Uudenlainen tapa tehdä korjausurakoita

Uudet materiaalit ovat yksi suurimmista kiinteistöjen korjauksissa syntyvien hiilidioksidipäästöjen lähteistä. Siksi uusien materiaalien käytön rajoittaminen on korjausurakoissa ensisijaisen tärkeää. 

Kotiin ja omaisuuteen liittyviä vahinkotapauksia kertyy vuosittain Ifissä liki puoli miljoonaa, joten valinnoillamme on väliä. Myös monet asiakkaat toivottavat muutoksen tervetulleeksi, tästä pari asiakkaidemme tarinaa.

30 neliön sijaan vain 7 neliötä sai uuden parketin

Joulukuussa 2021 Oslossa erään asiakkaamme huoneiston käyttövesiputki vaurioitui ja vedet tulvivat osittain keittiön parkettilattialle. Tämän valitettavan tapauksen seurauksena osa keittiön lattiaparketista turposi selkeästi.  
 
Huoneistossa keittiön ja olohuoneen välillä ei ollut ovia ja parkettilattia muodosti yhden suuren yhtenäisen pinnan oleskelutilojen väliin. Vuoto oli aiheuttanut vahinkoja vain noin 2,5 neliömetrin alueelle, joten Ifin korvaushakemusasiantuntija päätti käyttää pienemmän makuuhuoneen parkettia keittiön vaurioituneen parkettilattian korjaamiseen ja vaihtaa sitten makuuhuoneen parkettilattian kokonaisuudessaan. Näin suurin osa parketista saatiin säilytettyä pienellä korjauksella ja vain 6,9 neliömetrin makuuhuoneeseen annettiin uusi lattia sen sijaan, että koko 30 neliömetrin parkettilattia olisi vaihdettu.  
 
”Tämä oli oikea ratkaisu. Tilan lattia on valtava, ja vain pieni osa siitä vaurioitui. Muuten se oli täysin kunnossa”, kertoo kodin omistaja Tor Brøndstad, Oslosta.  
 
Ratkaisu auttoi vähentämään myös päästöjä. Uutta parkettia tarvittiin vähemmän, vanhaa parkettia oli poistettava vähemmän, ja tavaroita oli kuljetettava vähemmän paikasta toiseen. Asiakkaalle prosessi oli nopeampi ja vaivattomampi, kun koko lattiaa ei jouduttu poistamaan ja vaihtamaan.  
 
”Olin iloisesti yllättynyt tästä ratkaisusta ja tyytyväinen siihen, miten ongelma saatiin ratkaistua. Olimme vahingon sattuessa ulkomailla, ja kun pääsimme kotiin, kaikki oli jo korjattu”, Brøndstad kertoo.  


250 laatan sijaan vain 51 laattaa vaihdettiin

Øyeoptikk Teigland on Norjassa Bergenin lähistöllä sijaitsevassa ostoskeskuksessa toimiva optikkoliike. Vesivahinko oli jättänyt myymälän katon laikukkaaksi. Katossa näkyi ruskeita läikkiä, joiden kohdalta vesi oli valunut läpi. Koska läikät olivat eri puolilla kattoa, 250 laatasta 25 vaurioitui, ja loput olivat hyvässä kunnossa.  
 
Käytetyt kattolaatat ovat eri sävyisiä kuin uudet. Vain 25 vaurioituneen laatan korvaaminen oli teoriassa mahdollista, mutta sen jälkeen katto olisi näyttänyt epäyhtenäiseltä. Mutta varastotilasta ja myymälän henkilökunnan huoneesta oli mahdollista ottaa tilalle kattolaattoja. Näin laattoja oli siis vaihdettava ainoastaan 51 sen sijaan, että koko katto ja kaikki 250 kattolaattaa olisi jouduttu vaihtamaan.  
 
“Mielestäni tämä on sekä vastuullisuuden että kustannusten kannalta hyvä tapa korjata vaurioita”, sanoo Øyeoptikk Teiglandin toimitusjohtaja Annette Lindgren.  

Vesivahingon vuoksi myymälän katto oli laikukas.
Vahinko korjattiin vastuullisesti ja kustannustehokkaasti.

 Vastuullisena toimijana meidän on vähennettävä päästöjä ja jätemääriä

Astrid Folkvord Janbu on Ifin omaisuuskorvausten päällikkö Norjassa. Hän uskoo, että tällaisia korjausratkaisuja tullaan käyttämään jatkossa paljon enemmän. 
 
”Haluamme tukea ja auttaa asiakkaitamme juuri tällaisella hetkellä. Uudet materiaalit ovat yksi suurimmista kiinteistöjen korjauksissa syntyvien hiilidioksidipäästöjen lähteistä. Uuden materiaalin käytön rajoittaminen on keskeisen tärkeää. Asiakkaamme kyllä ymmärtävät, miksi toimimme näin”, Janbu summaa.