Päävalikko Siirry sisältöön

If tutki: Vältä vappuna ”nakit ja muusi”- sekä rasvapalot – katso video testistä

04.27.2022, 04.00

Jos paistat kotona munkkeja vapun kunniaksi, on kuuman rasvan kanssa syytä olla varovainen. Rasvapaloa ei saa koskaan sammuttaa vedellä, katso havainnollistava video Ifin testitilanteesta.

Kodin tulipalo syttyy useimmiten keittiössä ruoanlaiton yhteydessä. Pelastusalan ammattilaiset kutsuvat liedelle unohtuneesta ruoasta aiheutuneita paloja ”nakit ja muusi” -paloiksi.

- Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja ja pahimmillaan harvinainen totaalipalo, jossa koko koti tuhoutuu asuinkelvottomaksi, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Kiire, huolimattomuus, monien asioiden tekeminen yhtä aikaa lisäävät riskejä unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lähistölle. Yksi tyypillinen syy keittiön vaaratilanteille on alkoholi. Uunia ja liettä ei tulisi koskaan käyttää juopuneena, sillä humalatila sekä alentaa huomiointikykyä että voi myös saada kokkaajan nukahtamaan kesken kaiken.

- Omalla käytöksellä voi vähentää paloriskejä selvästi, Utunen kommentoi.

Ei koskaan vettä rasvapaloon

Munkkien paistamisen kanssa suomalaiskodeissa osataan olla yleensä varovaisia. Rasvaa on hyvä lämmittää pikkuhiljaa ja lämpötilaa seurata mittarilla.

Katso havainnollistavalta videolta, mitä tapahtui kun testasimme rasvapalon reagoimista veteen turvallisessa testiympäristössä.

- Jos rasva syttyisi palamaan, tulee se tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.  Ei koskaan vedellä. Kuten videolta näkyy, se on todella vaarallista, Utunen muistuttaa.

Vinkit turvalliseen vapun kokkailuun:

  • Älä kokkaa humaltuneena
  • Tarkista palovaroittimien toimivuus
  • Hanki sammutusvälineitä keittiöön ja pidä ne aina käden ulottuvilla
  • Puhdista liesituulettimen suodatin
  • Rasvapalo sammutetaan tukahduttamalla

Jos video ei näy, katso se täältä. Jos haluatte videotiedoston testitilanteesta itsellenne, ottakaa yhteyttä Henna Nikkariin.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa