Ladulle tauon jälkeen? Kauden alku näkyy vahingoissa

Korona-aika sai suomalaiset innostumaan uudella tavalla murtomaahiihdosta. Lue, minkälainen vakuutus sopii kuntourheilijalle.

Kuntoliikkujalle sattuu Ifin vahinkotilastojen perusteella talvella useimmin vahinkoja laskettelussa, luistelussa ja ehkä hieman yllättäen murtomaahiihdossa. Vuodesta toiseen toistuva trendi on, että talviurheilulajeissa eniten vahinkoja sattuu vuoden ensimmäisillä viikoilla ja hiihtolomaviikoilla, kun kausi on alussa tai loma innostaa myös muita kuin aktiiviharrastajia liikkumaan.

Korona-ajan talvet saivat suomalaiset innostumaan uudella tavalla murtomaahiihdosta. Hiihtobuumin seurauksena moni valitteli jopa hiihtovälineiden loppuneen urheilukaupoista, vakuutusyhtiölle ilmiö näyttäytyi siten, että hiihdossa sattuneet tapaturmat kaksinkertaistuivat vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna.

Eniten hiihtäessä loukkaantuvat 41–65-vuotiaat. Monessa vahingossa taustalla näkyy, että hiihtoa on lähdetty harrastamaan ehkä ensimmäisen kerran sitten kouluaikojen, jolloin taidot saattavat olla hieman ruosteessa. Tyypillinen hiihto-onnettomuus on kaatuminen. Yleisimmin hiihtäessä sattuu polven venähdys- ja revähdysvammoja sekä olkapään revähdyksiä, murtumia ja sijoiltaanmenoja.

Useimmat suomalaiset varmasti kokevat hiihtämisen olevan kuin polkupyöräily – sen osaa, jos on kerran oppinut. Kauden alussa ja etenkin pidemmän tauon jälkeen ladulle kannattaa lähteä maltilla eikä sortua yliarvioimaan omia taitoja. Kuten laskettelurinteessä, ladullakin vauhtia on hyvä sopeuttaa sen mukaan, millainen on latujen kunto ja profiili sekä miten ruuhkaista ladulla on.

Millainen vakuutus tavalliselle kuntourheilijalle?

Tapaturmavakuutus on hyvä perusvakuutus, jonka avulla pääsee nopeasti tutkimuksiin ja hoitoon, jos esimerkiksi kaatuu ja loukkaa itsensä. Laaja tapaturmavakuutus kattaa tavallisten tapaturmien lisäksi rasitusvammoja, venähdyksiä ja laajemmin esimerkiksi fysioterapiaa rasitusvamman hoitoon. Viimeiset pari vuotta erityisesti suosiotaan lisänneet sairausvakuutukset kattavat toki aina sairauksien lisäksi myös tapaturmat.

Vapaa-ajan tapaturmat voivat sisältyä myös esimerkiksi työnantajan ottamaan tai liiton jäsenyyteen sisältyvään vakuutukseen. Kannattaa varmistaa oma vakuutusturva, jotta vahingon sattuessa tietää, miten on itsensä vakuuttanut.

Lue lisää


Kirjoittanut

Mirva Vahvelainen, henkilövakuutusten tuotepäällikkö