Päävalikko Siirry sisältöön

Ifin vuoden 2023 tilastot: joka viides eläkeikäinen uuden auton ostaja valitsee sähköauton

01.10.2024, 05.43

Kolmekymppiset ovat suhteessa innokkaimpia sähköauton hankkijoita, mutta joka viides seitsenkymppinenkin uuden auton ostaja päätyy jo sähköautoon, käy ilmi Ifin vuonna 2023 vakuuttamien ensirekisteröityjen autojen tilastoista. Mitä erityisesti seniorikuskin kannattaa huomioida uuteen käyttövoimaan siirtyessä?

Sähköautoja hankkivat nyt kaikenikäiset suomalaiset. Autokannan sähköistymisessä etulinjassa ovat kuitenkin 30–49-vuotiaat: vuonna 2023 yli puolet tämän ikäisistä uuden auton ostajista valitsi sähköauton. Tiedot käyvät ilmi Ifin yksityisasiakkaiden autovakuutustilastoista.

– Jopa alle kolmekymppiset ostavat ensirekisteröintitilastojen perusteella melko innokkaasti sähköautoja. Tässä ikäluokassa oston esteinä voivat vielä olla sähköautojen toistaiseksi vähäinen saatavuus pienemmissä kokoluokissa sekä niiden hinta. Muutosta edesauttaa, että markkinoille tulee yhä enemmän pienempiä ja edullisempiä sähköautoja, arvioi sähköautojen tuotepäällikkö Janne Sivenius Ifistä.

– Sähköauton ostaneiden osuus alkaa hieman laskea viisikymppisten joukossa, eli sitä vanhemmista osa vielä aprikoi uuteen käyttövoimaan siirtymistä tai sähköauton toimivuutta arjessa, kertoo Sivenius.

Yli 70-vuotiaiden autoilijoiden määrä lähes kaksinkertaistunut

Tällä hetkellä voimakkaasti kasvava autoilijoiden ryhmä ovat seniorit: kymmenessä vuodessa yli 70-vuotiaiden autoilijoiden määrä on lähes kaksinkertaistunut, paljastavat Ifin yksityisasiakkaiden autovakuutustilastot.

Ifin tilastojen perusteella noin 15 prosenttia vuonna 2023 uuden auton ostaneista on yli 70-vuotiaita. Heidän ykkösvalintansa uudeksi autoksi on hybridi, jonka on valinnut lähes 40 prosenttia. Joka viides yli 70-vuotias auton ostaja on kuitenkin päätynyt sähköautoon.

– Vaikka sähköistyminen etenee eläkeikäisten keskuudessa muutaman vuoden nuorempia jäljessä, sähköauto ohitti viime vuonna suosiossa bensa-auton myös yli seitsenkymppisillä auton ostajilla. Tässäkin ikäluokassa on paljon rohkeasti uutta teknologiaa kokeilevia kuskeja, arvioi Sivenius.

– Sähköautolla ajaminen vaatii aluksi totuttelua, koska käyttöliittymä kosketusnäyttöineen on erilainen. Uudenlaista tankkaamiseen verrattuna on myös lataaminen ja siihen tarvittavat erilaiset sovellukset. Sähköautoissa on kuitenkin monia käytännöllisiä mukavuuksia, jotka tekevät ajamisesta helppoa ja miellyttävää myös senioriautoilijalle, toteaa Sivenius.

Senioriautoilijat ovat merkkiuskollisia

Ikääntyneet kuskit ovat Ifin tilastojen perusteella tyypillisesti merkkiuskollisia, eli vaikka he vaihtaisivat diesel- tai bensiiniautosta sähköön, uusi auto valitaan yleensä tutun merkin malleista.

– Suomalaiset ovat iästä riippumatta perinteisesti Toyota-kansaa. Seniorikuskien selkeä suosikkimerkki on lisäksi Volvo. Kolmekymppiset suosivat puolestaan Teslaa, joka kiri viime vuonna heidän ikäluokassaan Ifin asiakkailla suosituimmaksi uusien autojen merkiksi, Sivenius toteaa.

Vinkit seniorikuskille: suunnitteletko sähköauton hankintaa?

 1. Mieti ensin, millainen auton käyttötarpeesi on: Ajatko pääsääntöisesti lyhyitä matkoja vai teetkö pidempiä reissuja? Tämä vaikuttaa sinulle sopivan automallin valintaan.
 2. Selvitä latausmahdollisuudet: Onko kotonasi jo olemassa tai helposti järjestettävissä sähköauton latausmahdollisuus? Jos käytössä on kotilatausasema, auto on useimmiten valmiina ajamiseen ilman tarvetta ajaa latausasemalle. Ellei kotilataukseen ole mahdollisuutta, auton lataaminen vaatii enemmän suunnittelua arjessa.
 3. Arvioi helppokäyttöisyys: Eri sähköautojen käyttöliittymät ovat erilaisia – kannattaa rauhassa tutustua, vertailla ja kysyä mielipiteitä kokeneilta sähköautoilijoilta. Tyypillisesti sähköautoissa eri toiminnot, kuten ilmastoinnin säädöt, löytyvät perinteisten nuppien sijaan kosketusnäytöltä.
 4. Ota aikaa ajoharjoitteluun: Sähköautossa voi olla eroavaisuuksia totuttuun, esimerkiksi monia sähköautoja ajetaan usein vain yhdellä polkimella. Polttomoottoriautoa painavamman sähköauton käsittely on erilaista ja esimerkiksi jarrutusmatkat liukkailla voivat olla pidempiä.

Sähköautojen osuus vuonna 2023 ensirekisteröidyistä autoista eri-ikäisillä auton ostajilla:

 1. 30–39-vuotiaat: 55 %
 2. 40–49-vuotiaat: 52 %
 3. 20–29-vuotiaat: 40 %
 4. 50–59-vuotiaat: 38 %
 5. 60–69-vuotiaat: 29 %
 6. 70–79-vuotiaat: 23 %
 7. yli 80-vuotiaat: 18 %

Lähde: Ifin yksityisasiakkaiden autovakuutustilastot vuodelta 2023

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa