Motorcykelförsäkring

 • 80 % startbonus på kaskoförsäkringen

  Foga ett förmånligt kollisionsskydd till din helkaskoförsäkring.

 • Försäkra enligt körsäsong

  Vi erbjuder både ståförsäkring och bekymmersfri premiesättning enligt årstid.

 • Enkel månatlig fakturering

  Betala fakturan i rentav 12 poster utan extra kostnader.


If Motorcykelförsäkring – skräddarsydd för din motorcykelhobby

Finlands populäraste försäkring för motorcykel är anpassad efter varje motorists individuella behov. Du kan välja mellan två alternativ: förmånlig delkasko, eller helkasko som även ersätter kollisioner och som du kan fritt komplettera med de tilläggsskydd som passar dig bäst.

Oavsett vilken skyddsnivå du väljer, finns vi vid din sida om olyckan är framme. Vår rådgivningstjänst If Apu ingår nu i alla våra motorcykelförsäkringar, och hjälper dig 24/7.

Motorcykelförsäkringens pris och bonusar enkelt via nätet

Vår försäkringsräknare väljer automatiskt den lämpligaste prissättningen på basis av körsäsongens längd. I motorcykelförsäkringens pris beaktas också dina bonusar och samlingsrabatter.

Om du beräknar att du kör under mer än hälften av året, erbjuder vi bekymmersfri försäkring med premiesättning enligt årstid. För dig om kör mindre erbjuder vi försäkring med avställningstid.

Om du hos If också försäkrar bilen och hemmet, är det möjligt att via If Förmånsprogram få rentav 15 % i samlingsrabatt också för motorcykelförsäkringen.

 • Startbonusen i motorcykelns trafikförsäkring varierar beroende på din körhistoria mellan 30–80 %.
 • Du får genast fulla 80 % i startbonus på kaskoförsäkringens kollisionsskydd.
 • När din trafikförsäkring har nått full bonus på 80 % har du också rätt till bonusskydd, dvs. bonusen sjunker inte efter den första skadan.

Jämför motorcykelförsäkringar

Vad ingår i försäkring för motorcykel? Helkasko Delkasko Trafik
Ingår Ingår Ingår
Ingår Ingår Ingår
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår Ingår inte
Ingår Ingår inte Ingår inte
Valbara tilläggsskydd Helkasko Delkasko Trafik
Ingår Ingår inte Ingår inte
Ingår Ingår inte Ingår inte
Ingår Ingår inte Ingår inte

Försäkring med premiesättning enligt årstid, dvs. fortlöpande försäkring

Försäkring med premiesättning enligt årstid dvs. fortlöpande försäkring är ett enklare och därtill förmånligare alternativ, om du tar ut motorcykeln från garaget genast på våren och kör långt in på hösten. Om din årliga körsäsong är 7 månader eller mer, rekommenderar vi en lättskött försäkring med premiesättning enligt årstid.

Du behöver därmed inte meddela när du använder din motorcykel, och avställningen inverkar inte heller på försäkringspremien.

Motorcykelförsäkringens premie inflyter till största delen under sommarmånaderna, när motorcykeln är i aktiv användning.

Premierna faktureras emellertid jämnt över hela året. Försäkringen kan också debiteras efter slutdagen, om premien inte har fakturerats i sin helhet innan det.

Hur tyngdpunkten för betalningen fördelas enligt årstider

Grafik över hur priset för trafik- och kaskoförsäkring fördelas över årets tolv månader. I fråga om båda försäkringarna inflyter största delen av kostnaderna under april-september. Under november-mars inflyter inga kostnader och även i fråga om kasko är kostnaderna minimala.

Grafikens siffror är riktgivande.

Ståförsäkring och avställning

En ståförsäkring för motorcykel, dvs. en försäkring med avställningstid är ett smart val, om du endast kör ett par månader varje sommar. Om du i webbutiken uppger att du kör 6 månader eller mindre, rekommenderar vi det här alternativet automatiskt.

Du ska därvid komma ihåg att göra anmälan om avställning i slutet av din årliga körsäsong och en motsvarande anmälan om påställning i början av nästa körsäsong, så att du inte behöver betala hela årspremien.

Priset för ståförsäkringen är detsamma under hela året, och premien fastställs enligt den tid som motorcykeln har anmälts vara i trafik.

Faktureringen baserar sig alltid på ett årspris för 12 månader och avbryts genast, när du anmäler din motorcykel som avställd. Avställningen beaktas då i samband med nästa faktura.

Du får premieåterbäring på trafikförsäkringen och kollisionsskyddet för den tid motorcykeln anmälts som avställd. Återbäringen beaktas automatiskt i nästa betalningspost. Allra snabbast får du återbäringen om du byter till fakturering av premien i 12 poster.

Kaskoförsäkringen gäller även under avställningen och skyddar mot bl.a. brand- och stöldskador samt skadegörelse, medan kaskoförsäkringens kollisionsskydd däremot inte gäller under avställningstiden.

 • Är skadan framme?

  If Apu-tjänsten betjänar också motorcyklister 24/7 på resor överallt i Finland om fordonet är försäkrat med vilken som helst av våra kaskoförsäkringar. Alltså ser vi till att motorcykeln kommer fram till verkstaden och att du når resmålet.

  Anmäl skada
 • Ställ av fordonet

  Om du har försäkring med avställningstid, går det snabbt att anmäla motorcykeln som avställd eller vid behov påställd via Mina sidor. Vi förmedlar informationen till Traficom för din räkning.

  Läs mer
 • Vanliga frågor

  Funderar du ännu över något om motorcykelförsäkringen? Vi har sammanställt svar på frågor våra kunder brukar ställa oss, t.ex. om att skaffa och säga upp försäkringar.

  Vanliga frågor

Få hela 15 % i samlingsrabatt på alla dina försäkringar

Om du försäkrar bilen och hemmet hos oss, får du via If Förmånsprogram en rejält förmånligare försäkring för motorcykeln.