Myrskyt ja muut sääilmiöt: milloin vakuutus auttaa?

Alkusyksyn aikana Suomeen on saatu voimakkaita tuulia ja sateita. Ilmastonmuutoksen myötä erilaisten sääilmiöiden ennakoidaan lisääntyvän. Ifin omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja Oskar Storsjö kertoo, millä tavoin vakuutukset korvaavat luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja.

Viikonloppuna havahduin omakohtaisesti miettimään vakuutuksen tärkeyttä. Palatessani päivällä kylältä kesäpaikallemme huomasin, että jotain oli pielessä. Olin edellisenä päivänä jättänyt peräkärryn navetan eteen ja asettanut pihan ulkokalusteet ison vaahterapuun alle kuivumaan ennen varastoimista. Nyt puolet vaahterapuusta lepäsikin navetan katolla ja peitti niin peräkärryn kuin pihakalusteetkin. Mitähän mökkivakuutuksemme turvasikaan syysmyrskyn yllättäessä?

Poikkeuksellinen sääilmiö on korvattava 

Vakuutukset korvaavat erilaisten luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja. Yleisperiaate on, että sääolosuhteiden on oltava poikkeuksellisia. Suomen oloissa normaalit sääilmiöt, kuten lumisade, pakkanen tai tavanomaiset sateet tai tuulet eivät sen sijaan yleensä oikeuta korvauksiin, vaikka ne aiheuttaisivat vahinkoja rakennuksissa.

Oskar Storsjö, Ifin omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja
Oskar Storsjö, Ifin omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja

Myrskytuulet: vakuutusehtojen merkitys 

 Myrskytuulet ovat yleisimpiä luonnonilmiövahinkojen syitä. Vahingon korvattavuuden edellytyksenä on, että voimakas tuuli on aiheuttanut vahingon. Ifissä ei ole vakuutusehdoissa määritetty tiettyä tuulirajaa. Tämä antaa asiakkaalle hyvän turvan, sillä tuulen nopeus voi vaihdella paljon pienenkin alueen sisällä.

 Kannattaa huomioida, että eri vakuutusyhtiöillä voi olla erilaisia ehtoja tuulen suhteen. Moni vakuuttaja edellyttää esimerkiksi, että keskituulen nopeus on todistettavasti ylittänyt vahinkopaikalla 15 metriä sekunnissa.

Tulvavahingot: sateet ja vedenpinnan nousu 

Tulvat voivat aiheutua rankkasateista, vedenpinnan noususta tai merenpinnan noususta. Tässäkin vakuutusyhtiö arvioi sääolosuhteiden poikkeuksellisuutta. Korvaamme Ifissä rankkasateen aiheuttaman vahingon, kun sademäärä on ollut joko 30 millimetriä tunnissa tai 75 millimetriä vuorokaudessa. Veden- tai merenpinnan nousua puolestaan pidetään poikkeuksellisena, jos sen esiintymistodennäköisyys on kerran 50 vuodessa tai harvemmin.

Lisääntyvät luonnonilmiöt: miten If vastaa?

Alkusyksyn aikana Suomeen on saatu jo useita voimakkaita tuulia ja sateita. Ilmastonmuutoksen seurauksena erilaiset sään ääri-ilmiöt oletettavasti lisääntyvät. Ifissä haluamme tarjota asiakkaillemme turvaa ja mielenrauhaa muuttuvassa ilmastossa: Olemme sitoutuneet auttamaan poikkeuksellisissa luonnonilmiöissä ja poikkeuksellisuuden määrittelyssä toimimme viranomaisten määritysten mukaan. Vakuutusehtomme ovat hyvät, joten toistaiseksi emme näe niissä suuria muutostarpeita.

Lisäksi panostamme ennaltaehkäisyyn, sillä parhaat vahingothan ovat ne, jotka voidaan estää. Tarjoamme esimerkiksi kodin kuntotarkastuksia, joilla autamme asiakkaitamme tunnistamaan mahdolliset oman kodin riskit ja varautumaan niihin ennalta. Näin voimme yhdessä varmistaa, että kodit ja omaisuus pysyvät turvassa, kun ilmasto ympärillämme muuttuu.

Lopuksi: tuuri oli puolellani 

Minulla kävi tällä kertaa hyvä tuuri, sillä katto ei vahingoittunut ja peräkärry sekä kalusteet säästyivät myös pääosin vahingoilta. Mutta jos vahinkoja olisi sattunut, Ifin vakuutus olisi auttanut. Koti- ja mökkivakuutus antavat mielenrauhan, joka on korvaamaton, kun yllättävä sääilmiö osuu omalle kohdalle. Tämä tuli todistettua jälleen ihan omakohtaisesti.


Kirjoittanut

Oskar Storsjö, Ifin omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja