turvavöitä kuitenkaan tarvita kaukalon kiinnittämiseen. ISOFIX-kiinnityksellä kaukalo tulee todennäköisemmin kiinnitettyä oikein. Auton ohjekirjassa on kerrottu, onko autossa ISOFIX-järjestelmä. Näet tämän useimmiten myös auton penkkeihin kiinnitetystä pienestä ISOFIX-lapusta.
  • Turvakaukalo on liian pieni, kun lapsen pää ulottuu istuimen selkänojan yläreunan yli. Kaukaloilla on myös painorajat. Älä kuitenkaan vaihda istuinta liian aikaisin – liian isossa turvaistuimessa istuinvyöt ja törmäyssuojat ovat pienelle lapselle väärässä kohtaa, mikä tekee isosta istuimesta vaarallisen lapselle. Samalla se vie turhaan tilaa autosta. 
  • Turvallisin paikka kaukalolle on takapenkillä siten, että vauva matkustaa selkä menosuuntaan.
  • Huolehdi siitä, että lapsella on sopivasti vaatetta koko matkan ajaksi. Mikäli lapselle tulee kuuma tai kylmä, niin lapsi tulee levottomaksi ja alkaa itkeä. Liian paksu vaatekerros myös huonontaa valjaiden istuvuutta, jolloin ne eivät anna parasta mahdollista suojaa kolarin sattuessa.

Tärkein turvallisuustekijä on itse kuljettaja. Vaikka vastasyntyneestä vauvastaan ei meinaisi tietenkään saada katsettaan hetkeksikään irti, niin kuskin kannattaa ajaessa malttaa keskittyä ajamiseen. Rauhallinen ajotyyli on hyvä, sillä vauvakin pitää tasaisesta menosta. Turvallisen kyydin jälkeen pääsette vihdoin kaikki kotiin aloittamaan yhdessä uudenlaista elämää.