Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

Jopa kaksi kolmesta laiminlyö lemmikin kiinnittämistä autossa

09.08.2021, 05.20

Valtaosa koiran tai kissan omistajista laiminlyö vähintään joskus lemmikin tai sen häkin kiinnittämistä autossa, paljastaa kysely. Törmäyksessä seurauksena voi olla hengenvaarallinen tilanne tai vaikeahoitoinen autopelko. Katso, kuinka paljon lemmikkisi painaa eri ajonopeuksissa tapahtuvassa äkkipysähdyksessä.

Harva lähtisi autoon ilman turvavyötä, mutta lemmikin kuljettamisessa moni ottaa riskejä: Vain kolmasosa koiran tai kissan omistajista kiinnittää lemmikkinsä aina asianmukaisesti autossa, käy ilmi Ifin etäeläinlääkärikumppani FirstVetin teettämästä kyselytutkimuksesta. Noin viidennes ei kiinnitä lemmikkiään autoillessa koskaan ja loput vaihtelevasti. Naiset ovat jonkin verran miehiä tunnollisempia.

– Lemmikin turvallisesta kuljettamisesta laistetaan todennäköisesti etenkin lyhyellä ja tutulla matkalla tai ajettaessa matalaa nopeutta. Matalassakin nopeudessa törmäys voi kuitenkin johtaa kiinnittämättömän lemmikin loukkaantumiseen tai matkustuspelkoon, toteaa Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa.

Kovemmissa maantienopeuksissa kiinnittämätön lemmikki tai sen häkki voi aiheuttaa kaikille autossa matkustaville hengenvaarallisen tilanteen.

– Riski on verrattavissa siihen, että autossa matkustaisi ihminen ilman turvavyötä. Esimerkiksi 80 kilometrin tuntivauhdissa tapahtuvassa törmäyksessä 20 kiloa painava koira muuttuu yli 500-kiloisen hirven painoiseksi, kun se sinkoutuu etulasiin, kuvaa Elomaa.

Katso taulukosta (liite), millaista massaa erikokoisten lemmikkien paino vastaa äkkipysähdyksessä.

Lemmikin matkustuspelkoa on vaikea hoitaa

Vaikka selvittäisiin ilman loukkaantumista, irrallaan tai kiinnittämättömässä kuljetushäkissä matkustavan lemmikin paiskautuminen esimerkiksi äkkijarrutuksessa voi aiheuttaa eläimelle traumaattisen kokemuksen. Lemmikin matkustuspelko on nykyään yleinen syy olla yhteydessä eläinlääkäriin.

– Matkustuspelko syntyy valitettavan helposti jo yhdestä epäonnistuneesta autoilukokemuksesta ja hankaloittaa sen jälkeen koko perheen elämää ja liikkumista. Pelosta eroon pääseminen on usein hyvin vaikeaa ja edellyttää vähintään pitkällistä käytösterapiaa, kertoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri ja maajohtaja Maiju Tamminen.

Käytöshäiriönä matkustuspelko ei kuulu myöskään koira- tai kissavakuutuksen piiriin.

Oma häkki tai valjaat

Kyselytutkimuksessa yleisin tapa kuljettaa lemmikkiä oli häkissä auton etu- tai takaistuimella. Sopivin kuljetustapa riippuu sekä omasta lemmikistä että auton tilavuudesta, painottavat asiantuntijat.

– Koiran voi sen koosta riippuen joko kiinnittää tukevilla valjailla takaistuimelle tai se voi matkustaa kuljetushäkissä, joka sijoitetaan tavaratilaan tai turvavöihin kiinnitettynä takaistuimelle. Kissalle luontevin tapa matkustaa on kuljetushäkki tai vahvarakenteinen koppa, joka sekin täytyy muistaa kiinnittää kunnolla, kertoo Maiju Tamminen.

Koiraa tai kissaa ei saa koskaan sijoittaa umpinaiseen tavaratilaan, vaan matkustamosta pitää olla vähintään näköyhteys tavaratilaan.

4 vinkkiä lemmikin kanssa autoiluun

  1. Opeta lemmikki matkustamiseen pienestä pitäen: useimmiten myös matkapahoinvoinnista kärsivät eläimet, joita ei ole säännöllisesti totutettu autoiluun.
  2. Kissa voi tarvita erityistä motivointia: Tee kuljetuskopasta jo pentuna yksi sen turvallisista pesäpaikoista. Hyödynnä koppaan houkuttelussa herkkupaloja tai muita kissalle mieluisia asioita.
  3. Valitse suoraan kuljetustapa, joka sopii eläimelle myös sen kasvettua täysikokoiseksi. Esimerkiksi koiran on vaikea ymmärtää, että se saa pentuna olla matkustamossa, mutta siirretään isommaksi kasvettuaan tavaratilaan.
  4. Huomioi matkustusmukavuus etenkin pitkillä matkoilla: Lemmikin pitäisi pystyä sekä istumaan että makaamaan. Pidä myös riittävästi jaloittelutaukoja.

Kyselytutkimuksen lemmikkien kuljettamisesta autossa toteutti FirstVetin toimeksiannosta YouGov maaliskuussa 2021. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat yli 18-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 1001 vastaajaa, joista 440 oli lemmikin omistajia.

Lue lisää lemmikin turvallisesta kuljettamisesta autossa >

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa