Etätyö ja kotitoimiston paloturvallisuus – vinkkejä etätyöhön

Etätyöt koronaepidemian aikana

Etätyöskentely on viime aikoina ollut osana monen suomalaisen uutta, normaalia työarkea. Kun kodista muotoutuu väliaikainen kotitoimisto ja työpiste, on tapoja työskennellä kotona useita ja erilaisia. Oman kotitoimiston pystyttäminen vaatii niin tilaa, rauhaa ja tarvittavat tekniset välineet ja tarvikkeet. Etätyössä hyvän työtilan löytäminen, uudet kommunikaatiotavat ja tekniset työkalut tuovat mukanaan sekä uusia haasteita että mahdollisuuksia. 

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan noin 30 % suomalaisista on tehnyt etätöitä vallitsevan koronapandemian aikana. Suurin osa kyselyyn vastanneista kokee etätyöskentelyn toimineen hyvin ja että haasteita on ollut vähän. Noin 12 % vastanneista kokee, että etätyöskentely on ollut vaikeaa ja haastavaa. Haasteina on koettu työ– ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan, etätyön huono työergonomia ja ahtaat tilat, sekä työyhteisön ja kollegoiden tuen ja seuran kaipuu. Myös erilaiset tekniset vaikeudet ovat monelle olleet osana uutta etätyöarkea.

Kun etätyö siirtyy sohvalle

Suurin osa etätyötä tekevistä suomalaisista on tehnyt etätyötä huoneessa, joka on myös muussa käytössä, esimerkiksi makuuhuoneessa, olohuoneessa tai keittiössä. Kotitoimiston pystyttäminen erilliseen työhuoneeseen ei kaikille ole tilanpuutteen takia mahdollista. Etäpalaveri keittiössä tai läppärin käyttö olohuoneessa on ollut monelle kevään aikana etätyötä tehneelle suomalaiselle tuttu tilanne.

Kun laitteet ovat käytössä tavallista enemmän, on niiden käyttöön kotioloissa syytä kiinnittää huomiota myös paloturvallisuuden kannalta. Myös työnteon ulkopuolella puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Elektroniikkalaitteiden käyttöön liittyy usein tulipaloriski. Kun laturit ovat lähestulkoon jatkuvasti seinässä kytkettyinä, ja läppäreiden ja kännyköiden ollessa kovassa käytössä, on paloturvallisuutta syytä miettiä.

Mikäli akku kuumenee merkittävästi, tai lataus ei tunnu onnistuvan, saattaa se olla merkki laitteen tai akun ylikuumentumisesta.

Kuumeneva laite on paloriski

Paloturvallisuuden vuoksi on tärkeää huolehtia, että tietokoneen ja puhelimen akut ja laturit ovat kunnossa ja ehjiä. Jos esimerkiksi akku kuumenee merkittävästi, tai lataus ei tunnu onnistuvan, saattaa se olla merkki laitteen tai akun ylikuumentumisesta.

Sohvalla istuessa läppäri sylissä voi tyyny tai paperipino ensisijaisesti tuntua sopivalta alustalta. Paloturvallisuuden kannalta pehmeä alusta voi kuitenkin nopeasti koitua huonoksi ideaksi. Kun läppäreitä käytetään vaihtelevasti sohvalla, sängyssä, paperipinojen päällä tai muuten vain pehmeällä alustalla, voi se pahimmillaan saada aikaan koneen akun äkillisen rikkoutumisen ja pahimmillaan tulipalon. Myös puhelin voi kuumentua liikaa ja etenkin latauksessa oleva laite kannattaa pitää kovalla alustalla, jossa ilma pääsee kiertämään.

Näillä nopeilla vinkeillä pienennät palon riskiä:

 • Lataa laitteesi kovalla alustalla, jotta vältät laitteen ylikuumentumista.
 • Vältä koneen jättämistä yöksi lataukseen. Lataa laitteet jo ennen nukkumaanmenoa ja irrota laturi pistorasiasta, kun akku on täynnä.
 • Viallinen laite tai laturi on paloriski, vie laite huoltoon tai vaihda laturi uuteen.
 • Huolehdi laitteistasi myös käytön ulkopuolella ja pyyhi laitteesta pölyt ja säilytä hyvässä paikassa.
 • Tarkista kotisi palovaroittimet ja hanki talouteesi jauhesammutimen jonka pidät helposti ulottuvilla. Palavan akun sammutat parhaiten vedellä.

Mitä tehdä, jos tietokone tai kännykkä syttyy palaamaan?

Jos litiumioniakulla varusteltu laite kuten tietokone tai kännykkä kuumentuu selkeästi tavallista enemmän tai akku on pullistunut ja siitä lähtee hajua tai se vuotaa, kannattaa akku poistaa käytöstä.

Palava akku tulee irrottaa latauksesta ja sammuttaa välittömästi esimerkiksi suurella määrällä vedellä, vaahtosammuttimella tai muulla tukahduttavalla sammutusvälineellä. Vaikka palo on sammutettu hetkellisesti, voi akusta levitä kaasua ja akku voi syttyä uudestaan palamaan. Siirrä akku esimerkiksi patakintaita käyttäen tai sammutuspeitteeseen käärittynä turvalliseen paikkaan. Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen. Ota tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin soittamalla 112.

Lue lisää paloturvallisuudesta ja litiumioniakkujen turvallisesta käytöstä Tukesin sivuilta.

Näin vakuutus kattaa etätyössä, jos työpuhelin tai työtietokone syttyy tuleen.

Onko yrityksen vakuutus voimassa myös kotona ja etätyössä?

Yleisimmin yritysasiakkaamme ovat vakuuttaneet työpuhelimet ja kannettavat tietokoneet niin, että vakuutukset ovat voimassa Suomessa tai kaikkialla maailmassa. Tällöin luonnollisesti vakuutus on voimassa myös kotoa työskenneltäessä. Lisäksi koronapandemian aikana etätöihin viedyt toimistokoneet on toistaiseksi myös irtaimistovakuutuksen piirissä samalla laajuudella kuin toimistossakin.

Kattaako vakuutus palovahingot?

Ifin vakuutukset kattavat kaikilla turvatasoilla myös palovahingot.

Mitä vakuutuksesta sitten korvataan palovahingossa?

Palovahingossa korvataan uuden vastaavan omaisuuden hankkimisesta aiheutuvia kustannuksia. Mikäli omaisuuden arvo on alle puolet uuden vastaavan arvosta, niin tällöin korvataan sen hetkinen todellinen arvo.

Yrittäjien on hyvä huomioida, että kotivakuutukset kattavat pääsääntöisesti ainoastaan  kotitalouden päivittäiseen ja vapaa-ajan käyttöön tarkoitettuja tavanomaisia esineitä. Yrittäjälle on tärkeää, että muistaa vakuuttaa yritystoimintaan liittyvän omaisuuden erikseen yritysvakuutuksella. Ifin kotivakuutuksessa katetaan yritystoiminnan omaisuutta ainoastaan 2000 euroon asti.

Yrityksen etätyöturva tuo turvaa kotitoimistolle

If on laajentanut yritysasiakkaidemme turvaa kattamaan etätyössä ja sen yhteydessä sattuvat tapaturmat koronapandemian aikana erillisellä Etätyöturvalla. Maksuton turva on voimassa 31.8.2020 saakka. Lisäksi Ifin yksityisasiakkaiden tapaturmavakuutus kattaa automaattisesti vakuutettujen tekemän vapaaehtoistyön, jonka tavoitteena on auttaa koronapandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa. 

 • Etätyöturva tuo lisäturvaa kotiin

  If Etätyöturva on maksuton lisäturva kaikille Ifin työtapaturmavakuutuksella vakuutetuille työntekijöille. Etätyöturva kattaa kaikki etätyötä tekevät työntekijät kellonajasta riippumatta, aina kun työntekijäsi tekee etätyötä kodissaan, vapaa-ajan asunnolla tai jossain muussa sisätilassa.

  Lue Etätyöturvasta
 • Näin suojaudut tietomurroilta

  Tietomurrot ovat yllättävän yleisiä, ja niillä on usein suuria taloudellisia seurauksia. Onneksi tietomurron riskiä ja teon aiheuttamia vahinkoja voi vähentää monin keinoin. Laadimme 10 vinkkiä, joiden avulla vähennät tietomurron riskiä.

  Lue tietoturvallisuudesta