Green Card eller Grönt kort för bilresor i utlandet

Namnet till trots är det Gröna kortet nu vitt. För dig som är kund hos If går det enkelt att beställa och skriva ut kortet på Mina sidor utan kostnader.

Till Mina sidor

Nu kan du också själv skriva ut Grönt kort på Mina sidor

Det snabbaste sättet att få Grönt kort är att beställa kortet på Mina sidor, som du kan göra i Mina dokument-mellanbladet genom att välja "Beställ intyg". Skriv därefter ut kortet på vitt papper.

På samma ställe på Mina sidor kan du även beställa ett Grönt kort till din hemadress. Det lönar sig att beställa kortet i god tid innan avresan eftersom det kan ta ca. en vecka innan kortet kommer fram, beroende av postens gång.

En man klädd i grönt kör bil

Green Card dvs. Grönt kort – allmän information

Green Card eller Grönt kort är ett internationellt bevis på att ditt fordon har en giltig trafikförsäkring. Du behöver ett Grönt kort när du reser med din egen bil utanför EU eller EES till ett land som anslutit sig till Gröna kort-avtalet.

  • I Norden, EU- och EES-länderna samt i Schweiz och Liechtenstein behöver du inget Grönt kort, när ditt fordon har finska registreringsskyltar. Din finska trafikförsäkring gäller automatiskt i dessa länder. Därför behöver du inget Grönt kort när du reser t.ex. till Estland eller Sverige med bil.

  • I vilka länder behöver man ett Grönt kort? Aktuell information hittar du på Trafikförsäkringscentralens webbplats.

  • Därtill rekommenderar vi att du har ett Grönt kort när du reser med egen bil till Spanien.

I övriga länder utanför EU och EES -området behöver du en lokal trafikförsäkring eller en gränsförsäkring.

De internationella gröna kort-avtalen om trafikförsäkring med Ryssland och Belarus upphör i slutet av maj 2023

Efter det är den finländska trafikförsäkringen inte längre i kraft i dessa länder.

Från och med den 1 juni behöver du till Ryssland och Belarus en lokal trafikförsäkring, som du kan köpa av ett ryskt eller belarusiskt försäkringsbolag i samband med gränsövergången. Kaskoförsäkringarnas giltighet kan variera mellan olika bolag, Ifs kaskoförsäkring gäller inte i Ryssland eller Belarus.

Utrikesministeriet uppmanar att undvika alla resor till Ryssland och Belarus. 

Du kan också ha nytta av följande: