Trafikförsäkring

Förmånlig trafikförsäkring och smidig service hos If.

 • Körkilometer påverkar premien
 • 80 % maximibonus
 • Hjälp via If 24/7
Räkna ut priset för personbil Trafikförsäkringens pris för övriga fordon
 • Antalet körkilometer påverkar premien

  Kör du litet syns det även i premien på personbilens trafikförsäkring.

 • Samma bonus gäller alla dina bilar

  Du får samma bonus på din andrabil eller t.ex. husbil.

 • Kostnadsfri rådgivning på resan

  If betjänar 24/7 alla våra kunder som har en fordonsförsäkring.

Trafikförsäkring för bil och övriga fordon

Trafikförsäkringen är ett minimiskydd för dig som äger ett motordrivet fordon. Den säkerställer att alla parter i en trafikolycka får vård och ersätter den oskyldiga partens egendomsskador.

När du har Ifs trafikförsäkring får du snabbt stigande bonusar och förstklassig service.

Vi erbjuder hjälp dygnet runt via Ifs rådgivningstjänsten, som är avsedd även för dem som bara väljer en trafikförsäkring. Som kund hos oss får du dessutom 25 % rabatt på bogsering, om du beställer den via if.

Trafikförsäkringens pris fastställs enligt antalet körda kilometer

Priset på en trafikförsäkring för personbil fastställs utöver bilens egenskaper även enligt antalet körda kilometer.

Ju mindre man kör, desto lägre är trafikförsäkringens pris jämfört med de kunder som kör mycket. På priset inverkar också din ålder, hemadress och framför allt bonusarna, som i sin tur fastställs genom din skadehistoria.

Dessutom är det behändigt att dela upp försäkringsfakturan i månatliga delbetalningar utan extra kostnader, om du valt e-faktura.

Snabb bonusutveckling

När du skaffar en ny trafikförsäkring är din startbonus minst 30 %. För skadefria år i ett annat försäkringsbolag kan din bonus också vara högre.

Vi belönar omsorgsfulla förare med snabb bonusutveckling, och därför kan du även som ny förare få 80 % maximibonus och bonusskydd på bara fem år, som innebär att din bonus inte sjunker efter den första skadan.

Samma bonussystem gäller också för motorcykelförsäkringen samt paketbils-, husbils-, och lastbilsförsäkringen.

Billigaste trafikförsäkringen tack vare samlingsrabatt

Tack vare vår samlingsrabatt får du trafikförsäkringen till ett förmånligare pris om du väljer att komplettera den med en kaskoförsäkring. Trafikförsäkringens premie är minst 25 euro för varje försäkringsperiod.

Hos oss kan du även försäkra fordonet med en förmånlig delkaskoförsäkring som inte omfattar kollisioner, men som till exempel ersätter bogsering, skadegörelse och stöld samt krock med djur.

Olyckor beror inte alltid på förarens oaktsamhet, då även skickliga förare kan råka ut för skador. Därför lönar det sig att överväga att komplettera din trafikförsäkring med ett av våra kaskoalternativ.

Trafikförsäkringen ersätter inte skador på ditt eget fordon, om du själv orsakat en kollision eller du t.ex. backar på en stolpe på parkeringsplatsen.

Så här förpliktar trafikförsäkringslagen att försäkra fordonet

Alla fordon som används i trafik ska enligt trafikförsäkringslagen ha en trafikförsäkring. Utan trafikförsäkring kan fordonet inte registreras och i sådana fall kan det inte heller besiktas. Lyckligtvis är en försäkring enkel att teckna på nätet samtidigt som du registrerar ditt fordon.

En trafikförsäkring är obligatorisk att ha, även om fordonet används på en privat väg, gård, åker, i terrängen eller på isen, eftersom skador också i de här sammanhangen är möjliga. Det enda undantaget utgörs av ett fordon som dess tidigare ägare ställt av

Trafikförsäkringen ska i allmänhet också tecknas för sådana fordon som inte behöver registreras. Försäkringsplikten gäller också t.ex. arbetsmaskiner och elcyklar, om deras topphastighet eller motoreffekt är tillräckligt stor.

Fordonets dåliga skick, saknad av körkort eller körförbud räknas inte som tillräckliga orsaker till försummelse av försäkringsplikten. Om ditt fordon inte används i trafik överhuvudtaget, kan du också avställa fordonet, varvid inga avgifter debiteras för trafikförsäkringen.

Notera att en tilläggsskatt på minst 1 000 euro och en försummelseavgift för oförsäkrat fordon kan tas ut som påföljd av att ett avställt fordon används i trafik.

 • När du köper ett fordon från en ägare som står i fordonets register, har du 7 dagar tid på dig att köpa en ny trafikförsäkring för fordonet. Om du inte köper fordonet från en ägare som finns i registret ska du teckna försäkringen omedelbart.
 • Notera att försäkringsplikten träder i kraft vid tidpunkten för köpet, inte då fordonet redan har överlåtits till dig.
 • De flesta fordonsförsäkringar går att köpa i vår webbutik, varefter vi styr dig till att registrera fordonet via nätet.
 • Du kan också byta försäkringsbolag på nätet. Vi säger upp den gamla försäkringen och meddelar fordonsregistret om saken i ditt namn.