Päävalikko Siirry sisältöön

If testasi: akkupalo on vaikea ja vaarallinen sammuttaa – näin lataat kodin laitteita turvallisesti

06.02.2021, 05.39

Kodin laitteiden latauksesta syttyneet tulipalot ovat yleistyneet merkittävästi. Ilmiöstä huolestunut If tutki paloja polttotesteissä: Nopeasti leviävän ja vaarallisen akkupalon sammutus ei onnistu tyypillisin kotikonstein. Paloja voi ehkäistä lataamalla vain ehjiä laitteita valvotusti. Alkuperältään epäselviä tuotteita ei kannata käyttää. Lue Ifin ohjeet.

If testasi läppäristä alkunsa saaneen tulipalon sammutusta polttotesteissä toukokuussa.

Vakuutusyhtiö If on huolestunut kodin laitteiden latauksesta alkunsa saaneiden tuhoisien tulipalojen yleistymisestä. Kaikkiaan jo noin 60 prosenttia kaikista kodin tulipaloista aiheutuu sähkölaitteista, ja näistä joka kolmas liittyy kännyköihin, tabletteihin, läppäreihin tai muihin ladattaviin laitteisiin, paljastavat Ifin vahinkotilastot.

If testasi toukokuussa polttotesteissä kännyköiden ja tietokoneiden syttymistä, palon leviämistä ja alkusammutusta. Alkavankin akkupalon sammutus on kotona hyvin hankalaa.

– Tyypillinen hälytysmerkki on, että laite kuumenee tavallista enemmän latauksen aikana. Jo silloin sen käyttö pitää lopettaa. Jos laite alkaa suoranaisesti savuta, tarvitaan ripeitä toimia. Litiumioniakun palossa poikkeuksellista on sen korkea lämpötila, paloa nopeasti levittävät palavat heitteet ja myrkyllinen savukaasu. Esimerkiksi sammutuspeite paloi puhki sammuttaessa, kertoo kotivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifistä.

Huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin mihin tahansa ladattavaan laitteeseen. Ongelmallisia voivat olla etenkin sellaiset EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilatut tuotteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Mitä suurempi laite ja sen akku ovat, sitä vaarallisempi on mahdollinen tulipalo.

Vaarallisin latauspaikka on sänky

Kännykän vaarallisin, mutta todennäköisesti myös yleisin latauspaikka on makuuhuone. Huonoin vaihtoehto on lataaminen sängyllä tai sohvalla, josta palo pääsee leviämään nopeasti.

Kaikkia kodin laitteita kannattaa ladata kovalla, palamattomalla alustalla. Myös nykyään tarjolla olevia latauspusseja voi hyödyntää: Ifin testien perusteella ne vähintään hidastavat palon alkuvaihetta.

– Turvallisinta on ladata valvotusti ja irrottaa laite laturista heti, kun lataus on valmis. Jos koet, että puhelinta on pakko ladata yöllä, älä lataa samassa huoneessa, missä nukut. Tällöin jää aikaa reagoida mahdollisen palon syttyessä eikä altistu myrkylliselle savulle. Tästä kannattaa keskustella perheissä, joissa on tiiviisti kännykän kanssa viihtyviä nuoria, muistuttaa Utunen.

5 helppoa muistisääntöä turvalliseen lataamiseen

  1. Käytä vain ehjiä ja kyseiseen tuotteeseen tarkoitettuja latureita.
  2. Lataa laitteita mieluiten aina valvotusti, eli kun olet kotona ja hereillä.
  3. Lataa palamattomalla alustalla ja pidä ympäristö siistinä helposti syttyvästä materiaalista, kuten paperista ja tekstiileistä.
  4. Varmista, että kotona ja etenkin tilassa, jossa ladataan laitteita, on riittävä määrä toimivia palovaroittimia.
  5. Lopeta laitteen käyttö heti, jos huomaat akun vioittumisesta varoittavia merkkejä, kuten laitteen poikkeavaa kuumenemista, akun pullistumista tai akusta tulevaa hajua. Esimerkiksi laitteen kolhiintuminen voi vioittaa akkua.

Toimi näin, jos palo syttyy

Jos akullinen laite alkaa savuta tai syttyy palamaan, sitä ei voi sammuttaa itse samalla tavalla kuten mitä tahansa muuta alkavaa tulipaloa. Sammutuspeite, jauhesammutin tai vaikkapa matto eivät sammuta akkupaloa. Sen sijaan kotona on hyvä olla alkusammutuksen varalle vaahtosammutin tai litiumsammutin. Näistä kahdesta sammuttimesta vaahtosammuttimesta on apua myös muissa kodin tulipaloissa.

Akun palamisesta syntyy runsaasti myrkyllistä kaasua, joten savusta on tärkeää pysytellä poissa. Vaaranmerkki on pistävä savun haju, jota havaitessaan tulee nopeasti sulkea ovet, poistua tilasta ja soittaa hätänumeroon 112.

Näin vältät sähköpalon kotonasi >

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa