Apua rakennusalalle sopivien vakuutusten valintaan

Onko yrityksen vakuuttaminen hankalaa ja koet, että vakuutuksiin liittyvät asiat vievät liikaa työaikaasi? Rakennusalan ammattilaisena tarvitset vakuutuksia työssäsi päivittäin, mutta voi olla vaikea tietää, millaista suojaa yrityksesi juuri nyt tarvitsee. Voit ajatella vakuutukset portaikoksi. Mitä ylemmäs liiketoiminnassasi kipuat, sitä useampi vakuutusporras sinun on askellettava. Kun nouset oikealle portaalle, varmistat, että yrityksesi on asianmukaisesti vakuutettu kaikissa rakennusyrityksesi kehitysvaiheissa.

Vaihe 1: Olet uusi yrittäjä

Onnittelut omasta yrityksestä! Työllistät itsesi tai yritykselläsi on ehkä jo muutama työntekijä. Työskentelet tapaturma-alttiilla alalla ja rakennusalan yleiset sopimusehdot (YSE-98) asettavat usein vaatimuksia yrityksesi vakuutuksille. Esimerkiksi kaikilla työmaalla toimivilla urakoitsijoilla tulee esimerkiksi olla toiminnan vastuuvakuutus.  

Vahinkoja voi silti sattua, vaikka huolehditkin työnteon turvallisuudesta ja suojavarusteista asianmukaisesti. Varmistathan aina, että olet hankkinut lakisääteiset vakuutukset, joiden avulla työntekijäsi ovat vakuutettuja tapaturmien sekä ammattitautien varalta. 

Vakuutukset, jotka tarvitset:

Esimerkki: Yrityksesi autoon murtaudutaan 

Rakennusalan yrityksissä auto toimii usein sekä kuljetuskalustona että toimistona, mutta valitettavasti auto on myös houkutteleva murtokohde varkaille. Siksi yrityksen koneet ja työkalut kannattaa suojata varkaiden varalta.  

Kustannukset: Varastettujen koneiden ja laitteiden arvo on tavallisesti 3000–5000 €. Näin suojaudut esimerkin vahingolta: Rakennus- ja asennustoiminnan työkalut, koneet ja kalusto

Vaihe 2: Yrityksesi on kasvussa

Yrityksesi kasvaa ja saat yhä isompia toimeksiantoja. Yritykselläsi saattaa olla jo oma toimisto, varasto sekä pari autoa, joissa säilytätte työkaluja ja tavaroita rakennusprojektien aikana.

Yrityksen omistuksessa olevat rakennukset ja liiketilat kannattaakin suojata tulipaloilta, ilkivallalta, myrskytuhoilta sekä varkauksilta. Kasvanut asiakaskunta voi jossain vaiheessa merkitä sitä, että joudut käyttämään asianajajaa riita-, rikos- tai hakemusasioissa.  

Vakuutukset, jotka tarvitset:

Esimerkki: Yrityksesi haastetaan oikeuteen 

Yrityksesi työsuoritukseen tyytymätön asiakas haastaa yrityksesi oikeuteen sopimusrikkomuksesta. Oikeusturvavakuutuksesta saat apua, kun solmitusta sopimuksesta syntyy eripuraa.  

Kustannukset: Arvioidut voivat olla 10 000–20 000 €. Näin suojaudut esimerkin vahingolta: Oikeusturvavakuutus

Vaihe 3: Olet kokenut konkari

Olet kokenut rakennusalan ammattilainen ja työskennellyt alalla jo pitkään. Yrityksesi toteuttaa laajoja avaimet käteen -projekteja, olet investoinut autojen ja varastojen lisäksi rakennustelineisiin ja saksinostimeen.  Yrityksessäsi työskentelee jo 15 työntekijää.

Nyt on aika vahvistaa myös henkilöstön vakuutusturvaa. Terveysvakuutus on etu, josta hyötyy sekä työnantaja että työntekijä.

Vakuutukset, jotka tarvitset:

Esimerkki: Työntekijäsi joutuu pitkälle sairauslomalle  

Yrityksellesi tärkeä työntekijä on kärsinyt pitkään tuki- ja liikuntaelinvaivoista, eikä ole hakeutunut hoitoon ajoissa. Vaivan pitkittyessä hän on joutunut pitkälle sairauslomalle. Terveysvakuutuksen avulla työntekijä olisi voinut saada nopeasti hoitoa, vaiva olisi voitu hoitaa nopeammin kuntoon ja hän olisi voinut palata nopeammin työhönsä.  

Kustannukset: Laske sairauslomapoissaolon kustannus yrityksellesi.
Näin suojaudut esimerkin vahingolta: Terveysvakuutus 

Vinkkejä rakennusalan vakuutuksiin