Mitä eroa on DDP- ja DAP-toimituslausekkeilla?

kysyy Johannes

Kysymys:

Mitä eroa mahtaa olla DDP:llä (Incoterms 2000) ja DAP:illa (Incoterms 2010). Jos olen ymmärtänyt oikein, ero on lähinnä tullaussäännöissä. Kuljetus EU:n sisällä, esimerkiksi Saksasta Suomeen on tullivapaa, eikö vain? Onko näissä jotain eroja kustannusmielessä?

Vastaus:

Vastaukseni viittaa Incoterms 2010 -toimituslausekkeisiin. Molemmissa tapauksissa myyjä kantaa riskin kuljetuksesta nimettyyn määränpäähän. Lastin purkamisesta vastaa ostaja. DDP tarkoittaa, että tavara toimitetaan tullattuna ja DDP on toimituslauseke, joka tarkoittaa myyjän olevan vastuussa kaikkein pisimpään.

Toimituslauseke DAP

"Delivered at place" (toimitettuna määräpaikalle, nimetty määräpaikka) määrittelee: Tavarariski siirtyy ostajalle, kun tavara on asetettu ostajan käytettäväksi sovitussa määräpaikassa, valmiina purettavaksi. Ostaja hoitaa tuontimuodollisuudet."

Toimituslauseke DDP

"Delivered duty paid" (toimitettuna tullattuna, nimetty määräpaikka) määrittelee: Tavarariski siirtyy ostajalle, kun tavara on asetettu ostajan käytettäväksi sovitussa määräpaikassa, tullattuna ja valmiina purettavaksi. Myyjä hoitaa sekä vienti- että tuontimuodollisuudet."