Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

Näin suuria korvauksia If maksaa matkavahingoista – nuorista yli 10 prosenttia ei vakuuta itseään edes kaukomatkalle

06.27.2023, 04.00

Noin seitsemän prosenttia kaikista vastaajista jättää itsensä vakuuttamatta lähtiessään matkalle esimerkiksi etelä-Eurooppaan tai kauemmas, nuorista osuus on jopa suurempi, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tämä on huolestuttavaa, sillä matkalla sattunut sairaus tai tapaturma voi ääritapauksessa aiheuttaa matkustajalle omakotitalon täystuhoa vastaavat kulut.

Ifin teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista seitsemän prosenttia ei vakuuta itseään esimerkiksi viikon lomalle Euroopassa tai kaukomatkalle. 24 prosenttia kertoo jättävänsä matkavakuutuksen ottamatta lyhyille matkoille naapurimaihin.

If on tehnyt vastaavat kattavat kyselytutkimukset myös vuosina 2018, 2019 ja 2020. Vakuuttamattomien osuus on pysynyt suurin piirtein samana vuodesta toiseen.

Tänä vuonna nuorista (18–29-vuotiaat) peräti 12 prosenttia kertoo matkustavansa pidemmille matkoille ilman matkavakuutusta.

- Koen, että meillä on tässä vakuutusalalla petraamisen paikka nuorten tietoisuuden lisäämisessä. Matkavakuutus on äärimmäisen tärkeä turva, sillä ulkomailla hoitokulut voivat käydä kukkarolle kallliiksi tai pahimmassa tapauksessa romuttaa koko talouden, kommentoi Ifin matkavakuutusten tuotepäällikkö Jukka Heinämäki.

Sairaalayö Yhdysvalloissa voi maksaa tuhansia euroa

If tutki tilastoistaan löytyviä matkavahinkoja, joissa on maksettu merkittävän suuria, yli 20 000 euron korvauksia.

Suurien korvausten tilastoissa korostuvat suomalaisten suosikkikohteet, kuten Espanja, Kreikka ja Thaimaa. Merkittävä osa isoista korvauksista maksetaan Yhdysvalloissa tapahtuneista vahingoista – sairaalayö voi maksaa tuhansia euroja riippuen annetusta hoidosta.

- Suomessa on totuttu siihen, että julkinen terveydenhoito hoitaa, niin ehkä ei osata ajatella muiden maiden erilaisia järjestelmiä. Pienikin hoitotoimenpide ulkomailla voi maksaa satasia, Heinämäki arvioi.

Eniten suuria korvauksia aiheuttaneet diagnoosit ovat sydän- ja aivoperäisiä.

- Yli 50-vuotiaille sattuu eniten isompia matkavahinkoja iän mukanaan tuomien terveysriskien vuoksi, mutta tapaturma puolestaan voi sattua kenelle vaan, kertoo Heinämäki.

Kuka maksaa ambulanssilennon Suomeen?

Kalleimman  laskun matkustajalle aiheuttaa mahdollinen ambulanssilento ulkomailta Suomeen.

-    Ambulanssilennon kanssa matkavahingon kulut voivat olla satoja tuhansia. Kalleimmat korvaamamme vahingot ovatkin olleet kuusinumeroisia eli omakotitalon täystuhon kokoisia, kertoo Heinämäki.

Ifin kyselyyn vastanneista vain vähän yli puolet tiesi matkavakuutuksen korvaavan ambulanssilennon Suomeen hätätapauksessa. On yleinen väärinkäsitys, että valtio kattaisi ambulanssilennon kotimaahan. Matkustaja on itse vastuussa kuljetuksen maksamisesta.

Esimerkkejä sairastumisen kustannuksista ulkomailla löydät Ifin karttapalvelusta. Lisätietoja tutkimuksesta Ifin blogista: Suomalaismatkailijoiden suurin huolenaihe on sota.

Kyselytutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland Vahinkovakuutusyhtiö Ifin toimeksiannosta. Kokonaistuloksissa (N=1014) keskimääräinen virhemarginaali on noin ±3%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).

If on teettänyt vastaavat tutkimukset YouGovilla vuosina 2018, 2019 ja 2020.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa