Päävalikko Siirry sisältöön

Ennakoi nyt liukkaus – jos kuitenkin loukkaannut, näin vakuutuksista on apua

01.21.2021, 07.28

Lämpötilavaihtelut ja sateet tuovat taas jalankulkijoille vaaralliset pääkallokelit. Vakuutusyhtiössä liukkaus näkyy jo tapaturmapiikkinä. Yleisin vamma on ranteen murtuma. Tiedätkö, kenen vastuulla ovat liukastelun vahingot eri tilanteissa ja mistä vakuutuksesta voit saada korvauksia?

Pihoilla ja jalkakäytävillä liukastelu näkyy vakuutusyhtiössä: Tammikuun puoleen väliin mennessä yksityisasiakkaiden tapaturmia on ilmoitettu Ifiin jo noin 20 prosenttia enemmän kuin koko joulukuussa. Myös työmatkatapaturmat ovat lisääntyneet viime päivinä.

– Sääennusteiden perusteella tilanne pahenee lähipäivinä etenkin Etelä-Suomessa. Erityisen petollinen on jään päälle satanut ohut lumikerros. Kannattaakin seurata nyt keliennusteita ja lämpötilaa ja olla liikkeellä erityisen varovainen, arvioi korvausasiantuntija Anne Koivisto Ifistä.

Yleisimpiä liukastumisesta aiheutuvia hoitoa vaativia vammoja ovat ranteiden, nilkkojen ja muiden raajojen murtumat. Näiden lisäksi kaatumiset aiheuttavat erilaisia venähdyksiä ja revähdyksiä. Ifin yksityisasiakkaiden tapaturmatilastoissa eniten liukastumisvahinkoja sattuu 60–69-vuotiaille.

– Tyypillinen liukastumispaikka on oma piha. Korona-aika on kuitenkin muuttanut suomalaisten liikkumistottumuksia, ja moni liikkuu nyt myös aiempaa enemmän luonnossa ja itselleen uusilla reiteillä. Tämä näkyi Ifissä jo syksyn aikana selkeänä vapaa-ajan tapaturmien määrän kasvuna, Koivisto kertoo.

Tiedätkö, miten vakuutus korvaa liukastumisen etätyöpäivän aikana?

Liukastumisesta aiheutuvien vammojen hoitokuluista voi hakea korvausta omasta tapaturma- tai sairausvakuutuksesta. Hoitoon yksityiselle lääkäriasemalle pääsee silloin odottelematta. Jos liukastuminen tapahtuu työmatkalla, korvausta voi hakea työnantajan ottamasta työtapaturmavakuutuksesta.

Etätyössä lakisääteinen työtapaturmavakuutus on kuitenkin voimassa ainoastaan työtehtävän suorittamisen yhteydessä, ei esimerkiksi taukojen aikana.

– Jos etätöitä tekevä liukastuu esimerkiksi lasta päiväkotiin viedessä tai käydessään kävelyllä puhelinpalaverin aikana, se ei kuulu työtapaturmavakuutuksen piiriin, muistuttaa Koivisto.

Etätyön korvauspiirin rajallisuus työtapaturma- ja ammattitautilaissa tulee edelleen yllätyksenä monelle. Onkin hyvä varmistaa, millainen oma vakuutusturva on: osa työnantajista on nyt täydentänyt työntekijöidensä vakuutusturvaa erillisellä etätyövakuutuksella tai vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella.

Kiinteistön omistaja on vastuussa kunnossapidosta

Entä, jos liukastumisen syynä oli mielestäsi esimerkiksi pihalta puuttuva hiekoitus? Jos kiinteistön omistaja on laiminlyönyt kunnossapidon eli asianmukaisen liukkauden torjunnan, hän on vastuussa aiheutuneista vahingoista.

– Jos liukastuminen johtui mielestäsi hiekoituksen laiminlyönnistä, pyri dokumentoimaan tilanne hyvin. Ota liukastumispaikasta kuva ja kirjaa mahdollisten todistajien yhteystiedot ylös. Esitä korvausvaatimus kiinteistön omistajalle eli esimerkiksi taloyhtiölle mahdollisimman pian, neuvoo Koivisto.

4 vinkkiä turvallisempaan liikkumiseen liukkaalla kelillä:

  1. Vältä kiirettä varaamalla riittävästi aikaa ja keskity kävelyyn – älä esimerkiksi puhelimeen.
  2. Valitse keliin sopivat, mieluiten nastoilla varustetut kengät tai käytä liukuesteitä. Turvallisissa talvikengissä on matala ja leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
  3. Liiku jalankulkuun tarkoitetuilla reiteillä. Älä poikkea oikopolulle, joka ei ole kenenkään huoltovastuulla.
  4. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta, jos huomaat niissä puutteita.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa