Aloittavan yrittäjän vakuutusturva

Ohjeet aloittavan yrittäjän vakuutusten hankintaan

Mitä yritysvakuutuksia tarvitsen?

Monella uudella yrittäjällä on haasteita miettiessään yrityksensä vakuutustarpeita. Kokemusta toimialasta ei välttämättä ole eikä yrityksen arki ole ehtinyt muovautua. Alla olevasta artikkelista voit lukea yleisimmistä vakuutuksista, joita jokainen yritys tarvitsee aloittaessaan toimintansa.

Miksi yritykseni tulisi vakuuttaa?

Vakuutusten tarkoituksena on turvata yrittäjän ja yrityksen taloudellinen tilanne vahingon sattuessa, josta yritys on itse vastuussa. Vakuutuksilla tahdotaan mahdollistaa yrityksen toiminnan jatkuminen yllättävänkin takaiskun sattuessa. Osa vakuutuksista, kuten liikennevakuutus ja työntekijöiden työtapaturmavakuutus, ovat lain mukaan pakollisia. On olemassa myös toimialoja, jotka vaativat yritykseltä tietyn vakuutuksen kaupanteon mahdollistamiseksi. Vakuutuksia ei kannata hankkia yhdellä kiireisellä puhelinsoitolla, vaan siihen kannattaa varata aikaa. Hyvällä ja yksityiskohtaisella kartoituksella yrityksesi saa tarvitsemansa turvan.

Vastuuvakuutus

Vastuuvakuutus on yrityksen vakuutusturvan selkäranka, ja suosittelemme jokaista yritystä hankkimaan sille sopivan vastuuvakuutuksen. Vastuuvakuutuksen tarkoitus on turvata yrityksen talouden tilaa sellaisen vahingon sattuessa, josta yritys on vastuussa. Vastuuvakuutuksia on kuitenkin useita erilaisia, joista kukin turvaa eri vahinkoja. Esimerkiksi tuotevastuu turvaa virheellisten tai turvallisuudeltaan puutteellisten tuotteiden aiheuttamat vahingot. Konsulttivastuu taas kattaa konsultointivirheestä johtuneet vahingot. Ole siis tarkkana vakuutusta hankkiessasi ja keskustele asiantuntijamme kanssa toiminnastasi. Vastuuvakuutuksen yhteydessä suosittelemme Oikeusturvan hankintaa, joka turvaa mm. lakimieskustannuksia. Oikeusturva kannattaa hankkia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta kaikki yrityksen nimissä allekirjoitetut sopimukset kuuluvat siihen.


Henkilövakuutus

Yrittäjän oma turva on hyvin tärkeää huomioida vakuutuksia hankkiessa. Jos olet yrityksen ainoa työntekijä, sairastuminen voi tarkoittaa yrityksen toiminnan hetkellistä keskeytymistä. Jos sairastuminen jatkuu pidempään eikä tuuraajaa löydy, voi yritys pahimmassa tapauksessa kaatua. Yrittäjälle on olemassa useita erilaisia vakuutuksia, kuten tapaturma- ja sairaskuluvakuutukset, joiden tavoitteena on turvata yrittäjän talous ja saada hänet palaamaan nopeasti takaisin työn pariin sairastumisen tai muun vahingon sattuessa. Muista myös yrittäjän pakollinen työeläkevakuutus eli YEL-vakuutus, jonka saat meidän kauttamme.

Keskeytysvakuutus

Keskeytysvakuutuksen tarkoituksena on korvata yritykselle katemenestykset, jotka aiheutuvat äkillisestä ja ennalta-arvaamattomasta vahingosta seuranneen toiminnan pysähtymisen tai sen vaikeutumisen takia. Tällaisia vahinkoja ovat mm. tulipalo, vesivahinko tai avainasemassa olevan koneen rikkoutuminen. Vakuutus korvaa myös lisäkuluja, jotka syntyvät toiminnan jatkamisen poikkeusjärjestelyistä. Vakuutuskohteena on vakuutuskate, joka saadaan vähentämällä liikevaihdosta materiaali- ja palvelukulut. Ifin keskeytysvakuutukseen kuuluu tarvittaessa myös asuntojen ja kiinteistöjen vuokrauksesta syntyvä vuokratulo.

Omaisuusvakuutus

Jos yritykselläsi on paljon kalustoa tai vaihto-omaisuutta, suosittelemme sinulle omaisuusvakuutusta. Omaisuusvakuutus korvaa äkilliset omaisuusvahingot, jotka aiheutuvat esim. tulipalon tai varkauden takia. Omaisuusvakuutuksia on useita erilaisia, kuten irtaimistovakuutus ja rakennusvirhevakuutus, joten vakuutusta hankittaessa on tärkeää kertoa millaisesta omaisuudesta on kyse, missä se sijaitsee ja kuinka arvokasta omaisuutta yrityksellä on. Jos vakuutusta ei ole, vahingon aiheuttamat kustannukset voivat romuttaa yrityksen talouden.

Tietoturvavakuutus

Yritys, jonka toimintaan kuuluu tietokoneiden käyttö joko palvelun tai tiedonkeruun välineenä, on kohde tietomurroille. Tietomurrot ovat kasvava ongelma ja ne muuttuvat päivä päivältä uusien haittaohjelmien ja virusten syntyessä. Ifin tietoturvavakuutus turvaa mm. hakkeroinnin, haitallisen koodin sekä palvelunestohyökkäykset. Se turvaa myös yrityksen taloutta korvaamalla taloudellisen vahingon, joka aiheutuu toiminnan keskeytymisestä. Ifin yhteistyökumppanina toimii IBM, joka on alan johtava kansainvälinen asiantuntijayritys ja jolta saa apua tietomurron sattuessa. IBM on myös vakuutuksenottajan tukena antamalla apua tietojen ja järjestelmien palauttamiseen.

IPR-vakuutus

IPR tulee sanoista Intellectual Property Rights, joka tarkoittaa immateriaali- eli aineettomia oikeuksia. Aineettomia oikeuksia voi syntyä lähes kaikessa yritystoiminnassa. Jos yrityksesi tekee siis jotain ennennäkemätöntä tai on keksimässä uutta, on IPR-vakuutus hyvin tärkeä. 

Immateriaalioikeuksia ovat mm.

  • Patentti
  • Tavaramerkki
  • Mallioikeus
  • Tekijänoikeus

Aineettomia oikeuksia, jotka liittyvät omaan työhösi, voivat olla yritykselle sen tärkeintä omaisuutta ja niitä tulee suojata. Näin varmistat yksinoikeutesi käyttää, valmistaa tai myydä tuotteitasi. Samalla suojelet toimintaasi. IPR-vakuutus korvaa immateriaalioikeuksiin liittyviä oikeudenkäyntikuluja ja tekemiesi immateriaalioikeuksien loukkausten aiheuttamia taloudellisia vahinkoja.
Lue lisää immateriaalioikeuksista.

If yrittäjän tukena

Jokaisella toimialalla ja yrityksellä on omat erityistarpeensa. Jokaisen yrittäjän tuleekin käyttää hyvin aikaa vakuutustarpeitaan kartoittaessa. Me Ifillä tunnemme eri toimialojen riskit ja vakuutustarpeet, joten meiltä saat oikean ja kattavan vakuutusturvan sekä sinulle, että yrityksellesi. Jos et ole varma vakuutustarpeistasi, asiantuntijamme kartoittavat kanssasi sinulle sopivan turvan. Ota yhteyttä tästä tai soita asiakaspalvelunumeroomme 010 19 15 00.

Tutustu kaikkiin yritysvakuutuksiimme

 

Vakuutusta vailla?

Anna meidän auttaa yrityksesi vakuutuksissa.