Jos harjoitat yritystoimintaa, hanki oikeusturvavakuutus

Olet varsin todennäköisesti kohdannut joskus työelämässä erimielisyyksiä liittyen tehtyyn työhön, puutteellisiin toimituksiin tai sopimusrikkomuksiin. Tällaisissa tilanteissa voit tarvita joskus yllättäenkin asianajaa puolustamaan yritystäsi.

Oikeusturvavakuutuksen tarkoitus on korvata asianajokulut.

Pienillä yrityksillä oikeusturvavakuutuksen vuosimaksu on suurin piirtein saman verran kuin parin tunnin konsultaatio asianajajan kanssa.

- Haluat ehkä saada apua asianajajalta, jos yrityksesi haastetaan oikeuteen, tai jos yrityksesi joutuu itse nostamaan kanteen. Asianajaja auttaa sinua selvittämään ja tulkitsemaan lainopillisia kysymyksiä ja voi esimerkiksi vastata vastapuolen asianajajan kirjeeseen. Kun yritykselläsi on oikeusturvavakuutus, me korvaamme asianajokuluja, sanoo Sabiha Jafri, vastuuvakuutusten tuotepäällikkö Ifistä.

Ilman oikeusturvavakuutusta maksat kaiken itse

Oikeusturvavakuutus kattaa kustannuksia ulkopuolisen asianajajan palveluista, jos joudut riitaan esimerkiksi asiakkaan tai tavarantoimittajan kanssa. Erimielisyyksiin voi olla monia syitä. Yleisimpiä ovat sopimukset, reklamaatiot, ostot, myynti ja erimielisyydet tehdystä työstä.

Pienelle yritykselle pienemmätkin summat voivat uhata toimintaa

Kuinka suurista rahoista riidassa voi olla kyse?

- Sehän voi vaihdella valtavasti. Kyse voi olla muutaman satasen vuokrarästistä tai miljoonien rakennuttajasopimuksesta. Pienelle yritykselle, yrittäjälle, pienemmätkin summat voivat uhata toimintaa. Jos pieni rakennusyritys saa 40 000 euron kanteen, siinä voi olla koko toiminta vaakalaudalla, sanoo Sabiha.

Myös oma yrityksesi voi joutua nostamaan syytteen, ja ilman oikeusturvavakuutusta maksat kaikki asianajo- ja oikeudenkäyntikulut itse. Jos siihen ei ole varaa, voi olla että valitset mieluummin olla menemättä oikeuteen. Voit menettää suuria rahasummia - vain koska yritykselläsi ei ole oikeusturvavakuutusta.

Sabiha kertoo myös, että liike-elämä on vähän "amerikkalaistumassa". Kynnys lähteä käymään oikeutta riita-asiassa on madaltunut. Haluamme yhä useammin jonkun vastuuseen, ja niinpä sekä oikeusjuttujen määrä että asianajajien palvelujen käyttö on yleistynyt. Meillä Ifissä se näkyy lisääntyneinä oikeusturvavahinkoina.

- Hieman kärjistetysti voidaan sanoa, että ennen sovimme riitamme itse, nyt sen tekevät puolestamme asianajajat. Jos vastapuolella on käytössä asianajaja, sinulla pitää ehdottomasti olla myös.

Ifiltä ainutlaatuinen lisäturva

Ifin oikeusturvavakuutus kattaa kustannuksia, joita aiheutuu asianajokuluista, käräjäoikeuden oikeuskäsittelyistä, asiantuntijoiden ja todistajien lausunnoista. Meiltä saat myös ainutlaatuisen lisäturvan aiheutuneille vastapuolen oikeudenkäyntikuluille.

- Jos häviät oikeudenkäynnin, joudut usein maksamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikustannukset. Tämä kuulostaa niin hurjalta, että moni jättää haastamatta oikeuteen. Jos yrityksesi tuomitaan maksamaan myös vastapuolen oikeudenkäyntikustannukset, ja sinulla on tämä lisäturva, me katamme vastapuolen kustannukset sovittuun vakuutusmäärään asti. Tämä on taloudellisesta näkökulmasta helpottava tieto.

Jos yritykselläsi on oikeusturvavakuutus, asiat sujuvat hyvin yksinkertaisesti. Otat yhteyttä asianajajaasi, joka vuorostaan ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöösi.

- Ja jos sinulla ei ole omaa asianajajaa, kysy meiltä neuvoa. Asianajajan täytyy olla Ifin hyväksymä, jotta oikeusturvavakuutuksesta voidaan korvata kuluja.

Olkoon tuomio mikä hyvänsä, oikeusturvavakuutus kattaa asianajokuluja

 • sekä ennen oikeudenkäyntiä että sen kuluessa aiheutuneita asianajokuluja sovittuun vakuutusmäärään asti, jos yritys joutuisi riitatilanteeseen 
 • asiantuntijan palkkiot

Voit ottaa myös lisäturvan, joka kattaa asianajokuluja siinäkin tapauksessa, että häviät jutun.

Tutustu oikeusturvaan

Kohtuuhintainen vakuutus

Oikeusturvavakuutuksen hinta perustuu yhtiön liikevaihtoon. 

- Asianajajalta kuluu pienempienkin riita-asioiden selvittelyyn helposti neljä-viisi tuntia - ja veloitus on usein 300 euroa tunnilta. Asianajokustannukset ylittävät nopeasti vakuutuskustannukset vuositasolla. Tiedämme, että asiakkaamme, jotka ottavat oikeusturvavakuutuksen, myös käyttävät sitä usein. He todella arvostavat sitä.

Yrityksesi ei ehkä mielestäsi tarvitse oikeusturvavakuutusta, koska et ole ollut koskaan riidoissa kenenkään kanssa? Tilanne voi muuttua nopeasti, toteaa Sabiha.

- Kuulemme usein lauseen: "Me emme toimi koskaan laittomasti." Vaikka näin olisikin, jokin taho voi haastaa yrityksesi oikeuteen - siihen et pysty vaikuttamaan. Jos näin käy, oikeusturvavakuutus on mahtava turvaverkko.

 • Osakeyhtiön hallituksen jäsenen vastuut ja velvollisuudet

  Tiesitkö, että osakeyhtiön hallituksen jäsenenä olet vastuussa koko henkilökohtaisella omaisuudellasi?

  Lue hallituksen vastuista
 • Muistilista hallituksen jäseneksi aikovalle

  Hallituksen jäsenyys on hieno mahdollisuus, mutta otat tehtävän hyväksyessäsi myös henkilökohtaisen taloudellisen riskin.

  9 asiaa pohdittavaksi
 • Tuotevastuuta ei voi pakoilla

  Täysin huolellisestikin toiminut yrittäjä voi joutua vastuuseen tuotteen virheestä. Tuotevastuulaki koskee yhtä lailla valmistajaa, myyjää ja maahantuojaa.

  Lue lisää tuotevastuusta