Trafikförsäkring

Förmånlig trafikförsäkring och smidig betjäning via If.

 • Dina körkilometer påverkar premien
 • Få 80 % maximibonus
 • Hjälp via If Apu 24/7
Räkna ut priset för personbil Trafikförsäkringens pris för övriga fordon
 • Antalet körkilometer påverkar premien

  Kör du litet syns det även i premien på personbilens trafikförsäkring.

 • Samma bonus gäller alla dina bilar

  Du får samma bonus på din andrabil eller t.ex. husbil.

 • Kostnadsfri rådgivning på resan

  If Apu betjänar 24/7 alla våra kunder som har en fordonsförsäkring.


If Trafikförsäkring för bil och övriga fordon

Trafikförsäkringen är ett minimiskydd för varje ägare av ett motordrivet fordon. Den säkerställer att alla delaktiga i en trafikolycka får vård och ersätter den oskyldiga partens egendomsskador. Då du har försäkrat ditt fordon med Ifs trafikförsäkring förtjänar du på snabb bonusutveckling och kan dra full nytta av våra högklassiga tjänster.

Vi erbjuder hjälp dygnet runt via rådgivningstjänsten If Apu även för de kunder som bara valt att teckna en trafikförsäkring, och som vår kund får du dessutom 25 % rabatt på bogsering, när du beställer den via If Apu.

Trafikförsäkringens pris fastställs på basis av antalet körda kilometer

Vi på If förespråkar stabila och förutsägbara, alltid förmånliga priser istället för tillfälliga extrapris. På trafikförsäkringens pris inverkar förutom bilens egenskaper också antalet körda kilometer i fråga om personbil.

Ju mindre man kör, desto lägre är trafikförsäkringens pris jämfört med de som kör mycket. På priset inverkar också din ålder, hemadress och framför allt bonusarna, som i sin tur fastställs genom din skadehistoria.

Dessutom går det behändigt att betala försäkringsfakturan i månatliga delbetalningar utan extra kostnader.

Så här sparar du med e-faktura

Snabb bonusutveckling

För en ny trafikförsäkring får du minst 30 % startbonus. För skadefria år i ett annat försäkringsbolag kan din bonus också vara högre.

Vi belönar omsorgsfulla förare med snabb bonusutveckling, och därför kan du även som ny förare få 80 % maximibonus och bonusskydd på bara fem år vilket innebär att din bonus inte sjunker efter den första skadan.

Samma bonussystem gäller också för motorcykelförsäkringen samt paketbils-, husbils-, och lastbilsförsäkringen.

Så här förpliktar trafikförsäkringslagen att försäkra fordonet

Alla fordon som används i trafik ska enligt trafikförsäkringslagen ha en trafikförsäkring. Utan trafikförsäkring kan fordonet inte registreras och i sådana fall kan det inte heller besiktas. Lyckligtvis är det enkelt att teckna en försäkring online på samma gång som du registrerar ditt fordon.

En trafikförsäkring är obligatorisk att ha, även när fordonet används på en privat väg, gård, åker, i terrängen eller på isen, eftersom skador också i de här sammanhangen är möjliga. Det enda undantaget utgörs av ett fordon som dess tidigare ägare ställt av

Trafikförsäkringen ska i allmänhet också tecknas för sådana fordon som inte behöver registreras. Försäkringsplikten gäller också t.ex. arbetsmaskiner och elcyklar, om deras topphastighet eller motoreffekt är tillräckligt stor.

Fordonets dåliga skick, saknad av körkort eller körförbud räknas inte som tillräckliga orsaker till försummelse av försäkringsplikten. Om ditt fordon inte används i trafik överhuvudtaget, kan du också avställa fordonet, varvid inga avgifter debiteras för trafikförsäkringen.

Notera att en tilläggsskatt på minst 1 000 euro och en försummelseavgift för oförsäkrat fordon kan tas ut som påföljd av att ett avställt fordon används i trafik.

 • När du köper ett fordon från en ägare som står i fordonets register, har du 7 dagar tid på dig att köpa en ny trafikförsäkring för fordonet. Om du inte köper fordonet från en ägare som finns i registret ska du teckna försäkringen omedelbart.
 • Notera att försäkringsplikten träder i kraft vid tidpunkten för köpet, inte då fordonet redan har överlåtits till dig.
 • De flesta fordonsförsäkringar går att köpa i vår webbutik, varefter vi dirigerar dig till registrering av fordon online.
 • Du kan också byta försäkringsbolag via nätet. Vi säger upp den gamla försäkringen och meddelar fordonsregistret om saken i ditt namn.

Kasko kompletterar din trafikförsäkring

Olyckor beror inte alltid på förarens oaktsamhet, då även skickliga förare kan råka ut för skador. Därför lönar det sig att överväga att komplettera din trafikförsäkring med ett av våra kaskoalternativ.

Trafikförsäkringen ersätter inte skador på ditt eget fordon, om du själv är skyldig till skadan eller du t.ex. backar på en stolpe på parkeringsplatsen.

Hos If går det också försäkra fordonet med en förmånlig delkaskoförsäkring som inte ersätter skador på grund av en krock, men som t.ex. omfattar bogsering, skadegörelse och stöld samt kollision med djur.

En kvinna ser under motorhuven
Med en trafikförsäkring kan du beställa bogsering via If Apu, men trafikförsäkringen ersätter inte bogseringen.