Heijastin lisää turvallisuuttasi

ja näyttää nyt myös hyvältä

Syksyn lähestyessä on aika kaivaa heijastimet esiin! Urakoi kerralla jokaiseen takkiisi ja laukkuusi vähintään yksi heijastin. Ole luova, tuunaa ja tee itse!

Heijastimen ei tarvitse olla tylsä – käytä ihmeessä useampaakin heijastinta, jotta näyt hämärässä niin eteen, taakse kuin sivullekin. Nykyään heijastimia on tarjolla joka makuun, ja näppärät voivat askarrella heijastimen vaikka itse.

Kiinnitä heijastin ainakin oikeaan hihaan tai lahkeeseen noin puolen metrin korkeudelle. Parhaiten erotut jalankulkijana liikenteessä, kun puet päällesi heijastinliivin.

Testaa heijastimesi helposti

Heijastin kuluu käytössä, joten testaa vaikka syksyn alussa, toimivatko vanhat heijastimesi edelleen. Voit testata heijastimesi toimivuuden ottamalla siitä puhelimella kuvan noin neljän metrin päästä.

Kun otat kuvan salaman kanssa, heijastimen pitäisi loistaa kirkkaasti riippumatta siitä, miten kirkkaassa valossa kuva on otettu. Jos heijastin ei juurikaan loista kuvassa, heitä heijastin armotta pois ja hanki tilalle valovoimaisempi yksilö.

Loista liikenteessä heijastinspraylla

Heijastinspray on kätevä vaihtoehto pinnoille, joille on vaikeaa kiinnittää perinteistä heijastinta. Kokeile heijastinsprayta esimerkiksi rattaisiin, polkupyörään, pyöräilykypärään tai reppuun.

Osittain läpinäkyvä spray heijastaa valoa, ja päivänvalossa se on väritöntä. Lemmikkejä varten on kehitetty omia heijastinsuihkeita.

Heijastin lemmikille

Varusta myös lemmikkisi heijastinliivillä, heijastavalla hihnalla, pannalla tai valjailla. Etenkin tummakarvaisia lemmikkejä on hyvin vaikeaa nähdä pimeässä ilman heijastinta.

Autoilijoiden lisäksi myös pyöräilijöiden pitää huomata lemmikki riittävän etäältä. Pimeässä erottuva lemmikki auttaa myös ulkoiluttajaansa näkymään!

Heijastinta käyttää vain joka toinen

Ifin tekemän kyselytutkimuksen mukaan vain joka toinen meistä käyttää heijastinta, vaikka käytännössä kaikilla on vähintään yksi heijastin kotonaan. Yleisin syy heijastimen puuttumiseen on heijastimen unohtaminen kotiin.

Heijastimen käyttö on erityisen vähäistä nuorten keskuudessa. Katso alla olevalta videolta, mitä nuoret ajattelevat heijastimista.

Perheen vakuutukset kuntoon

Heijastin tuo turvaa pimeällä liikkumiseen. Jos vahinko kuitenkin sattuu, tapaturmavakuutuksesta tai sairauskuluvakuutuksesta on hyötyä.

Viisi hauskaa tapaa käyttää heijastinta

Kysyimme suomalaisilta uusia tapoja käyttää heijastimia. Joko olet kokeillut näitä?

  1. Kiinnitä polkupyörän runkoon sään kestävää heijastinnauhaa tai koristele pyörä ja pyöräilykypärä heijastintarroilla.
  2. Hanki heijastavia asusteita kuten pipo tai hanskat, joissa on heijastavaa pintaa. Näin heijastin kulkee kätevästi mukanasi eikä unohdu helposti kotiin.
  3. Hanki puhelimeen heijastavat suojakuoret tai tuunaa suojakuoret heijastavalla teipillä.
  4. Järjestä työpaja naapuruston lapsille, jossa lapset saavat tuunata esimerkiksi reppunsa heijastavien tarrojen ja ommeltavan heijastinnauhan avulla. Työ tuloksia voi ihastella kuvista jälkikäteen, kun heijastavista repuista otetaan kuvat salamavalon kanssa. Hienoin reppu voittaa palkinnon!
  5. Askartele sapluuna ja suihkuta heijastinspraylla hauskoja kuvioita esimerkiksi vaatteisiisi. Testaa ensin näkymättömään kohtaan, että kangas sietää heijastinsprayta.

Heijastinsprayta, heijastavia asusteita ja myös perinteisempiä heijastimia löydät If Turvakaupasta.

Lapset kertovat: Tällainen on kiva heijastin

 

Nuoret testaavat heijastinsprayta