Etätyöskentely ja kotitoimiston paloturvallisuus

Etätyöskentely kotona lisääntyy

Kotitoimisto on osana monen uutta työarkea

Etätyöskentely on viime aikoina ollut osana monen suomalaisen uutta, normaalia työarkea. Kun kodista muotoutuu väliaikainen kotitoimisto ja työpiste, on tapoja työskennellä kotona useita ja erilaisia. Oman kotitoimiston pystyttäminen vaatii niin tilaa, rauhaa ja tarvittavat tekniset välineet ja tarvikkeet. Etätyössä hyvän työtilan löytäminen, uudet kommunikaatiotavat ja tekniset työkalut tuovat mukanaan sekä uusia haasteita että mahdollisuuksia. 

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan noin 30 % suomalaisista on tehnyt etätöitä vallitsevan koronapandemian aikana. Suurin osa kyselyyn vastanneista kokee etätyöskentelyn toimineen hyvin ja että haasteita on ollut vähän. Noin 12 % vastanneista kokee, että etätyöskentely on ollut vaikeaa ja haastavaa. Haasteina on koettu työ– ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan, etätyön huono työergonomia ja ahtaat tilat, sekä työyhteisön ja kollegoiden tuen ja seuran kaipuu. Myös erilaiset tekniset vaikeudet ovat monelle olleet osana uutta etätyöarkea.

Näin suomalaiset tekevät etätöitä

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan noin 30 % suomalaisista on tehnyt etätöitä vallitsevan koronapandemian aikana.

  • 45 % vastanneista aloittaa työpäivän samaan aikaan kuin työpaikalla.
  • 37 % vastanneista kokee, että työ- ja vapaa-ajan erottaminen on haasteellista.
  • Noin 32 % vastanneista kärsii etätöissä huonosta työergonomiasta.
  • 32 % kyselyyn vastanneista kaipaa työkavereita ja työpaikan yhteisoloa.
  • Suurin osa, noin 64 % pukeutuu rennommin etätöissä kotona, kuin työpaikalla.
  • 58 % vastanneista suomalaisista haluaa tehdä aiempaa enemmän etätöitä myös koronapandemian jälkeen.

Kun etätyöskentely siirtyy sohvalle

Suurin osa etätyötä tekevistä suomalaisista ovat tehneet etätyötä huoneessa, joka on myös muussa käytössä. Makuuhuone, olohuone ja keittiö ovat monelle etätöitä tekevälle työntekijälle vaihtoehtoinen konttori. Kotitoimiston pystyttäminen erilliseen työhuoneeseen ei kaikille ole tilanpuutteen takia mahdollista. Etäpalaveri keittiössä tai läppärin käyttö olohuoneessa on ollut monelle kevään aikana etätyötä tehneelle suomalaiselle tuttu tilanne.

Muista paloturvallisuus kotitoimistolla

Kun laitteet ovat käytössä tavallista enemmän, on niiden käyttöön kotioloissa syytä kiinnittää huomiota myös paloturvallisuuden kannalta. Myös työnteon ulkopuolella puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Elektroniikkalaitteiden käyttöön liittyy usein tulipaloriski. Kun laturit ovat lähestulkoon jatkuvasti seinässä kytkettyinä, ja läppäreiden ja kännyköiden ollessa kovassa käytössä, on paloturvallisuutta syytä miettiä.

Mikäli akku kuumenee merkittävästi, tai lataus ei tunnu onnistuvan, saattaa se olla merkki laitteen tai akun ylikuumentumisesta.

Muista ladata laitteesi kovalla alustalla, jotta vältät laitteen ylikuumentumista.

Kuumeneva laite on paloriski

Paloturvallisuuden vuoksi on tärkeää huolehtia, että tietokoneen ja puhelimen akut ja laturit ovat kunnossa ja ehjiä. Jos esimerkiksi akku kuumenee merkittävästi, tai lataus ei tunnu onnistuvan, saattaa se olla merkki laitteen tai akun ylikuumentumisesta.

Sohvalla istuessa läppäri sylissä voi tyyny tai paperipino ensisijaisesti tuntua sopivalta alustalta. Paloturvallisuuden kannalta pehmeä alusta voi kuitenkin nopeasti koitua huonoksi ideaksi. Kun läppäreitä käytetään vaihtelevasti sohvalla, sängyssä, paperipinojen päällä tai muuten vain pehmeällä alustalla, voi se pahimmillaan saada aikaan koneen akun äkillisen rikkoutumisen ja pahimmillaan tulipalon. Myös puhelin voi kuumentua liikaa ja etenkin latauksessa oleva laite kannattaa pitää kovalla alustalla, jossa ilma pääsee kiertämään.

Mitä tehdä, jos tietokone tai kännykkä syttyy palaamaan?

Jos litiumioniakulla varusteltu laite kuten tietokone tai kännykkä kuumentuu selkeästi tavallista enemmän tai akku on pullistunut ja siitä lähtee hajua tai se vuotaa, kannattaa akku poistaa käytöstä.

Näin pienennät palon riskiä etätöissä:

  • Lataa laitteesi kovalla alustalla, jotta vältät laitteen ylikuumentumista.
  • Vältä koneen jättämistä yöksi lataukseen. Lataa laitteet jo ennen nukkumaanmenoa ja irrota laturi pistorasiasta, kun akku on täynnä.
  • Viallinen laite tai laturi on paloriski, vie laite huoltoon tai vaihda laturi uuteen.
  • Huolehdi laitteistasi myös käytön ulkopuolella ja pyyhi laitteesta pölyt ja säilytä hyvässä paikassa.
  • Tarkista kotisi palovaroittimet ja hanki talouteesi jauhesammutimen jonka pidät helposti ulottuvilla. Palavan akun sammutat parhaiten vedellä.

Palava akku tulee irrottaa latauksesta ja sammuttaa välittömästi esimerkiksi suurella määrällä vedellä, vaahtosammuttimella tai muulla tukahduttavalla sammutusvälineellä. Vaikka palo on sammutettu hetkellisesti, voi akusta levitä kaasua ja akku voi syttyä uudestaan palamaan. Siirrä akku esimerkiksi patakintaita käyttäen tai sammutuspeitteeseen käärittynä turvalliseen paikkaan. Palava akku voi sytyttää laitteen lisäksi myös koko huoneiston tai talon tuleen. Ota tarvittaessa yhteyttä viranomaisiin soittamalla 112.

Lue lisää paloturvallisuudesta ja litiumioniakkujen turvallisesta käytöstä Tukesin sivuilta.

Näin vakuutus kattaa etätyössä

Miten vakuutus auttaa, jos työpuhelin tai työtietokone syttyy tuleen? Miksi työntekijöille kannattaa ottaa erillinen etätyövakuutus?

Keskustele asiantuntijamme kanssa

Jätä yhteystietosi, niin vakuuttamiseen erikoistunut asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä.