Työtapaturma

Työtapaturma on usein odottamaton ja äkillinen, ulkoisten tekijöiden aiheuttama vahinko, joka johtaa työntekijän loukkaantumiseen. Työtapaturma voi sattua omalla työpaikalla tai siihen kuuluvalla alueella, matkalla töihin tai töistä kotiin, tai esimerkiksi työ- ja asiointimatkoilla.

Ohjeet työtapaturman ilmoittamiseen

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus on voimassa myös etätyössä, mutta kattaa vain välittömästi työhön liittyvän toiminnan. Esimerkiksi ruokailun tai muun tauon aikana sattunut tapaturma voidaan korvata mahdollisesta etätyö- tai vapaa-ajan vakuutuksesta.

Hae korvausta kuluista

Voit hakea korvausta työtapaturmasta aiheutuneista kuluista täyttämällä kulukorvauslomakkeen.

 1. Ota esiin vahinkonumerosi. Löydät sen käytössäsi olevasta verkkopalvelusta tai Ifiltä saamasi asiakirjan yläosasta.
 2. Täytä kulukorvauslomake.
 3. Käsittelemme korvaushakemuksesi mahdollisimman pian. Jos tarvitsemme lisätietoja, niin olemme sinuun yhteydessä.

Mitä työtapaturmavakuutus korvaa?

Työtapaturma- ja ammattitautilaki määrittelee vakuutuksesta maksettavat korvaukset. Korvattavia kuluja ovat tarpeellisesta sairaanhoidosta aiheutuneet kulut, kuten

 • tutkimus- ja hoitokulut,
 • lääkekulut,
 • sairaanhoidosta aiheutuvat välttämättömät matka- ja majoituskulut,
 • vahinkotapahtuman yhteydessä särkyneet esineet (mm. silmälasit, kuulokojeet, hammasproteesit)
 • sekä esimerkiksi sairaanhoidon antamisen yhteydessä rikotut vaatteet.

Korvausta pitää hakea vuoden kuluessa kulujen syntyhetkestä. 

Ansionmenetyskorvaukset

Päivärahaa maksetaan, kun työkyvyttömyys kestää tapaturmapäivää lukuun ottamatta vähintään kolme peräkkäistä päivää. Päivärahaa maksetaan enintään vuoden ajalta tapaturmasta lukien. Mikäli työkyvyttömyys jatkuu vielä vuoden kuluttua tapaturmasta, maksetaan työntekijälle tapaturmaeläkettä.

Mahdollisen ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksetaan kuntoutusrahaa. Ammatillista kuntoutusta harkitaan, jos sinulla on työtapaturmasta johtuen heikentynyt työkyky tai olet menettänyt ammattisi.

Ansionmenetyskorvausten suuruus määräytyy vakuutuksen ottaneen työnantajan työssä saadun työansion perusteella.

Maksusitoumus tutkimukseen tai toimenpiteeseen

Voit saada maksusitoumuksen suurempaan yksittäiseen tutkimukseen tai toimenpiteeseen, kuten magneettitutkimukseen tai leikkaukseen. Pääsääntöisesti annamme maksusitoumuksen Ifin yhteistyökumppaneille, joita ovat Terveystalo, Mehiläinen, Pikkujätti, Aava ja Orton. Useimmiten lääkäriasemat lähettävät maksusitoumuspyynnön puolestasi Ifiin.

 • Käsittelemme maksusitoumuspyynnöt lääkäriaseman toimittaman tai sinun lähettämäsi lääkärilausunnon perusteella.
 • Kun maksusitoumusta haetaan työtapaturmalakiin perustuvasta vapaa-ajan ryhmätapaturmavakuutuksesta, tarvitsemme työnantajan täyttämän vahinkoilmoituksen ennen maksusitoumuksen käsittelyä.
 • Käsittelemme maksusitoumuspyynnöt mahdollisimman pian ja ilmoitamme lääkäriasemalle ja sinulle päätöksestä.
 • Jos et ole jo aiemmin tehnyt ajanvarausta, lääkäriasemalta ollaan sinuun yhteydessä maksusitoumuspäätöksen jälkeen toimenpiteen tai tutkimusajan varaamiseksi.

Maksusitoumuksen hakeminen pitkäaikaislääkitykseen

Mikäli sinulla on pitkäaikaislääkitys korvattavan työtapaturmavamman tai ammattitaudin hoitoon, voit hakea maksusitoumusta lääkkeiden ostoa varten ottamalla yhteyttä yritysasiakkaiden korvauspalveluun.

Jos et ole tyytyväinen korvauspäätökseen

Voit valittaa korvauspäätöksestä Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakuntaan, joka on vakuutuslaitoksista riippumaton muutoksenhakuelin.

Katso ohjeet muutoksenhakuun

Hei! Oliko tällä sivulla oleva tieto sinulle hyödyllistä?

Sivun sisältö oli hyödyllistä
* Pakollinen kenttä
Lomake lähetetään...

Emme valitettavasti voi vastata tällä sivulla jättämääsi palautteeseen. Jos haluat vastauksen, lähetäthän meille viestin Yrityksen Omien sivujen kautta.