Tulorekisteri tulee ja koskee meitä kaikkia

Moni meistä saattaa vielä tälläkin hetkellä miettiä, mikä tulorekisteri on ja miten se oikeastaan vaikuttaa minuun? Tähän artikkeliin olen tiivistänyt tulorekisteriasian kolme ydinasiaa yksityishenkilön näkökulmasta.

 1. Tulorekisteri koskettaa meitä kaikkia, myös sinua

  Tiedottamisessa tulorekisterin tuloa on lähestytty pitkälti palkanmaksajan näkökulmasta, mutta se koskee myös kaikkia yksityishenkilöitä. Yksityishenkilön ei siis tarvitse itse ilmoittaa omia tietojaan tulorekisteriin, mutta jokaisella on oikeus vuoden 2019 alusta alkaen kirjautua tulorekisteriin katsomaan itseään koskevia tietoja.

 2. Tulorekisterissä on sinusta paljon tietoa

  Tulorekisterissä näkyvät ajantasaisesti omat palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset ja muut ansiotulot. Myös verovapaat ja veronalaiset kustannusten korvaukset löytyvät tulevaisuudessa tulorekisteristä.

  Yksityishenkilönkin näkökulmasta byrokratia siis vähenee, kun tiedot ovat ajan tasalla tulorekisterissä, josta viranomaiset voivat ne itse hakea. Liitteiden etsiminen ja tekeminen esimerkiksi erilaisten etuuksien hakemiseksi on tulevaisuudessa historiaa.

 3. Kotitaloudet ja erilaiset yhdistykset työnantajina

  Moni meistä toimii erilaisissa yhdistyksissä, säätiöissä ja järjestöissä yksityishenkilönä. Jotkut palkkaavat myös kotiinsa työvoimaa, jolloin kotitalous toimii työnantajana. On hyvä huomata, että tulorekisteri koskee myös kaikkia edellä mainittuja tahoja, jos taho maksaa palkkaa tai muita etuuksia. Jos esimerkiksi palkkaat itse kotiin vaikka lastenhoitajan, tai yhdistyksesi maksaa palkkaa järjestämänne tilaisuuden järjestyksenvalvojalle, niin nyt on korkea aika tutustua tulorekisteriin, ottaa asia puheeksi kokouksissa ja miettiä, miten minä/me hoidamme tulorekisteriin kuuluvat velvoitteet muutaman kuukauden kuluttua. Voit aloittaa tutustumisen asiaan tulorekisterin nettisivuilta.

Vakuutusyhtiön näkemys

Me vakuutusyhtiötkin pääsemme hyödyntämään tulorekisterin tietoja, tosin vasta runsaan vuoden kuluttua eli vuoden 2020 alusta alkaen. Vuosiluku 2020 kuulostaa kaukaiselta, mutta jotta kaikki toimisi epäkimurantisti heti alusta alkaen, olemme valmistautumassa asiaan jo kovaa vauhtia. Myös meidän näkökulmastamme on tärkeää, että asiakkaamme saavat ilmoitettua kerralla oikein tulorekisteriin kuuluvat tiedot alusta alkaen  ja riittävällä tarkkuudella. Näin me saamme kaiken hyödyn tulorekisteristä heti, ja päivittäinen tekeminen helpottuu.

Jotta myös työtapaturmavakuutusta koskevat tiedot olisivat alusta alkaen oikein, olemme koonneet sivuillemme pienen tietopaketin tulorekisterin käytöstä työtapaturmavakuutuksessa.

Mari Alho
Tuotepäällikkö/työtapaturmavakuutus