Vastuullisuus ei jää Ifissä pelkän puheen tasolle, sillä se huomioidaan kaikessa toiminnassamme. Vastuullisuusorganisaatiomme on eri rooleissa toimivien työntekijöiden verkosto, joka edistää vastuullisuushankkeita yrityksemme eri osissa aktiivisesti. Vastuullisuus on myös ifläisiä yhdistävä ajattelumalli, joka vaikuttaa koko Ifiin.

Eeva Norros sisäisestä viestinnästä kertoo, että Ifissä on joukko innokkaita työntekijöitä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita aiheesta:

– He eivät halua pelkästään oppia lisää Ifin vastuullisuustyöstä, vaan myös pyrkivät haastamaan muita ja itseään omaksumalla uusia tapoja arjessa. Järjestämme työntekijöillemme vastuullisuusaiheisia tapahtumia, jotka ovat hyviä alustoja keskustelun käymiseen, tietoisuuden lisäämiseen, hyvinvoinnin tukemiseen sekä vastuullisemman toiminnan edistämiseen.

Tutustu vuoden 2023 vastuullisuustapahtumiimme ja lue lisää siitä, miten työntekijämme ovat pyrkineet pienentämään omaa hiilijalanjälkeään.

Earth Hour | 25.3.2023

Valokeilassa Tallinnan toimisto (Viro)

Earth Hour on vuosittain vietettävä maailmanlaajuinen tapahtuma, joka muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää meidän kaikkien on huolehtia yhteisestä planeetastamme. Valojen sammuttaminen tunnin ajaksi on symbolinen ele. Sen sijaan tärkeämpää on luonnollisesti se, miten toimimme päivittäin. Tänä vuonna vietimme päivää keskustelemalla työntekijöidemme kanssa energian säästämisestä esittelemällä vinkkejä ja kertomalla, millaisiin toimenpiteisiin yrityksemme on ryhtynyt. Yksi toimenpiteistämme on sisälämpötilan säätäminen Suomen toimistoilla laskemalla se 22 asteesta 21 asteeseen talvella ja nostamalla se 23 asteeseen kesällä.

Kolme lämpökynttilää lasisissa astioissa

Tallinnan toimistolle vierailevaksi puhujaksi saapui energiamarkkinoiden asiantuntija Toomas Kärner. Hän kertoi laajemmin energiamarkkinasta sekä mainitsi esimerkkejä älykkäästä ja vastuullisesta energiankulutuksesta. Toomas kertoi, miten hän sai tuotua kotinsa energiankulutuksen lähelle nollaa yhdistelemällä energia- ja tietotekniikkaosaamista.

– Saimme käytännön vinkkejä sähkön säästämiseen arjessa, ja Toomas esitteli työkaluja, joilla hän seuraa sähkönkulutusta. Aurinkopaneeleita asennetaan Virossa yhä enemmän, joten opimme laskemaan sijoituksen kannattavuuden ja valitsemaan paneeleille parhaan mahdollisen paikan. Saimme myös tietää, että energiahävikin estämiseksi tärkeintä on sijoittaa laadukkaisiin ikkunoihin sekä älykkääseen ilmanvaihtoon, kertoo Eva-Grete Aljas Viron viestintätiimistä.

Faktoja:

 • If on viettänyt Earth Houria jo vuodesta 2010 lähtien.
 • Vuonna 2023 sammutimme valot 35 Ifin toimistossa Pohjoismaissa ja Baltiassa.
 • Järjestimme kymmenellä toimistolla tempauksen henkilöstölle.

Vastuullisuusteemaiset kävelykierrokset | 19.4.2023

Valokeilassa Vækerøn toimisto (Norja)

Työntekijämme kokoontuivat vastuullisuusteemaisille kävelykierroksille juhlistamaan Ifin vuoden 2022 vastuullisuusraportin julkistamista. Tavoitteena oli luoda ifläisille sekä kävelyitä järjestävälle tiimille hauska elämys, joka sai innoituksensa matkaoppaiden pitämistä kävelykierroksista lomakohteissa. Kävelykierrosten aikana kerroimme toimistojemme vastuullisuuskäytännöistä ja -valinnoista, jotka liittyivät muun muassa energiankäyttöön, elintarvikkeisiin, kierrätykseen, kalusteisiin ja valitsemiimme toimittajiin.

Työntekijät kuuntelevat seisten keskittyneesti esiintyjää, joka selin kameraan sohvaryhmän edustalla
Kuvaaja: Kristin Grøntoft

Norjalaisessa Vækerøn toimistossamme oppaana oli Group Services -tiimin Jon Sindre Isaksen. Hän johdatti työntekijöitä toimistossa ja kertoi, että osa käyttämästämme energiasta on peräisin aurinkopaneeleista ja Oslon vuonossa olevasta lämpöpumpusta, että lähes kaikki jätteemme käytetään uudelleen rakennuksen lämmittämisessä ja että mattomme on valmistettu taidokkaasti merestä kerätyistä kalaverkoista.

– Paljastin myös, että niin sanotut marmoritasomme on itse asiassa valmistettu valtameristä kerätystä kierrätysmuovista. Kävelykierros oli loistava idea, koska työntekijämme eivät välttämättä kiinnitä näihin asioihin arjessaan sen kummempaa huomiota. Kierroksen osallistujat jopa tunnustelivat marmorisia pöytätasoja ja kokeilivat, tuntuivatko ne oikeasti muovilta. Esittelin myös taideteoksiamme, jotka on luotu asiakkaidemme omaisuusvahingoista syntyneistä jätteistä. Kävelykierros jätti lähtemättömän vaikutuksen työntekijöihimme, ja muutamat heistä jopa ehdottivat tällaisten kävelykierrosten lisäämistä perehdytysprosessiimme.

Faktoja:

 • kahdeksan kierrosta
 • viisi toimistoa
 • neljä maata
 • yli sata osallistujaa

Hyvinvointiviikot | 29.5.–8.6.2023

Valokeilassa Espoo (Suomi)

Ifin hyvinvointiviikot on suunniteltu kaikkien ifläisten tarpeita kuunnellen. Ifin Health Partnereiden järjestämässä ohjelmassa keskitytään tarjoamaan tietoa ja innoitusta hyvinvointiin liittyvistä aiheista, kuten unesta, ravitsemuksesta, meditoinnista ja liikunnasta.

Espoon toimistollamme työskentelevä Arttu Lazarev odotti tämänvuotista tapahtumaa innolla. Hän sai edellisen vuoden hyvinvointitapahtumassa kipinän muuttaa päivittäisiä tapojaan, minkä jälkeen hän onkin innoittanut tarinallaan koko yritystä.

Ifin työntekijä hymyilee kameralle kahvitellessaan aulassa, taustalla vihersisustusta
Arttu Lazarev

– Olin aina elänyt aktiivista elämää, mutta kaksosten syntymä muutama vuosi sitten muutti arjen rutiinejani. Ifin hyvinvointimessut järjestettiin toimistolla omalta kannaltani juuri sopivalla hetkellä. Tapahtumassa eri palveluntarjoajat esittelivät palveluitaan, ja minua kannustettiin kokeilemaan kehonkoostumusmittausta yhden palveluntarjoajan pisteellä. Tulokset todella herättivät – tajusin, että minun olisi asetettava pitkän tähtäimen tavoite, jotta voisin paremmin. Kahden päivän päästä aloitin tekemällä lyhyen lenkin ennen töihin lähtöä. Muutin myös ruokavaliotani pienentämällä annoskokoja, jättämällä jälkiruoat väliin ja valitsemalla töissä terveellisempiä lounasvaihtoehtoja. Alku ei ollut helppo, mutta tein arkeeni pieniä muutoksia ja olen nyt löytänyt uudelleen rakkauteni liikuntaa kohtaan – tunnen oloni virkeäksi kotona ja töissä.

Faktoja:

 • viisi vierailevien puhujien pitämää hyvinvointiaiheista webinaaria
 • kahdeksat hyvinvointimessut Ifin toimistoilla
 • hyvinvointibingo ja muita aktiviteetteja työntekijöille
 • roskienkeruuta maailman ympäristöpäivän kunniaksi
 • polkupyörien korjausta maailman pyöräilypäivän kunniaksi

Kansainvälinen ruokahävikkipäivä | 29.9.2023

If tekee aktiivista yhteistyötä toimistojemme ruokaloiden sekä kahvin- ja välipalatoimittajien kanssa, jotta voimme vähentää toimistojemme ruokahävikkiä. Kansainvälisen ruokahävikkipäivän kunniaksi haastoimme työntekijämme maiden väliseen leikkimieliseen ruokahävikkikilpailuun. Kilpailun voittaisi se maa, jossa ruokahävikin määrä vähenisi eniten tavanomaisesta tasosta. Voittajaksi selviytyi Tanska, jossa ruokahävikki väheni mittauspäivänä huikeat 50 prosenttia!

Simon Krathus on Ifin työntekijä ja keittiömestari Stamholmenin toimistossa Tanskassa. Hän kertoo, miten Stamholmenin toimistossa vähennetään hävikkiä:

Kuusi keittiöhenkilökuntaan kuuluvaa seisovat vierekkäin tummat esiliinat päällä ja hymyilevät kameralle

– Tarjoamme ruokaa pieninä annoksina, mikä auttaa ruokahävikin minimoimisessa. Työntekijät voivat halutessaan hakea lisää ruokaa. Keittiössämme pyritään myös käyttämään ruoantähteet uudelleen, ja perjantaisin työntekijät voivat ostaa ylijäänyttä ruokaa kotiin. Toimistomme elintarvikehävikki päätyy lopulta biokaasulaitoksiin, joissa se muunnetaan kaukolämmöksi, sähköksi ja lannoitteiksi.

Faktoja

Ruokahävikkikilpailu neljän maan ja kymmenen toimiston välillä. Maakohtaiset ruokahävikkitulokset:

 • Tanska: 17 grammaa ifläistä kohti (lähtökohtana keskiarvo 34 g)
 • Ruotsi: 31,2 grammaa ifläistä kohti (lähtökohtana keskiarvo 41,2 g)
 • Norja: 8,98 grammaa ifläistä kohti (lähtökohtana keskiarvo 11,1 g)
 • Suomi: 14,8 grammaa ifläistä kohti (lähtökohtana keskiarvo 14,3 g)

Vastuullisuuspäivä Baltian maissa | 4.10.2023

Valokeilassa Riika (Latvia), Vilna (Liettua) ja Tallinna (Viro)

Baltian toimistomme Riiassa, Tallinnassa ja Vilnassa järjestivät ifläisille vastuullisuusteemaisen päivän. Se oli hyvä tilaisuus kokoontua keskustelemaan Ifin vastuullisuustoimista, globaaleista haasteista ja siitä, miten vastuullisuus voidaan huomioida käytännöllisesti ja merkityksellisesti kaikkien jokapäiväisessä työssä ja elämässä.

Baltian viestintäryhmän vetäjä Milda Lomsargienė nostaa esiin muutamia päivän aiheita:

Työntekijä esittelemässä yleisölle hymyillen Ifin vastuullisuustoimia isolta näytöltä

– Vastuullisuus tarkoittaa jokaiselle hieman eri asioita. Niinpä järjestimme ensimmäistä kertaa tapahtuman, jossa voisimme todella perehtyä Ifin vastuullisuusvisioon. Kutsuimme toimistoillemme ulkopuolisia puhujia, jotka auttoivat meitä tutustumaan vastuullisuuteen sekä käsitteen tasolla että elämäntapana. Yhdessä huomasimme, että jokaisella meistä on mahdollisuus muuttaa asioita pienillä mutta tärkeillä teoilla. Virossa opimme liikkumisen ilmastovaikutuksista sekä siitä, miten vakuutusala voi vaikuttaa myönteisesti ympäristöasioihin yhteiskunnassa. Lopuksi kävimme paikallisia keskusteluja monista hankkeista, joita Ifissä on jo käynnissä.

Faktoja

 • kolme tapahtumaa kolmessa maassa
 • kymmenen asiantuntijaa puhujina
 • 300 osallistujaa