Päävalikko Siirry sisältöön

Kysely: tällaisesta lomamatkasta suomalaiset haaveilevat koronatalven keskellä

01.12.2021, 05.50

Vain kolmannes suomalaisista arvelee matkustavansa samaan tapaan kuin ennen koronaa sitten, kun pandemia hellittää. Koronapandemian jälkeen lomamatkat suuntautuvat usein kotimaahan tai lähellä oleviin ulkomaan kohteisiin, suomalaiset arvioivat Ifin kyselytutkimuksessa. Suosituin unelmamatkakohde olisi tällä hetkellä kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa.

Kunhan koronapandemia aikanaan hellittää, samalla tapaa kuin ennenkin uskoo tällä hetkellä matkustavansa vain kolmannes suomalaisista. Lähes yhtä moni arvioi matkustavansa ainakin aluksi pääasiassa kotimaassa. Keskivertoa useammin ulkomaille aikovat suunnata Uudellamaalla ja muualla Etelä-Suomessa asuvat. Tiedot käyvät ilmi Ifin loppuvuodesta toteuttamasta kyselytutkimuksesta.

– Matkustaminen muuttaa varmasti ainakin joksikin aikaa muotoaan senkin jälkeen, kun pandemia hellittää. Kotimaan matkailu todennäköisesti lisääntyy. Kyselyn perusteella ulkomaille suuntaavista moni aikoo suosia ainakin aluksi naapurimaita, kuten Pohjoismaita ja Viroa, tai muita Euroopan kohteita. Ne varmasti koetaan hygieniatasoltaan ja sairastumisen sattuessa turvallisiksi vaihtoehdoiksi, arvioi matkavakuutusten tuotepäällikkö Anne Uutela Ifistä.

Joka kymmenes aikoo vähentää lentomatkustamista ja yhtä usea lisätä matkailua omalla autolla. Kaikista suomalaisista 7 prosenttia aikoo jättää matkustamisen kokonaan väliin. Toisaalta alle 30-vuotiaista hieman useampi kuin joka kymmenes suunnittelee toteuttavansa unelmiensa lomamatkan, josta on aina haaveillut.

Kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa suomalaisten matkahaaveiden ykkönen

Koronatalven keskellä suomalaiset haaveilevat eniten kaupunkilomasta Etelä- tai Keski-Euroopassa. Seuraavaksi yleisimmin unelmamatka olisi rantaloma Etelä-Euroopassa, kuten Kreikassa, Espanjassa tai Kanarialla, tai kaukomatka johonkin rantalomakohteeseen. Neljänneksi suosituimmaksi haaveeksi nousee matka Lappiin.

– Voi olla, että koronan elämään tuoma yleinen epävarmuus saa nyt monen haaveilemaan ennemmin siitä tutusta ja turvallisesta aiempien lomien matkakohteesta kuin vaikkapa jostakin täysin uudesta ja eksoottisesta, pohtii Uutela.

– Toki matkahaaveet vaihtelevat iän mukaan: kaukomatka rantalomakohteeseen houkuttaa eniten kolmekymppisiä, kun taas Lappi kiinnostaa eniten 50–59-vuotiaita. Yli 60-vuotiaiden unelmamatka suuntautuu muita useammin johonkin kotimaan kohteeseen.

Suurin osa ei tiedä, korvaako matkavakuutus sairastumisen koronaan

Suomalaiset eivät tiedä, mitä matkavakuutus korvaa pandemiatilanteessa: peräti kaksi kolmesta ei osaa ottaa asiaan ollenkaan kantaa. Vain reilu kymmenes (13 %) arvelee, että matkavakuutus korvaa tutkimukset ja hoidot, jos sairastuu koronaan matkalla.

– On yllättävää, että näin harva tietää, että matkavakuutus on koronaviruspandemian aikana normaalisti voimassa, jos sairastuu tai loukkaantuu matkalla. Ifin matkavakuutus korvaa myös esimerkiksi matkan peruuntumisesta aiheutuneet kustannukset, jos sairastuu koronaan ennen matkalle lähtöä. Nyt, kun matkat suuntautuvat pääosin Suomen rajojen sisäpuolelle, kannattaa varmistaa, että oma matkavakuutus kattaa myös kotimaan matkat, toteaa Uutela.

Suomalaisten tämänhetkinen unelmamatkakohde, kunhan koronapandemia hellittää:

  1. Kaupunkiloma Etelä- tai Keski-Euroopassa, 16 %
  2. Rantaloma Etelä-Euroopassa, 14 %
  3. Kaukomatka rantalomakohteeseen, 14 %
  4. Lapin matka, 10 %
  5. Kaukomatka kaupunkilomakohteeseen, 7 %
  6. Muu kotimaan kohde, 6 %
  7. Matka muihin Pohjoismaihin tai Baltian maihin, 5 %
  8. Risteilymatka, 5 %

Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimukseen vastasi 1002 suomalaista aikuista 25.–27.11.2020 välisenä aikana. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä vastaavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kokonaistuloksissa (N=1002) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 2,8 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa