Brexit ja yrityksen vakuutukset

Muuttuuko mikään?

Ajoneuvovakuutukset

Ota vihreä kortti mukaan matkustaessasi autolla työmatkalle Britanniaan

Liikennevakuutuskeskus suosittelee, että autolla tai muulla ajoneuvolla Britanniaan matkustavien kannattaa ottaa matkalle mukaan kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta eli vihreä kortti (Green Card).

Brexitin toteutuessa rajatarkastuksessa vaaditaan vihreä kortti. Ilman todistusta maahanpääsy saatetaan estää tai autoilijaa voidaan vaatia ostamaan paikallinen rajavakuutus.

Lue lisää vihreästä kortista ja tilausohjeet

Tutustu yrityksen ajoneuvovakuutuksiin

Riittääkö suomalainen ajokortti, jos ajan autoa Britanniassa Brexitin jälkeen?

Brexit tuskin vaikuttaa ajo-oikeuteen, mutta on vielä epäselvää, vaaditaanko ajamiseen esimerkiksi kansainvälinen ajokortti. 

Yrityksen henkilövakuutukset

Matkavakuutus turvaa työntekijän myös Brexitin aikana

Mikäli Brexit tapahtuu, Ifin matkavakuutus on normaalisti voimassa. Potentiaalisen Brexitin myötä matkavakuutuksen rooli korostuu, sillä sopimuksettoman eron myötä terveydenhuoltoon EU- ja ETA-maissa oikeuttava eurooppalainen sairaanhoitokortti ei enää toimi Britanniassa.

Lähetetyt työntekijät ovat turvattuja, kunhan A1 todistus on voimassa

Työtapaturmavakuutuksen voimassaolo edellyttää A1-todistusta. Jos Brexit tulee voimaan siirtymäsäännöksillä, todistukset ovat voimassa niihin merkityn ajan korkeintaan siirtymäajan loppuun asti. Jos Brexit tulee voimaan ilman sopimusta, A1 -todistukset eivät ole voimassa, alkaen eropäivästä.

Nyt on tiedossa, että Britannia on saanut jatkoaikaa EU-erolle lokakuun loppuun saakka. Luvasta huolimatta ero voi tapahtua myös paljon aikaisemmin. Eroon on hyvä varautua hoitamalla A1 -todistukset kuntoon jo tässä vaiheessa. Mikäli ero tulee jatkoajasta huolimatta voimaan ilman sopimusta, niin A1 -todistuksetkaan eivät varmista lähetettyjen työntekijöiden kuulumista suomalaisen työtapaturmavakuutuksen piiriin.

Vastuuvakuutukset

Tuotevastuuvakuutus

Tuotevastuulain mukainen korvausvelvollisuus koskee tuotteesta henkilölle tai yksityiseen käyttöön tarkoitetulle omaisuudelle aiheutuneita vahinkoja. Tuotevastuulain mukainen vahingonkorvausvelvollisuus on sillä, joka on tuonut tuotteen Euroopan talousalueelle täällä liikkeelle laskettavaksi. Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, on niiden yritysten, jotka maahantuovat tuotteita Iso-Britanniasta Suomeen, tärkeää varmistaa, että tuotevastuuvakuutukset ovat ajan tasalla.

Tuotevastuuvakuutus on välttämätön, sillä tuotevastuulaista ei näet voida sopimuksin poiketa vahinkoa kärsineen vahingoksi, eikä korvauksen määrälläkään ole ylärajaa.