Trafikförsäkring

Hos If får du en förmånlig trafikförsäkring och smidig betjäning.

 • Prissättning enligt kilometerantal
 • 80 % maximibonus
 • Hjälp via If Apu 24/7
Räkna ut pris för personbil Räkna ut pris för övriga fordon
 • Prissättning enligt antalet körda kilometer

  Om du kör litet syns det också i priset på personbilens trafikförsäkring.

 • Kostnadsfri rådgivning på resan

  If Apu betjänar 24/7 alla som har försäkrat bilen.

 • Samma bonus också på andrabilen

  Du får dessutom samma bonus på din paketbil eller exempelvis husbil.


If Trafikförsäkring för bil och övriga fordon

Trafikförsäkringen är ett minimiskydd för varje ägare av ett motordrivet fordon. Den säkerställer att personerna som varit delaktiga i en trafikolycka får vård och ersätter egendomsskador för den oskyldiga parten. När du har Ifs trafikförsäkring förtjänar du på snabb bonusutveckling och drar nytta av våra högklassiga tjänster.

Vi erbjuder dig hjälp dygnet runt via rådgivningstjänsten If Apu även när du bara valt en trafikförsäkring, och som kund hos oss får dessutom 25 % rabatt på bogsering, när du gör beställningen via If Apu.

Trafikförsäkringens pris enligt antalet körda kilometer

Vi belönar omsorgsfulla förare med rejäla bonusar, dvs. rabatter på försäkringspremierna, och i fråga om personbil inverkar också antalet körda kilometer på trafikförsäkringens pris. Som vår kund är det enkelt för dig att betala din försäkringspremie i rentav 12 poster utan extra kostnader.

Vi på If förespråkar stabila och förutsägbara, alltid förmånliga priser istället för tillfälliga extrapris. På trafikförsäkringens pris inverkar förutom bilens egenskaper också antalet körda kilometer i fråga om personbil.

Ju mindre du kör, desto lägre är trafikförsäkringens pris, och då är också priset betydligt lägre för dig i jämförelse med sådana förare som kör mycket. På priset inverkar också din ålder och hemadress, men framför allt regleras priset av bonusarna, som i sin tur är beroende av din skadehistoria.

Vi belönar omsorgsfulla förare med snabb bonusutveckling. Utöver personbilsförsäkringen gäller trafikförsäkringens bonus också för motorcykelförsäkring samt paketbils-, husbils- och lastbilsförsäkring.

 • Du får minst 30 % startbonus på en ny trafikförsäkring.
 • Din bonus kan också vara högre, beroende på antalet skadefria i ett annat försäkringsbolag.
 • Din bonus stiger med 10 procentenheter för varje skadefritt år. Även som ny förare når du maximibonusen på 80 procent när du kört fem år utan skador.

Trafikförsäkring direkt efter fordonsköpet

Alla fordon som används i trafik ska enligt trafikförsäkringslagen ha en trafikförsäkring. Utan trafikförsäkring kan fordonet inte registreras och i sådana fall kan den inte heller besiktas. Lyckligtvis är det enkelt att teckna en försäkring på nätet samtidigt som man registrerar sitt fordon.

 • När du köper ett fordon från en ägare som står i fordonets register, har du 7 dagar tid på dig att teckna en ny trafikförsäkring för fordonet. Om du inte köper fordonet från en ägare som står i registret, ska du teckna försäkringen omedelbart.
 • Notera att försäkringsplikten träder i kraft vid tidpunkten för köpet, inte då fordonet redan överlåtits till dig.
 • De flesta fordonsförsäkringarna går att köpa i vår webbutik, varefter vi styr dig till registrering av fordon på nätet.
 • Du kan också byta försäkringsbolag via nätet. Vi säger upp den gamla försäkringen och förmedlar uppgifterna till fordonsregistret i ditt namn.

Din åkerbil eller arbetsmaskin behöver också en försäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk även om fordonet används på en privat väg, gård, åker, i terrängen eller på isen, då skador också kan inträffa här. 

Trafikförsäkringen ska i allmänhet också tecknas i fråga om sådana fordon som inte behöver registreras. T.ex. gäller försäkringsplikten också arbetsmaskiner och elcyklar, om de har en tillräckligt hög topphastighet eller motoreffekt. 

Fordonets dåliga skick, saknad av körkort eller körförbud räknas inte som tillräckliga orsaker till försummelse av försäkringsplikten. Om fordonet inte används överhuvudtaget går det att avställa fordonet, varvid inga avgifter debiteras för trafikförsäkringen.

Notera att en tilläggsskatt på minst 1 000 euro och en försummelseavgift för oförsäkrat fordon kan tas ut som påföljd av att ett avställt fordon används i trafik.

Vad leder försummelse av försäkringsplikt till?

Som påföljd vid försummelse av försäkringsplikt uppbär Trafikförsäkringscentralen från fordonets ägare eller innehavare en avgift för oförsäkrat fordon.

Avgiften kan stiga upp till flera tusen euro, och påverkas inte heller av priset på det ifrågavarande fordonets trafikförsäkring. Med avgifterna täcks egendomsskador som oförsäkrade fordon orsakat utomstående.

I händelse av en trafikolycka får det oförsäkrade fordonets ägare eller innehavare ingen ersättning vid personskada. Föraren kan inte heller få någon ersättning, om han eller hon varit medveten om att ha kört med ett oförsäkrat fordon. 

Beskedet om försummelse av försäkringsplikt får du t.ex. av polisen, som även har automatiska apparater för avläsning av registreringsskyltar.

Kasko kompletterar din trafikförsäkring

Olyckor beror inte alltid på förarens oaktsamhet, då även skickliga förare kan råka ut för skador. Därför lönar det sig att överväga att komplettera din trafikförsäkring med ett av våra kaskoalternativ.

Trafikförsäkringen ersätter inte skador på ditt eget fordon, om du själv är skyldig till skadan eller du t.ex. backar på en stolpe när du parkerar.

Hos If går det också försäkra fordonet med en förmånlig delkaskoförsäkring som inte omfattar krockar, men som t.ex. ersätter bogsering, skadegörelse och stöld samt kollision med djur.

En kvinna ser under motorhuven
Med en trafikförsäkring kan du beställa bogsering via If Apu, men trafikförsäkringen ersätter inte bogseringen.
 • Vanliga frågor om fordonsförsäkring

  Har du frågor som t.ex. gäller avställning, Green Card eller våra bonusar? Vi sammanställde svar på vanliga frågor som våra kunder brukar ställa oss.

  Se svar på vanliga frågor
 • Gör det enkelt att sköta försäkringsärenden

  Tack vare If Mobil-appen är försäkringarna alltid nära till hands. Anmäl skada eller uppdatera din bilförsäkring var som helst och när som helst – t.ex. kan du foga glasskydd till kaskoförsäkringen.

  Hämta If Mobil