Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

Vuotovahingon aiheuttaa keittiössä useimmiten astianpesukone – hintalappu yleensä 4 000–5 000 euroa

03.29.2022, 04.00

Keittiö on kodin sydän ja siellä on viimeisten kahden vuoden aikana vietetty aikaa aiempaa enemmän. Nyt koronarajoitusten poistuessa ja työpaikkojen luopuessa etätyösuosituksista liikumme taas enemmän kodin ulkopuolella.

Nainen täyttää astianpesukonetta

Keittiön turvallisuusohjeet, jotka kaksi vuotta sitten olivat ehkä itsestään selviä, ovat nyt saattaneet päästä unohtumaan ja ne on syytä palauttaa mieleen. Moni ohjeista liittyy juuri siihen, että keittiökoneita tulee käyttää valvotusti eli vain silloin, kun joku on paikalla.
Ifin vahinkotilastoista selviää, että keittiössä sattuvista vuotovahingoista suurin osa johtuu astianpesukoneista. Vahingon keskikorvaus on noin 4 000–5 000 euroa.

– Korvaus muodostuu yleensä vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta, purkutöistä, kuivauksesta ja jälleenrakennustöistä. Vahinko on yleensä sitä pienempi mitä aiemmin se huomataan, kommentoi omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Joka viides astianpesukone kaipaa huomiota

Astianpesukoneiden asennuksessa ja huollossa on usein parannettavaa. Ifin yhteistyökumppani Anticimexin asiantuntijat ovat vierailleet suomalaiskodeissa jo 25 000 kertaa Kunnon koti -palvelun* tiimoilta antamassa kunnossapito- ja turvallisuusvinkkejä.

– Joka viidennestä astianpesukoneesta löytyy jotain, jonka kehotamme omistajaa korjaamaan tai huomioimaan, kertoo Anticimexin talopalveluiden aluepäällikkö Riku Lehtonen.

Tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa, jos vuotoja havaitaan. Vuotokaukalo astianpesukoneen alla on tärkeä, sillä se tuo vuotovahingon nopeammin näkyviin. Niitä löytyy nykyään useammista kodeista kuin aiemmin. 2017–2019 tehdyissä Kunnon koti -tarkastuksissa peräti 19 prosentissa vuotokaukalo puuttui, viimeisen kahden vuoden aikana enää 13 prosentissa.

Lue lisää vuotovahingoista.

Uuni ja liesi ovat yleisimmät tulipalojen aiheuttajat

Ifin tilastojen mukaan ruoanlaitto on yleisin syy kodin tulipaloihin. Silloin tällöin ne johtavat peräti totaalipaloihin, jolloin koko koti tuhoutuu.

- Palot aiheutuvat yleensä siitä, että jää jotain ruokaa liedelle tai uuniin tai että lähellä on jotain palavaa materiaalia, Utunen kertoo.

Lehtonen puolestaan muistuttaa liesituulettimen suodattimen puhdistamisen tärkeydestä.
- Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan, Lehtonen sanoo.

Pidä keittiösi turvallisena – muista nämä:

  1. Käytä koneita vain, kun olet paikalla. Muista myös sulkea astianpesukoneen hana, kun sitä ei käytetä.
  2. Hanki keittiöön sammutusvälineitä. Sammutuspeite on hyvä olla käden ulottuvilla.
  3. Puhdista uuni säännöllisesti. Varmista, ettei lieden lähellä ole helposti syttyviä tavaroita.
  4. Puhdista liesituulettimen suodatin kerran kuussa.
  5. Imuroi jääkaapin alta ja takaa säännöllisesti ainakin kerran vuodessa.

*Ifin laajoihin omakotitalojen kotivakuutuksiin kuuluu ilmainen Kunnon koti -palvelu. Ifin yhteistyökumppani Anticimex auttaa omakotitaloasujia pitämään kodistaan huolta ja kiinnittämään huomiota turvallisuusasioihin. Palvelu on ollut käytössä vuodesta 2017 ja Ifin asiakkaat ovat käyttäneet sitä jo yli 25 000 kertaa.

Lue lisää Kunnon koti -palvelusta

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa