Päävalikko Siirry sisältöön

6 vinkin muistilista: näin varaudut ukkoseen

08.04.2023, 05.46

Ukkonen aiheuttaa joka kesä suomalaiskodeissa satoja vahinkoja, käy ilmi Ifin vahinkotilastoista. Valtaosa vahingoista kohdistuu ukkoselle herkkiin sähkölaitteisiin, joten monia vahinkoja voi ehkäistä irrottamalla sähköjohdot pistorasioista. Lue Ifin vinkit ukkoseen varautumiseen.

Lähipäiville on ennustettu rajuja ukkosia eri puolille Suomea. Yleisimpiä ukkosvahinkoja kodeissa ja mökeillä ovat virtapiikkien aiheuttamat kodinkoneiden rikkoutumiset, kaatuneiden puiden rakennuksille ja autoille aiheuttamat vauriot sekä salamasta tai ylijännitteestä alkunsa saaneet tulipalot.

– Eniten korvaamme rikkoutuneita jääkaappeja ja televisioita sekä muuta elektroniikkaa. Monet sähkölaitteet vaurioituvat herkästi ukkosen aiheuttamista virtapiikeistä, joten varotoimena television kaltaisten herkkien sähkölaitteiden virtajohdot kannattaa irrottaa pistorasioista ukkosella, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström Ifistä.

Ukkosella vioittuneet sähkölaitteet voivat aiheuttaa myös tulipaloja. Virtajohdot kannattaakin irrottaa ennakoivasti silloin, kun kotoa tai mökiltä poistuu kesällä pidemmäksi aikaa.

Ole tarkkana, miten ja milloin lataat

Niin kodeista kuin mökeiltäkin löytyy koko ajan lisääntyvä määrä erilaisia ladattavia laitteita älypuhelimista robottiruohonleikkureihin. Merkittävä osa kodin tulipaloista saakin nykyään alkunsa jostakin latauksessa olleesta laitteesta.

– Ukkosen ajaksi lataus kannattaa keskeyttää. Ylipäätään ladattavia laitteita tulisi ladata vain valvotusti ja muistaa irrottaa laturi latauksesta akun täytyttyä, muistuttaa Lindström.

Sähköautojen latausjärjestelmät ja akusto ovat lähtökohtaisesti hyvin suojattuja. Jos voimakas ukkonen on päällä, kannattaa toki arvioida, onko auton lataaminen juuri sillä hetkellä välttämätöntä. Sähköauton lataamiseen kotona tai mökillä on suositeltavaa käyttää kunnollista, ammattilaisen asentamaa kotilatausasemaa.

Tyypillinen turvallisuuspuute suomalaiskodeissa ja -mökeillä on liian vähäinen määrä toimivia palovaroittimia.

 – Kannattaa säännöllisin väliajoin testata, että palovaroittimet varmasti toimivat. Vaikka palovaroittimet eivät estäisi itse paloa, ne voivat pelastaa henkiä, Lindström painottaa.

Näin vakuutukset korvaavat ukkosvahinkoja

Palovahinkoja ja suoran salamaniskun aiheuttamia vahinkoja korvataan kaikista Ifin koti- ja mökkivakuutuksista. Sähkölaitteiden rikkoutuminen esimerkiksi salaman aiheuttaman ylijännitteen seurauksena korvataan laajan turvatason koti- ja mökkivakuutuksesta.

Ukkosesta johtuvia auton palovahinkoja korvataan Ifissä kaikista kaskovakuutuksista. Auton vaurioituminen ukkosella esimerkiksi puun kaaduttua sen päälle korvataan täyskaskovakuutuksen törmäysturvasta. Törmäysturvan käyttäminen luonnonilmiöistä johtuvissa vahingoissa ei alenna kaskovakuutuksen bonusta.

Ukkosrintama lähestyy – muista nämä 6 vinkkiä:

  1. Jos ukkosta on ennustettu, lataa esimerkiksi älypuhelin sähkökatkon varalta hyvissä ajoin. Ukkosen aikana irrota ladattavat laitteet latauksesta.
  2. Vie pihalla oleva irtaimisto suojaan ja sido esimerkiksi trampoliini ja kevyet katokset hyvin kiinni.
  3. Siirrä ajoneuvot riittävän etäälle mahdollisesti kaatuvista puista.
  4. Irrota virtapiikeille herkkien sähkölaitteiden kuten elektroniikan virtajohdot pistorasioista.
  5. Veneilijä, tarkista, että veneesi on kiinnitetty huolellisesti. Huomioi kiinnitysköysien pituudessa myrskyllä tapahtuva vedenpinnan vaihtelu.
  6. Pysyttele ukkosella poissa vesiltä, mieluiten sisätiloissa. Sulje myös rakennusten ovet ja ikkunat.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa