Yrittäjä, olethan turvannut nämä?

Yrittäjänä joudut heti alussa selvittämään paljon asioita. Tilitoimiston kanssa suunnitellaan kirjanpito ja palkanlaskenta, pankin kanssa sovitaan yritystili ja laskutussuunnitelmat ja vakuutusyhtiön kanssa kartoitetaan yrityksen riskit.
Näiden lisäksi on kuitenkin muitakin asioita, jotka on tärkeä huomioida.

Avaintekijät yrityksen menestyksen turvaamiseen:

Hanki hyvä juristi

Yrittäjän liiketoiminta perustuu suunnitelmiin ja sopimuksiin, jotka on tehtävä selkeästi. Lakiasiantuntijan avulla laaditut sopimukset antavat sinulle yrittäjänä turvaa ja samalla opit yritystäsi koskevia lakiasioita. Sopivan juristin löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, jotta löydät omalle yrityksellesi toimialasi tuntevan kumppanin. Sama koskee myös muita asiantuntijoita ja konsultteja, joiden puheilla voit käydä kehittääksesi yritystoimintaasi. Juristeja ja alasi asiantuntijoita löydät esimerkiksi ELY-keskuksesta, Yrittäjät.fi, tai Yritys-Suomen sivulta.

Huolehdi yrityksesi verkkosivuista

Yrityksesi verkkosivusto on käyntikorttisi ja myyntiesitteesi. Jos yrityksesi ei ole verkossa, et ole olemassa. Suunnittele yrityksellesi siis käyttäjäystävälliset kotisivut. Yrityksen verkkosivujen sisällön laatu vaikuttaa näkyvyyteesi hakukoneiden hakutuloksissa. Muista myös mobiilioptimoida sivustosi, sillä suuri osa asiakkaista selaa nettiä älypuhelimellaan.

Immateriaalioikeus = yrityksesi tärkein omistus

Usean yrityksen toiminta perustuu omaan keksintöön tai yrittäjän kädentaitoon. Kilpailuedun säilyttämiseksi tuleekin yrityksen hankkia keksinnölleen tai tekemille tuotteilleen sopiva immateriaalioikeus, kuten käytön yksinoikeutta suojaava patentti tai tuotteen ulkomuotoa turvaava mallisuoja. Immateriaalioikeuksien omistajalla on päätösvalta omaisuudesta ja voi joko jakaa tuotteen käytön muiden kanssa, tai estää muita käyttämästä sitä. Immateriaalioikeudet voivat olla yrityksesi tärkeintä omaisuutta, joten muista huolehtia niistä. Lisätietoa immateriaalioikeuden hankinnasta saat Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH). Lakisääteinen oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseen, eli tekijänoikeus, on voimassa ilman erillistä hakemista.

IPR-vakuutus

Varmista toinen tulonlähde

On vaikea ennustaa, mikä on oman ammattiosaamisesi arvo 10 vuoden päästä. Yritystoiminta ei ikinä ole varmaa, ja joskus yrityksen kassavirta voi laskea esim. kysynnän laskun takia. Tällaista tilannetta varten on hyvä olla varasuunnitelma, jolla ylläpitää omaa taloutta ja helpottaa selviytymistä elämän yllätyksistä. Lyhyen ja pitkän aikavälin säästösuunnitelmien teko "pahan päivän varalle" onkin hyvä aloittaa mahdollisimman aikaisin. Esimerkiksi yritysvoittojen sijoittaminen osakkeisiin, rahastoihin tai asuntoihin avaa portit passiiviselle osinko- tai vuokratuloille ja mahdollistaa talouden ylläpidon yrityksen laskusuhdanteen aikana. Keskustele pankkisi kanssa sinulle sopivista säästösuunnitelmista heti yritystoiminnan aloittamisen alkumetreillä.

Muista myös kotijoukot

Yrittäjäksi ryhtyminen on päätös, joka tulee vaikuttamaan myös perheeseen ja läheisiin. Yrittäjä on tavallaan aina töissä. Vaikka yrityksen pyörittäminen voi viedä pääosan ajasta ja ajatuksista, on tärkeää löytää vastapainoa työlle ja antaa aikaa myös tukijoukoille. Menestyvät yrittäjät ovat onnistuneet tasapainottamaan työnsä ja vapaa-aikansa. Heidän kotijoukkonsa tukevat heitä yrittämisessä ja rohkaisevat kokeilemaan uutta. Tässä muutama vinkki siitä miten yrittäjän arkea voi tasapainottaa:

  • Pidä joukot mukana: Lähipiiri ymmärtää arkeasi paremmin, kun kerrot heille yrityksesi saavutuksista ja haasteista. Vaikka yrityksen asiat pyörivät päässäsi, muista kysyä myös muiden kuulumisia.
  • Hiljenny hetkeksi: Työpuhelimen hiljentäminen vaikka tunniksi illan aikana antaa sinulle mahdollisuuden vetäytyä hetkeksi työpaineista.
  • Anna aikaa myös itsellesi: Hanki/pidä harrastus, jonka parissa voit hetkeksi irrottautua arjesta. Rentouttava harrastus antaa energiaa, jonka avulla jaksat pyörittää yritystäsi tehokkaammin!

Kasvava yritys

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso askel. Puhumattakaan esimerkiksi siitä, että laajentaisit yritystoimintaasi ulkomaille. Kun yrityksesi toiminta kasvaa, muista myös päivittää yrityksesi vakuutukset tilanteen tasalle.

Olemme koonneet yhteen tietoa kasvavan yrityksen vakuutuksista.

Laitetaan yrityksesi vakuutukset kuntoon

Täytä yhteystietosi seuraavalla sivulla, jonka jälkeen vakuutusasiantuntijamme on sinuun yhteydessä. Asiantuntija käy kanssasi tarkemmin läpi yrityksesi toimintaa ja auttaa valitsemaan oikeanlaisen yritysvakuutuksen.