Kyselytutkimus: Varkaudet ja autoilijoiden käytös pyöräilijöiden suurimpia huolenaiheita
Peräti 39 prosenttia pyöräilijöistä on huolissaan autoilijoiden käytöksestä tai heidän aiheuttamistaan vaaratilanteista, selviää Ifin kyselytutkimuksesta aktiivipyöräilijöille. Jalankulkijoiden käytöksestä on huolissaan 20 prosenttia ja toisten pyöräilijöiden 15 prosenttia vastaajista.

39 prosenttia, on huolissaan pyörän tai sen varusteiden joutuvan varkauden tai ilkivallan kohteeksi. Loukkaantuminen pyöräillessä (28 %) ja pyöräilyväylien kunto (25 %) huolettavat lisäksi joka neljättä.
Pyörän tai sen varusteiden varkaus tai ilkivalta nousee nuorimmilla (18- 34 v.) sekä sähköpyörän tai työsuhdepyörän omaavilla selvästi suurimmaksi huolenaiheeksi. Päivittäin pyöräilevät nostavat ykköshuolenaiheeksi pyöräväylien kunnon.
Vaaratilanteita kokenut valtaosa pyöräilijöistä
Suurin osa pyöräilijöistä on kokenut vaaratilanteita viimeisen vuoden aikana – vain 33 prosenttia kertoo, ettei ole kokenut mitään kysytyistä vaaratilanteista.
Joka neljäs (24 %) vastaaja kertoo, että autoilija on aiheuttanut heille pyöräillessä vaaratilanteen viimeisen 12 kuukauden aikana. Pääkaupunkiseudun pyöräilijöistä autoilijan aiheuttaman vaaratilanteen kertoo kokeneensa peräti joka kolmas (33 %).
Muita vaaratilanteiden aiheuttajia ovat olleet pyöräväylien kunto (17 %), jalankulkijat (16 %), sääolosuhteet (16 %) ja toinen pyöräilijä (15 %).
- Valitettavan moni on joutunut pyöräillessä vaaratilanteeseen. Vaaratilanteet korostuvat kyselymme mukaan isommissa kaupungeissa ja pk-seudulla. Onneksi kuitenkin vain seitsemän prosenttia vastaajista kertoo loukanneensa itseään viimeisen vuoden aikana, kommentoi Ifin kotivakuutusten tuotepäällikkö Jori Schiestl.
Pyörän tai sen varusteiden varkauden tai ilkivallan oli viimeisen 12 kuukauden aikana kohdannut kuusi prosenttia vastaajista.
Korvaako kotivakuutus pyörän?
Lähes puolet vastaajista (43 %) epäilee tai ei tiedä, korvaako kotivakuutus pyörän varkauden tai äkillisen rikkoutumisen.
- Lähes jokaisella pyöräilijällä on varmasti kotivakuutus jostain vakuutusyhtiöstä. Se kattaa yleensä aina pyörävahinkoja ainakin jollain tasolla, kertoo Schiestl.
Ifissä on tehty tänä keväänä muutoksia kotivakuutukseen, jotta se turvaa entistä paremmin myös arvokkaampia polkupyöriä. Vastataksemme saatuun asiakaspalautteeseen ja markkinakehitykseen, korotimme pyörien enimmäiskorvausmäärän 5 000 euroon kaikilla kotivakuutuksen turvatasoilla.
- Kun tutkimme, minkä hintaisia pyöriä suomalaiset hankkivat, 5 000 euroa osoittautui rajaksi, jonka vain harva pyörähankinnassaan ylittää - sitä kalliimmat pyörät ovat yleensä harvinaisempia hankintoja, Schiestl taustoittaa muutosta.
Kotivakuutuksesta korvataan polkupyörän tai varusteiden varkaus ja ilkivalta. Lisäksi korvataan pyörän rikkoutuminen, kun sitä käytetään kulkuvälineenä. Ifissä kotivakuutuksiin kuuluu aina myös vastuuvakuutus, joka korvaa, jos aiheutat pyörälläsi vahinkoa muille tai muiden omaisuudelle.
- Ilman vastuuvakuutusta voi pyöräilijä joutua korvaamaan esimerkiksi liikenneonnettomuudessa toiselle pyöräilijälle tai jalankukijalle aiheuttamansa vahingot omasta pussistaan, kertoo Schiestl.
Sähköpyörät kiinnostavat varkaita
Varkausvahinkojen tilastoissa sähköpyörien yleistyminen näkyy selvästi, sillä niiden osuus varkauksista on kasvanut viiden vuoden aikana ja oli 2024 vuonna jo yli kymmenen prosenttia.
- Piikkikuukaudet varkauksissa ovat kesä- ja heinäkuu, mutta pyörävarkaudet ovat selvästi koholla koko kesän ajan. Kotivakuutus pitää pyöräsi turvassa luonnollisesti vuodenympäri myös talvisäilytyksessä, Schiestl huomauttaa.
Kyselytutkimuksen on toteuttanut YouGov* Vahinkovakuutusyhtiö Ifin toimeksiannosta maalikuussa 2025. Kohderyhmään kuuluivat henkilöt, jotka pyöräilevät vähintään viikoittain ja/tai omistavat sähköpyörän. Kokonaisvastaajamäärä oli 527.
Lue lisää pyöräilystä ja vakuuttamisesta.
Mediayhteydet
Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.
Henna Nikkari
Head of Press
Puhelin: 010 514 1245
Sähköposti: henna.nikkari@if.fi
Mediamyynti ja sponsorointi
Mediamyyntiin liittyvissä asioissa pyydämme ystävällisesti olemaan yhteydessä yhteistyökumppaniimme Dentsuun.
Sponsoroinnin osalta keskitymme lasten liikenneturvallisuuteen emmekä pääsääntöisesti tue muita kohteita.
Voit lukea vastuullisuustyöstämme täältä.
Jos tarvitset Ifin logon, saat sen helposti Ifin yhteyshenkilösi kautta.