Jo lyhytkin keskustelu juristin kanssa voi säästää aikaa ja rahaa – mahdollisesti jopa pelastaa koko yrityksesi.
Tarjoamme yritysasiakkaillemme 15 tuntia ilmaista lakineuvontaa vuodessa osana yrityksen vastuuvakuutusta. Tässä viisi tapaa, joilla lakiapu voi suojata yritystäsi.
1. Sopimusosapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien selventäminen
Yritysten välisten sopimusten tarkastelu on yksi yleisimmistä tavoista hyödyntää lakiapua.
– Monet yritykset eivät täysin ymmärrä, mihin kaikkeen ovat sitoutumassa. Juristi voi auttaa tulkitsemaan sopimusta ja osoittaa, jos jotkin ehdot tai vastuut ovat epätavallisia kyseiselle alalle, sanoo Ifin lakiaputiimin vetäjä Tia Mäki.
Oikeudellinen neuvonta on korvaamaton apu myös sopimusehtoja koskevissa kiistoissa. Esimerkiksi eräällä rakennustyömaalla sattuneen tulipalon jälkeen pääurakoitsija vaati satojatuhansia euroja vahingonkorvauksia pieneltä alihankkijalta. Lakiavun avulla alihankkija pystyi osoittamaan, että pääurakoitsija oli vastuussa vahingoista.
– Ilman oikeudellista apua alihankkijan yritys olisi voinut mennä konkurssiin.
Lakiavun avulla alihankkija pystyi osoittamaan, että pääurakoitsija oli vastuussa vahingoista.
2. Työntekijöiden palkkaaminen ja irtisanominen
Työntekijöiden palkkaaminen ja irtisanominen ovat kriittisiä päätöksiä mille tahansa yritykselle. Juristi voi tarkistaa työsopimukset varmistaakseen, että ne ovat säädösten mukaisia. Tämä suojaa yritystä kalliilta virheiltä.
Oikeudellinen neuvonta on erityisen tärkeää, kun harkitaan irtisanomisia. Tia Mäki neuvoo aina varmistamaan lailliset perusteet ennen työntekijän irtisanomista. Jo 15 minuutin puhelu voi säästää paljolta.
– Kerran meillä oli asiakas, jolla oli pätevät perusteet irtisanomiseen, mutta prosessi oli hoidettu väärin. Jos vain he olisivat ottaneet yhteyttä muutama kuukausi aiemmin, he olisivat olleet paljon paremmassa asemassa.
3. Oikeuksiesi turvaaminen
– Usein yrittäjät keskittyvät sopimusten kaupalliseen puoleen ja siihen, että saavat heille kuuluvat palkkiot, mutta jättävät huomiotta kriittisiä osa-alueita, kuten immateriaalioikeudet, Mäki varoittaa.
Eräs pieni yritys oli juuri allekirjoittamassa sopimusta globaalin brändin jälleenmyyjäksi ryhtymisestä. Tarkistuksessamme ilmeni, että sopimus antoi suurelle kansainväliselle yhtiölle oikeudet jälleenmyyjän verkkosivustoon ja jopa musiikkiin, jota paikallinen yritys käytti sosiaalisen median julkaisuissaan. Autoimme muotoilemaan sopimuksen kriittiset ehdot uudelleen.
– Tällaisten yksityiskohtien huomiotta jättäminen olisi voinut johtaa merkittäviin korvausvaatimuksiin.
4. Vuokrasopimusten arvioiminen
Vuokrasopimukset ovat yksi yritysten merkittävimmistä toistuvista kuluista. Kun antaa juristin tarkistaa vuokrasopimuksen ennen allekirjoittamista, voi säästyä kalliilta yllätyksiltä.
Mäki kertoo esimerkin yrityksestä, joka oli muuttamassa uuteen tilaan, joka vaatisi laajoja remontteja.
Tietoa lakiavusta:
- If oikeusturvavakuutus sisältää 15 tuntia lakiapua vakuutuskaudessa.
- Oikeudellisen neuvonnan avulla yrityksesi voi välttää riitoja ja muita oikeudellisia riskejä.
- Emme peri erillistä maksua tai omavastuuta lakiavun käyttämisestä.
– Sopimuksessa oli kohtuuttomia vaatimuksia, kuten vuokralaisen vastuu riittävien rakennuslupien hankkimisesta. Tämä ehto yllätti asiakkaamme, eikä vuokranantaja ollut halukas muuttamaan sitä. Niinpä yrittäjä päätti olla allekirjoittamatta ja löysi toisen tilan, säästäen samalla rahaa.
5. Tulevaisuuden turvaaminen osakassopimuksella
Monet pienet ja keskisuuret yritykset toimivat ilman osakassopimusta, joka määrittelee muun muassa päätöksentekoprosessit sekä osakkeenomistajien oikeudet ja velvollisuudet.
– Tilanteet voivat muuttua. Joku osakkaista saattaa esimerkiksi haluta ottaa vastaan uuden työpaikan. Yritys voi kärsiä, jos ei ole sopimusta, joka määrittelee, mitä tällaisessa tilanteessa tapahtuu, Mäki sanoo.
Eräässä tapauksessa epäselvä osakassopimus aiheutti suurta erimielisyyttä yrityksen arvosta, kun yksi perustajista päätti lähteä. Osakassopimuksen laatiminen ja tarkistaminen juristin avulla tuo selkeyttä tilanteissa, jotka voivat häiritä yrityksen toimintaa tai esimerkiksi estää sen myynnin.