Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

Koiranomistajien kokemattomuus näkyy yhä enemmän eläinlääkärikäynneissä

07.06.2021, 04.50

Lähes joka toinen Ifissä vakuutettu koira joutuu ensimmäisen elinvuotensa aikana käymään eläinlääkärissä sairauden tai tapaturman vuoksi. Määrä on kasvanut merkittävästi viimeisten viiden vuoden aikana. Yhä useammin vaivan taustalla on koiranomistajan kokemattomuus, arvioi Ifin eläinlääkäri.

Vilkkaille koiranpennuille sattuu aikuisia koiria enemmän tapaturmia, mutta valtaosa pentujen eläinlääkärikäynneistä liittyy kuitenkin sairauksiin. Kolme yleisintä koiranpentujen sairausryhmää ovat Ifin vahinkotilastojen perusteella erilaiset jalkavaivat, ruoansulatuskanavan sairaudet sekä silmä- ja korvatulehdukset ja allergiat.

Ifissä on havaittu, että yhä useammin vaivan ja eläinlääkärikäynnin taustalla on tuoreen koiranomistajan kokemattomuus.

– Esimerkiksi ontumisen syyksi paljastuu yllättävän usein väärä ruokinta tai ikään ja kokoon nähden epäsopiva liikunta. Ensikertalaisen kannattaakin jo ennen pennun hankintaa konsultoida vaikkapa eläinlääkäriä koiran ruokinnasta ja hoidosta. Kasvavalle koiralle on tärkeää löytää ravintoarvoiltaan sopiva pentu- tai junioriruoka, jotta luuston kehitys on turvattu, kuvaa Ifin eläinlääkäri ja eläinvakuutusten tuotepäällikkö Heidi Elomaa.

– Monia tulehdussairauksia voitaisiin estää huolehtimalla koiran hygieniasta, kuten silmien ja korvien säännöllisestä puhdistuksesta ja turkin kuivaamisesta uinnin jälkeen. Useat koirarodut kärsivät toistuvista korvatulehduksista, joita ennaltaehkäistään parhaiten puhdistamalla korvia viikoittain, kertoo Elomaa.

Suolistovaivat uteliaiden pentujen riesa

Pennuilla yleiset suolistovaivat liittyvät usein ruokavalion muutoksiin: toisin kuin ihminen, koira ei kaipaa ruokavalioon vaihtelua, vaan sille turvallisinta on pysytellä samassa, tärkeät ravintoaineet sisältävässä koiranruoassa. Useimmat ihmisille tarkoitetut herkut eivät sovellu ollenkaan koirille.

Toinen tyypillinen koiranpennun ripulin syy on erilaisten vierasesineiden tai muun sopimattoman maistelu.

– Uteliaan pennun omistajalta vaaditaan tarkkaavaisuutta ja silti vahinkoja voi ymmärrettävästi sattua. On kuitenkin hyvä puuttua ei-toivottuun käytökseen johdonmukaisesti alusta alkaen, jotta ongelma ei jää pysyväksi, Elomaa toteaa.

Ensimmäisen elinvuoden aikana paljastuvat tyypillisesti myös erilaiset allergiat. Koiran vakuutus kannattaakin ottaa heti pennun saavuttua uuteen kotiin, jolloin vältytään siltä, että pentu ennättää sairastua ennen vakuutuksen hankintaa ja vakuutuksesta joudutaan rajaamaan pois aikaisempia sairauksia.

Uusi sovellus auttaa lemmikin oireiden arvioinnissa

Koronapandemian aikana uusien lemmikin omistajien määrä on kasvanut voimakkaasti. If haluaa nyt auttaa erityisesti kokemattomia omistajia pitämään huolta lemmikeistään uuden PetCompass-sovelluksen avulla.

– PetCompass-sovelluksessa voi seurata koiran kehitystä ja tallentaa tärkeitä tietoja sekä muistutuksia vaikkapa tehtävistä hoitotoimenpiteistä. Jos lemmikki oireilee, sovellus kertoo, mistä voi olla kyse ja ohjaa tarvittaessa etäeläinlääkärille tai eläinlääkärille. Sovelluksen oiretietopankki on kokeneiden eläinlääkäreiden kehittämä, kertoo Elomaa.

Ifin eläinvakuutusasiakkaat saavat sovelluksen Premium-version kolmeksi kuukaudeksi maksutta käyttöönsä. Sovelluksen tarjoaa Ifin yhteistyökumppani GekkoVet Oy.

Ensimmäinen kesä yhdessä? Muistilista mökille tai reissuun koiranpennun kanssa:

  1. Varaa matkaan riittävästi koiralle tuttua ruokaa, niin vältyt suolistopulmilta.
  2. Pakkaa mukaan koiran kotihoitoapteekki, josta löytyvät vähintään mahdolliset koiran tarvitsemat lääkkeet, haavanpuhdistusvälineet ja punkkipihdit.
  3. Helteellä kävelytä koiraa vain aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Varmista koiran riittävä juominen ja varjoisa oleskelupaikka.
  4. Kuivaa turkki uimisen jälkeen: Koiran turkin pitää ennättää kuivaa kunnolla uimakertojen välillä. Turkin ajelu on hyvä vaihtoehto pitkäturkkiselle ja innokkaalle uimarille hot spot -ihotulehduksen ehkäisyyn.
  5. Tiedustele eläinlääkäriltä sopivinta punkkikarkotetta omalle koirallesi. Punkkipihdeillä punkin voi itse helposti poistaa.
  6. Kyyn purema vaatii aina välitöntä hakeutumista eläinlääkärin hoitoon.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa