Hallituksen vastuuvakuutus

Hallinnon vastuuvakuutus on vakuutus, joka kattaa hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan henkilökohtaisen korvausvastuun, heitä kohtaan kohdistetuissa vaatimuksissa.

Haluatko tarjouksen yrityksen vakuutuksista?

Tarkista Y-tunnus
Minulla ei ole Y-tunnusta
  • Voit joutua henkilökohtaisesti taloudelliseen vastuuseen hallituksen toimenpiteistä ja ratkaisuista
  • Voit saada tuomion taloudellisiin menetyksiin johtaneista virheistä tai laiminlyönneistä
  • Vastaat itse lainopillisen avun ja mahdollisen korvauksen kattamisesta

Hallituksen, johdon ja toimitusjohtajan vastuut ja velvollisuudet

Hallituksen jäsenenä olet henkilökohtaisesti vastuussa

Suomessa on lähes 300 000 osakeyhtiötä, ja vuosittain perustetaan monta uutta. Suurin osa näistä on pieniä alle 10 työntekijän yrityksiä. Kun yhtiömuoto on osakeyhtiö, tarvitaan hallitus, ja pienissä yrityksissä sen muodostavat usein johtaja ja työntekijät. On myös tavallista, että hallituksen jäseninä on perhettä ja ystäviä.

Moni ei tiedä riittävästi osakeyhtiön hallituksen vastuista ja velvollisuuksista. Osakkeenomistajana voit menettää vain yritykseen sijoittamasi summan, mutta hallituksen jäsenenä olet vastuussa koko henkilökohtaisella omaisuudellasi.

– Kun olet osakeyhtiön hallituksessa, sinulla on kaikki päivittäiseen toimintaan liittyvät velvollisuudet. Ne koskevat työntekijöitä, luotonantajia ja kaikkia muita, joille yritys on vastuussa. Osakeyhtiölakia on noudatettava, ja jos et noudata kaikkia siinä säädettyjä velvoitteita, voit joutua vastuuseen, selittää Tapio Valtonen, Ifin yritysten vastuuvakuutusten tuotepäällikkö.

– Kun pyydetään mukaan hallitukseen, se otetaan kohteliaisuutena. Se mitä ei tule otettua huomioon on, että siihen sisältyy vastuu, joka voi merkitä koko omaisuuden menettämistä. Hallituksen jäsenten haastamisesta oikeuteen on tullut viime vuosina yhä yleisempää, eikä se koske ainoastaan suuria pörssinoteerattuja yhtiöitä. Myös pienissä yrityksissä hallituksia tuomitaan maksamaan korvauksia.

Perehdy huolella yritystoiminnan yleisiin edellytyksiin ja käytä hyvää harkintaa.

Tapio Valtonen, Ifin yritysten vastuuvakuutusten tuotepäällikkö

Huolimattomuus osakeyhtiön hallituksessa

Tahot, jotka kohdistavat vaatimuksia hallitukselle, voivat viedä sinut vararikkoon, jos olet heidän mielestään menetellyt huolimattomasti. "Huolimattoman menettelyn" määritelmä on yleensä, että olet toiminut vastoin kuin normaali huolellinen henkilö olisi vastaavassa tilanteessa toiminut. 

– Huolimaton menettely on oikeudellinen standardi, joka pääasiassa määritellään tuomioistuimissa. He tekevät harkinnanvaraisen arvioinnin siitä, poikkeaako toiminta konkreettisessa tapauksessa perusteltavissa olevasta toimintatavasta.

Vastuu myös tietoturvasta

Voit joutua vastuuseen siitä mitä teet – ja siitä mitä jätät tekemättä. Yksi esimerkki huolimattomuudesta on jättää huolehtimatta tietoturvasta. Kun kuulut yhtiön hallitukseen, olet vastuussa siitä, että koko IT-infrastruktuuri noudattaa lain asettamia vaatimuksia, muun muassa yrityssalaisuuksien ja henkilötietojen suojaamisessa.

– Ja nyt kun EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan, näistä vaatimuksista tulee entistä tiukempia. Sen lisäksi on noudatettava toimialakohtaisia määräyksiä ja hyvää liiketoimintatapaa. Jos kuulut hallitukseen, taloudellisen vararikon välttämiseksi voi olla ratkaisevaa, että sinulla on hallinnon vastuuvakuutus.

Mikä on hallituksen vastuuvakuutus?

Ifin hallinnon vastuuvakuutus kattaa sekä lainopillisen avun että mahdollisen korvauksen!

Hallinnon vastuuvakuutus on vakuutus, joka kattaa hallituksen jäsenten henkilökohtaisen korvausvastuun heitä kohtaan kohdistetuissa vaatimuksissa. Toimitusjohtaja, hallituksen jäsenet, seuran puheenjohtaja tai yrityksen muut johtohenkilöt voivat päätöksistään joutua korvausvastuuseen.

Kenen on syytä ottaa hallituksen vastuuvakuutus?

Kaikkien, jotka kuuluvat hallitukseen, niin suurten yritysten kuin pienten urheiluseurojen. Ja kaikilla, jotka harjoittavat omaa liiketoimintaa, on myös syytä olla hallinnon vastuuvakuutus.

– Meillä on tapauksia, joita käydään asunto-osakeyhtiöitä ja pieniäkin yhdistyksiä vastaan, kertoo Tapio. 

Ifin hallituksen ja hallinnon vastuuvakuutus auttaa kahdella tavalla:

  •  Se kattaa korvausvastuun. Vakuutusyhtiö maksaa, jos sinut hallituksen jäsenenä tuomitaan vastuuseen.
  • Se kattaa lainopillisen avun ja oikeusavun. Saat hallituksen jäsenenä käyttöösi asianajajat jotka hoitavat asiaasi, vastaavat vaatimuksiin ja ajavat asiaa tuomioistuimissa.

Oletko toimitusjohtaja ilman hallituksen jäsenyyttä? Siinä tapauksessa Ifin hallinnon vastuuvakuutus kattaa myös sinut.

Mitkä ovat parhaat vinkkisi hallituksen turvalliselle jäsenyydelle?

– Tärkeää on perehtyä yritystoiminnan yleisiin edellytyksiin sekä käyttää hyvää harkintaa. Suosittelemme myös kirjaamaan ylös eriävät mielipiteet. Asia on nimittäin niin, että vaatimuksia ei kohdisteta lähtökohtaisesti hallitukselle, vaan jokaiselle yksittäiselle hallituksen jäsenelle, neuvoo Tapio.

Hallituksen vastuuvakuutus hinta

Meiltä saat osakeyhtiön hallinnon vastuuvakuutuksen yrityksesi tarpeiden mukaan hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle tai hallinnon muille jäsenille.

Aloita täyttämällä sivun yläosassa oleva tarjouslomake, niin otamme sinuun yhteyttä. Saat hallituksen ja hallinnon vastuuvakuutuksen hinnan juuri sinun toiminnallesi.