Eläinkolarien riski kasvaa toukokuussa – Ifin tilastojen erikoisin eläinkolari sattui Kolmårdenissa

Vaikka eläinkolareita sattuu liikenteessä eniten pimeinä loppuvuoden kuukausina, kasvattavat eläinten liikkuminen ja kesänopeuksiin siirtyminen kolareiden riskiä myös toukokuussa.

Eläinkolarien määrä on ollut laskussa viimeisten kahden vuoden aikana. Viime vuonna eniten kasvoivat metsäkaurisonnettomuudet ja eniten vähenivät hirvi- ja valkohäntäpeuraonnettomuudet. Kuitenkin edelleen noin puolet onnettomuuksista tapahtuu valkohäntäpeurojen kanssa.

- Eniten kohtaan itse peuroja ja kauriita vilkkaasti liikennöidyillä kehäteillä pääkaupunkiseudulla työmatkoilla. Hirviäkin näkyy silloin tällöin, niiden valtavaa kokoa kyllä säikähtää joka kerta, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutusten vakuutuspäällikkö Johanna Johansson.

Onnettomuuksien määrän laskuun on monia syitä. Valkohäntäpeurojen kantaa on pienennetty metsästämällä erityisesti alueilla, joissa onnettomuuksia tapahtuu paljon ja kannan tiheys on suuri. Näitä alueita ovat erityisesti Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

Lisäksi Suomen liikennemäärät eivät ole vieläkään palautuneet koronaa edeltäville tasoille. Bensan hinta on myös jonkin verran vähentänyt liikkumista sekä laskenut keskinopeuksia, jolloin reagointiaikaa jää enemmän.

Eläinkolarit lisääntyvät toukokuussa

Hirvieläinkolarit ovat yleisimpiä pimeään vuodenaikaan loka-joulukuussa, jolloin Ifin vahinkotilastojen mukaan sattuu noin puolet kaikista eläinkolareista. Hiljaisinta onnettomuusaikaa on helmi-maaliskuu ja pientä kasvua on nähtävissä taas toukokuussa.

- Kesän korvalla ajetaan jo kesänopeuksilla ja samaan aikaan hirvieläimet liikkuvat enemmän laajentaen reviirejään ja siirtyessään kesälaitumille. Lisäksi ne karkottavat edellisvuoden vasojaan, jotka voivat olla arvaamattomia liikkeissään, Johansson selventää.

Suurin osa Ifin korvaamista eläinkolareista tapahtuu juuri hirvieläinten kanssa kotimaassa. Kaskovakuutus kattaa myös ulkomailla tapahtuneet eläinvahingot, ja Ifin tilastoista löytyy yksi erikoinenkin tapaus.

- Asiakas törmäsi strutsiin Kolmårdenin eläintarhassa Ruotsissa, syntyneet peltivauriot korvattiin vakuutuksesta normaaliin tapaan, kertoo Johansson.


Suojaa myös oma eläimesi

Johansson harrastaa metsästystä ja metsästyskoira kulkee paljon mukana autossa. Koira kulkee aina turvallisesti turvavaljaissa tai häkissä.

- Ifin kaskovakuutuksen lemmikkieläinturva on todella hyvä koirien omistajille, koska se korvaa kolarin sattuessa myös koiran eläinlääkärikuluja. Minulle on tosi tärkeää, että koira kulkee mukana turvattuna, kertoo Johansson.

Toimi näin, jos joudut hirvieläinonnettomuuteen

  • Varoita muuta liikennettä, huolehdi loukkaantuneista
  • Soita hätänumeroon
  • Merkitse onnettomuuspaikka (tulosta autoosi riistaonnettomuusmerkki riista.fi-sivuilta tai merkitse paikka muuten, jolloin Suurriistavirka-apu löytää loukkaantuneen/kuolleen eläimen)
  • Jos olet Ifin asiakas, soita Ifin vahinkoapuun

Kirjoittanut

Johanna Johansson, ajoneuvovakuutusten vakuutuspäällikkö