Pysäytä varkaat rakennustyömaalla

Rakennustyömaille tehdyt varkaudet ja murrot ovat yleistyneet viime vuosina. Voit välttää varkauksia omalla toiminnallasi tai ainakin tehdä varastamisesta hankalampaa.
 

Näin voit välttää varkauksia

Rakennustyömaille tehtyjen murtojen ja varkauksien määrä on Ifin vahingonkorvauslakimies Hampus Larssonin mukaan lisääntynyt. Varkaiden käsiin päätyy nykyisin myös yhä arvokkaampaa omaisuutta.  Larsson kehottaakin yrityksiä miettimään jo ennalta tapoja, joilla työmaavarkaudet voidaan estää. Esimerkiksi koneet ja materiaalit kannattaa säilyttää konteissa, jotka saa asianmukaisesti lukittua. Rakennustyömaa kannattaa myös aidata, jotta varkaiden olisi mahdollisimman vaikeaa lähestyä työmaata autolla.

Koneille ja laitteille on hyvä tehdä asianmukaiset turvamerkinnät. Nykyään käytetään esimerkiksi DNA-turvamerkintää, jonka avulla poliisi voi yhdistää varastetun omaisuuden anastuksen tehneeseen varkaaseen. Tästä syystä rikolliset myös välttävät DNA-merkittyjen tavaroiden varastamista.

Erilaisten turvamerkintöjen lisäksi koneiden ja työkalujen sarja- ja valmistusnumerot kannattaa ottaa talteen.
– Murtoa tai varkautta on hankalaa estää kokonaan, mutta varastamisesta kannattaa tehdä niin vaikeaa kuin mahdollista. Mitä kauemmin varas joutuu työskentelemään murtopaikalla, sitä suuremmalla todennäköisyydellä hän jää siitä kiinni, Hampus sanoo.

Miten voin välttää varkauksia ja murtoja?

  • Kartoita rakennustyömaan riskit, suunnittele tavat ja taso, joilla suojaudut varkaiden varalta.
  • Huolehdi, että rakennusalue on suojattu ylimääräiseltä liikenteeltä.
  • Suunnittele rakennusalue niin, ettei rakennus- ja varastotilojen sijainti ole varkaille otollisin.
  • Vaikeuta varkaiden pääsyä autolla työmaalle autolla asettamalla tielle esimerkiksi erilaisia hidasteita.
  • Sijoita kontit niin, että niihin murtautuminen on mahdollisimman vaikeaa ja että varkaat joutuvat käyttämään aikaa sopivan murtautumispaikan etsimiseen.
  • Säilytä varkaiden suosimia laitteita kuten käsityökaluja ja mittalaitteita lukitussa säilytystilassa.
  • Älä sijoita dieselsäiliötä sisäänkäynnin lähelle. Asenna säiliöön lukittava kansi, letkusuojukset sekä hälytin.

(Lähde: Brottsförebyggande Rådet)

Onko yritykselläsi riittävät vakuutukset?

Murtovarkauksia on vaikea estää kokonaan, vaikka ottaisit käyttöösi kaikki mahdolliset turvatoimenpiteet. Siksi on tärkeää, että yrityksesi on asianmukaisesti vakuutettu.

Ovatko rakennustyömaan toimistot ja varastot vakuutettu? Oletko huomioinut, että työkalujen osalta vakuutuksen määrän on vastattava niiden arvoa yhteensä kaikilla työmailla? 

– Jos olet epävarma yrityksesi vakuutuksista, ota yhteyttä rakennusalan tuntevaan vakuutusasiantuntijaamme. Autamme sinua arvioimaan rakennustyömaasi riskit, kiinteistöjen arvon ja annamme sinulle vinkkejä, kuinka yritystoimintasi kannattaisi vakuuttaa, Larsson sanoo.

Lue lisää, millaiset vakuutukset sopisivat rakennusalan ammattilaisille.