Green Card eller Grönt kort för bilresor i utlandet

Namnet till trots är det Gröna kortet nu vitt. För dig som är kund hos If går det enkelt att beställa och skriva ut kortet på Mina sidor utan kostnader.

Till Mina sidor

Nu kan du också själv skriva ut Grönt kort på Mina sidor

Det snabbaste sättet att få Grönt kort är att beställa kortet på Mina sidor, som du kan göra i Mina dokument-mellanbladet genom att välja "Beställ intyg". Skriv därefter ut kortet på vitt papper.

På samma ställe på Mina sidor kan du även beställa Grönt kort till din hemadress. Det lönar sig att beställa kortet i god tid innan avresan eftersom det kan ta ca. en vecka innan kortet kommer fram, beroende av postens gång.

En man klädd i grönt kör bil

Green Card dvs. Grönt kort – allmän information

Green Card eller Grönt kort är ett internationellt bevis på att ditt fordon har en giltig trafikförsäkring. Du behöver ett Grönt kort när du reser med din egen bil utanför EU eller EES till ett land som anslutit sig till Gröna kort-avtalet, t.ex. Ryssland.

  • I Norden, EU- och EES-länderna samt i Schweiz och Liechtenstein behöver du inget Grönt kort, när ditt fordon har finska registreringsskyltar. Din finska trafikförsäkring gäller automatiskt i dessa länder. Med andra ord behöver du inget Grönt kort när du reser t.ex. till Estland eller Sverige med bil.
  • Du behöver Grönt kort i följande länder: Ryssland, Albanien, Azerbajdzjan, Makedonien, Moldavien, Montenegro, Turkiet, Ukraina och Vitryssland.
  • Dessutom rekommenderar vi att du tar med Grönt kort när du beger dig med egen bil till Spanien.

I andra länder utanför EU och EES -området behöver du en lokal trafikförsäkring eller en gränsförsäkring. Det här gäller bland annat Marocko, Tunisien och Iran.

Trafikförsäkringscentralen (på finska) rekommenderar ett internationellt bevis på att fordonet har en gällande trafikförsäkring, dvs. Grönt kort när man reser med bil eller annat fordon till Storbritannien. Det gröna kortet gör det enklare att uträtta ärenden med de lokala myndigheterna samt utreda eventuella skadesituationer.

Du kan också ha nytta av följande: