Tärkeää työtä täysin sydämin

If tekee yhteistyötä ruotsalaisen Hjärt-Lungfonden-säätiön ja Philipsin kanssa saadakseen lisää defibrillaattoreita asuinalueille, sillä suuri osa äkillisistä sydänkohtauksista tapahtuu juuri kotona. Tämä kumppanuus auttaa pelastamaan ihmishenkiä sydän kerrallaan.  

 Kuvittele, että olet omalla asuinalueellasi odottamassa bussia. Yhtäkkiä vieressäsi oleva henkilö lyyhistyy maahan. Tajuat, että hänen sydämensä on pysähtynyt, ja sinun on löydettävä defibrillaattori nopeasti. Tarvitset sellaisen viiden minuutin kuluessa. Tietäisitkö, mihin suuntaan sinun pitää lähteä juoksemaan?  
 
Useimmiten defibrillaattoria ei ole saatavilla. Jotta sydänkohtauksen saaneella henkilöllä olisi mahdollisimman suuret mahdollisuudet selvitä hengissä, elvytys on aloitettava heti, mutta myös defibrillaattori tarvitaan viiden minuutin kuluessa sähköimpulssin tuottamiseen sydämen käynnistämiseksi uudelleen. Ruotsissa ambulanssien keskimääräinen saapumisaika on 11 minuuttia. Se on siis aivan liian pitkä aika.  
 

Useimmat defibrillaattorit ovat työpaikoilla 

Ruotsissa defibrillaattoreita on melko vähän, mutta suurin osa niistä on työpaikoilla, joissa ne ovat käytettävissä vain työajalla. Suurin osa sydänkohtauksista tapahtuu kotona, mutta asuinalueilla defibrillaattoreita ei juurikaan ole.  
 
Ihmishenkien pelastamiseksi defibrillaattoreita tulisi olla enemmän siellä, missä ihmiset asuvat. If on siksi yhdistänyt voimansa Hjärt-Lungfonden-säätiön ja terveysteknologiayritys Philipsin kanssa, jotta defibrillaattorien määrää voitaisiin lisätä asuinalueilla ja jotta voisimme lisätä tietoisuutta elvytyksen ja defibrillaattorien tärkeydestä ihmishenkien pelastamisessa.  
 
”Vakuutusyhtiönä meillä on ainutlaatuinen rooli terveydenhuoltojärjestelmässä. Vaikka julkinen terveydenhuoltojärjestelmä tarjoaa hoitoa vasta sairastumisen tai onnettomuuteen joutumisen jälkeen, on sekä meidän että asiakkaan edun mukaista, jos asiakas pysyy terveenä. Olemme siksi kiinnostuneita ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä. Yksi tällainen toimenpide on sen varmistaminen, että defibrillaattoreita on saatavilla siellä, missä ihmiset todella asuvat”, sanoo Ifin pohjoismainen terveysstrategi Kristina Ström Olsson.

Hanki defibrillaattori ennen kuin naapurisi tarvitsee sitä

Kumppanuuden myötä on luotu alusta, jossa kuka tahansa voi käynnistää joukkorahoituskampanjan omalla asuinalueellaan. Jos vaadittu summa saadaan kerättyä, asuinalueelle toimitetaan Philips FRx ‑defibrillaattori, lämmitetty ulkokaappi sekä viiden vuoden palvelusopimus ja vakuutus. Jos defibrillaattori varastetaan tai sille tehdään ilkivaltaa, se vaihdetaan uuteen ilman omavastuuta.  
 
”Defibrillaattorit ovat kalliita, ja ne on ostettava ennen kuin niitä tarvitaan. Lämmitettävän ulkokaapin sekä viiden vuoden palvelusopimuksen ja vakuutuksen kanssa ne maksavat yli 30 000 kruunua. Halusimme auttaa entistä useampia joukkorahoituskampanjoita saavuttamaan tavoitteensa, joten päätimme kattaa vuoden 2022 aikana loppukustannukset jokaisesta kampanjasta, jossa saatiin kerättyä 20 000 kruunua”, Ström Olsson kertoo.  
 
Alusta julkaistiin vuoden 2022 syyskuussa, ja vuoden loppuun mennessä oli saatu kerättyä yli 600 000 kruunua 1 300 lahjoittajalta – tavallisilta ihmisiltä, jotka yhdistivät voimansa asuinalueidensa turvallisuuden parantamiseksi ja toistensa auttamiseksi.  
 
Defibrillaattoreita on hankittu onnistuneiden joukkorahoituskampanjoiden ansiosta muun muassa Öckerön, Hölön, Älvsjön, Örebron ja Degerforsin kuntiin Ruotsissa. Useimmat niistä saavuttivat tavoitteensa Ifin rahoituksen avulla.