Tietomurrot lisääntyvät epidemian aikana

Kyberrikolliset hyödyntävät häikäilemättä globaalisti tulen arkaa tilannetta, kohdistaen iskunsa niin yksityishenkilöihin, yrityksiin kuin terveydenhuoltojärjestelmiin.

Epidemia moninkertaistaa kyberrikollisuuden määrän

Haastavina aikoina tukeudumme ymmärrettävästi vielä tiiviimmin toisiimme ja muodostamme helpommin yhteisöjä sosiaaliseen mediaan, jossa jaamme arkaluontoista tietoa itsestämme anonyymeille kanssaeläjille. Haluamme näinä aikoina uskoa hyvää ihmisistä ympärillämme, jolloin myös henkinen suojamuurimme laskee. Tämä on otollinen alusta verkkorikollisuuden kasvulle.

Syitä rikollisuuden lisääntymiselle on monia

Asioiminen ja ostosten tekeminen on siirtynyt verkkoalustoille, mikä hämmentää varsinkin vanhuksia ja tekniikan kanssa kokemattomampia. Valesivustot ja haittaohjelmat pyytävät osallistumaan kilpailuihin ja luovuttamaan henkilötietoja eteenpäin. Etätyön tekeminen on lisääntynyt huimasti, mikä altistaa niin työkoneen kuin työntekijänkin erilaisille huijausyrityksille.

Kotielämän ja työelämän sekoittamiseen uupunut kirjanpitäjä saattaa helposti langeta maksamaan ”huijauslaskuja” tai alkaa surffailla päättömästi verkossa työajalla. Tästä saattaa avautua väylä, josta rikollinen pääsee tarkastelemaan arkaluontoisia yrityssalaisuuksia tai pahimmassa tapauksessa levittelemään asiakkaiden tietoja.  

Ylläpidä tietoturvatietouttasi

Koronan vaikutukset ovat entistä konkreettisemmin huomattavissa päivittäisessä elämässämme. Viruksen keskellä eläminen ei tarkoita sitä, että sen pitäisi antaa vaikuttaa mieleemme tai koneeseemme. Pidetään virukset loitolla hyvällä ennaltaehkäisyllä - oli se sitten käsidesi tai tietoturvatietoisuus.

Viruksen keskellä eläminen ei tarkoita sitä, että sen pitäisi antaa vaikuttaa mieleemme tai koneeseemme.