Päävalikko Siirry sisältöön

Sähköautoilijakysely: Joka viides sähköautoilija kokee muiden asenteet haasteelliseksi

07.04.2023, 04.20

Yli 90 prosenttia sähköautoilijoista ei pidä auton lataamisen järjestämistä arjessa hankalana, käy ilmi Ifin kyselystä. Sen sijaan joka neljäs Uudenmaan ulkopuolella asuva sähköautoilija kokee muiden asenteet sähköautoilua kohtaan haasteelliseksi. Jo kahdella kolmesta sähköautoilijasta on kotona käytössä oma latausasema.

Sähköauton latauksen järjestäminen mietityttää monia sähköautoa harkitsevia, mutta sähköautoiluun siirtyneistä vain hyvin harva (7 prosenttia) on kokenut haasteita arjen lataamisessa. Tämä selviää Ifin täyssähköautolla ajaville asiakkailleen tekemästä kyselytutkimuksesta.

Matkojen suunnittelun latausten mukaan on kokenut haastavaksi hieman useampi, vajaa kolmannes sähköautolla ajavista. Yhtä monelle sähköautoilijalle pakkanen on vaikuttanut autoiluun.

–  Tesla-kuskit erottuvat kyselyn perusteella muista sähköautoilijoista: Heillä on selvästi muita harvemmin haasteita lataukseen tai pakkaseen liittyen. Myös ohjelmisto-ongelmat ovat kyselyn mukaan Tesla-kuskeille muita sähköautoilijoita pienempi riesa, kertoo sähköautovakuutusten tuotepäällikkö Janne Sivenius Ifistä.

Asenteissa sähköautoilua kohtaan isoja alueellisia eroja

Joka viides sähköautoilija pitää muiden kuin sähköautoilijoiden asennetta sähköautoilua kohtaan haasteellisena. Asenteet koetaan hieman yllättäen useammin haasteeksi kuin vaikkapa sähkön hinta, latauksen hitaus tai auton ohjelmisto-ongelmat.

– Autokannan sähköistyminen etenee eri puolilla Suomea hyvin eri tahtia. Kyselyn perusteella tämä näkyy vahvasti ihmisten asenteissa sähköautoilua kohtaan. Uudellamaalla, jossa sähköautoihin on jo totuttu, muiden asenteet haasteelliseksi kokee sähköautoilijoista noin joka seitsemäs, mutta muualla Suomessa peräti joka neljäs, toteaa Janne Sivenius.

Kahdella kolmesta käytössä oma latausasema

Julkiset latausasemat ovat yhä niukasti suosituin paikka sähköauton lataamiselle, kertoo kyselytutkimus. Kuitenkin jo kahdella kolmesta sähköautoilijasta on kotona oma latausasema. Seuraavaksi eniten ladataan työpaikalla ja kotona lämmityspistokkeesta tai muusta tavallisesta kotitalouspistorasiasta. Näitä käyttää joka neljäs sähköautoilija. Kotilatausmahdollisuuden merkitystä sähköautoilun onnistumisessa todistaa se, että vain reilu kymmenesosa sähköautoilijoista on pelkästään kodin ulkopuolisten latausmahdollisuuksien varassa.

– Kotilatausasema on arkea helpottava ja ammattilaisen asentamana turvallinen tapa kotona lataamiseen, joten on hienoa, että se on näin monella jo käytössä. Sähköauton alhaisempien käyttövoimakustannusten ansiosta latauspisteen hankinta maksaa yleensä itsensä takaisin jo muutaman vuoden ajamisella, kertoo Janne Sivenius.

– Lämpötolppia tai muita kotitalouspistorasioita ei ole suositeltavaa käyttää säännölliseen lataukseen, sillä niitä ei ole rakennettu kestämään jatkuvaa suurta virtaa. Niiden kunto on myös ennen käyttöä syytä tarkistaa ammattilaisen toimesta. Jos tavallista pistorasiaa käyttää väliaikaisesti lataukseen esimerkiksi mökkireissussa, kannattaa laskea lataustehoa, ettei polta sulakkeita, Sivenius muistuttaa.

Näitä asioita sähköautoilijat ovat kokeneet haasteelliseksi:

  1. Matkojen suunnittelu latausten mukaan, 31 %
  2. Pakkasen vaikutus autoiluun, 30 %
  3. Muiden kuin sähköautoilijoiden asenne sähköautoilua kohtaan, 20 %
  4. Muiden kuin sähköautojen pysäköiminen latauspaikoille, 19 %
  5. Sähkön hinta, 17 %
  6. Latauksen hitaus, 16 %
  7. Ohjelmisto-ongelmat, 15 %
  8. Jonottaminen julkisille latureille, 12 %
  9. Arjen latauksen järjestäminen, 7 %
  10. Sähköautolle sopivan korjaamon löytäminen, 6 %

Ifin kyselytutkimukseen vastasi huhti-toukokuussa 306 täyssähköautolla ajavaa Ifin asiakasta. Kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta Sales Questor Oy.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa