Sähköpyörien osuus pyörävarkauksissa kasvanut

Pyörävarkaudet keskittyvät aktiivisimpaan pyöräilykauteen eli kesäkuukausille. Sähköpyörien suosion myötä on niiden osuus kasvanut myös Ifin varkausvahinkotilastoissa.

Polkupyörät sisältyvät automaattisesti Ifin kotivakuutukseen, joten vakuutettujen polkupyörien tai sähköpyörien kokonaismäärää on vaikea arvioida.

- Laaja kotivakuutus kattaa pyörän varusteineen 2 500 euroon ja laajaplus kotivakuutus 5 000 euroon. Tätä arvokkaammat pyörät voi vakuuttaa erikseen kotivakuutuksen yhteydessä, kommentoi omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl

Sähköpyörien yleistyminen näkyy kuitenkin Ifin vahinkotilastoissa.

- Varkausvahinkojen tilastoissa sähköpyörien yleistyminen näkyy selvästi, sillä niiden osuus on kasvanut viiden vuoden aikana ja oli viime vuonna jo noin 10 prosentin luokkaa, kertoo Schiestl.

Lukitse pyörä myös kotipihassa

Pyörävarkaudet keskittyvät aktiivisimpaan pyöräilykauteen eli kesäkuukausille.

- Piikkikuukaudet varkauksissa ovat kesä- ja heinäkuu, mutta pyörävarkaudet ovat selvästi koholla koko kesän ajan, Schiestl huomauttaa. 

Monesti pyöräilijä saattaa pohtia uskaltaako pyörän, erityisesti arvokkaan, jättää kaupungille ja saako sen turvallisesti lukittua. Ifin tilastojen mukaan iso osa pyöristä varastetaan kuitenkin omasta kotipihasta tai pyöräkellarista.

- Pyörän lukitseminen onkin tästä syystä tärkeää paikasta riippumatta. Kotiympäristössä lukitus saatetaan helpommin jättää puolitiehen, Schiestl kommentoi.

Vinkkejä pyörävarkauden estämiseen

  • Pidä pyörää sisätiloissa aina kun mahdollista.
  • Kiinteän lukon lisäksi pyörä on hyvä lukita vaijeri- tai U-lukolla kiinteään rakenteeseen.
  • Varmista, ettei kiinnityspaikkaa voida helposti irrottaa tai rikkoa, jolloin lukko voidaan irrottaa.
  • Kirjoita pyörän runkonumero muistiin. Sitä kysytään poliisille tehtävässä rikosilmoituksessa, jotta poliisille päätyvät polkupyörät löytäisivät helpommin omistajansa.

Kirjoittanut

Jori Schiestl, omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö