Päävalikko Siirry sisältöön

Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat

07.01.2025, 04.00

If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.

Kesäkuukausina yleisin vahinkotyyppi on lasivahinko.

Kesäkuukausina autojen määrä teillä kasvaa, kun lomalaiset lähtevät reissuihinsa sekä Suomessa että ulkomailla. If tarkasteli kesäkuukausien yleisimpiä vahinkoja sekä sähköautojen että polttomoottoriautojen osalta.

Kesäkuukausina yleisin vahinkotyyppi on lasivahinko. Ifin kaskojen lasiturva kattaa ikkunat kattoikkunaa myöten, useimmiten kivet ja nastat osuvat juuri tuulilasiin. Kattoikkunan ja takalasin vahingoissa useimmiten on kysymys peruutustilanteista esimerkiksi parkkihalleissa.

Toiseksi yleisin vahinko on hinausvahinko, jossa auto jättää syystä tai toisesta tielle. Tavanomaisin syy on auton tekninen vika. Esimerkiksi sähkön loppuminen sähköautosta kesken matkanteon ei nouse erityisesti esiin vahinkoja tarkasteltaessa.

- Parhaassa tapauksessa hinausauton kuljettaja saa auton ajokuntoon paikan päällä, mutta useimmiten auto pitää hinata korjaamolle. Rengasrikoissakin kannattaa kutsua vakuutusyhtiöstä ammattilainen paikalle, eikä alkaa säätää itse muun liikenteen seassa. Jo ennen matkalle lähtöä on hyvä muistaa tallentaa vakuutusyhtiön hinauspalvelun yhteystiedot matkapuhelimeensa, neuvoo Ifin ajoneuvovakuutuksien tuotepäällikkö Peter Roselius.

Usein auton teknisiin vikoihin liittyy myös laina-auton tarve, jotta matka pääsee jatkumaan nopeasti.

- Auton hinauspalvelu sisältyy kaikki Ifin kaskovakuutukseen, ja käytettäessä Ifin omaa hinauspalvelua saa tienpäälle jäänyt avun ilman omavastuuta. Sen sijaan sijaisauton sisältävää lisäturvaa eivät kaikki ole katsoneet itselleen tarpeelliseksi. Silloin vuokra-auton korjauksen ajalle joutuu kustantamaan itse, kertoo Roselius.

Kolmanneksi eniten kolhitaan – myös ilkivalta lisääntyy kesäisin

Kolmanneksi yleisin on vahinko, jossa autoa kolhaistaan johonkin. Suurin osa törmäysvahingoista on pieniä, mutta niidenkin korjaaminen voi olla nykyään kallista. Kolhiintuvat osat ovat yleensä juuri niitä, joissa on nykyautoissa paljon erilaista kallista tekniikkaa – auton etuosan kameroita, tutkia ja muita antureita ja koko ajan kalliimpia valoumpioita.

- Yleisimmät vahingot ovat samat riippumatta siitä, ajaako sähkö-, bensiini- vai dieselautoa.  Auto jättää tien päälle, lasiin tulee vaurio tai kolhaiset autoasi parkkipaikalla, näitä sattuu ihan kaikille, kertoo Roselius. 

- Auringonpaiste ja kesäjuhlajuomat näkyvät myös autovahingoissa. Vaikka autoille tehty ilkivalta ei ole yleisimpiä vahinkoja, niidenkin määrä kasvaa selvästi kesällä, Roselius lisää.

3 tavallisinta korvaustyyppiä (kesä–heinäkuu 2023/24)

  1. Tuulilasivahinko
  2. Matkan keskeytyminen auton tekniseen vikaan  
  3. Törmäys

Eniten kesäkuukausina kasvava vahinkotyyppi on ilkivaltavahinko.

Ifin viestinnän ajantasaiset yhteystiedot löydät kesällä uutishuoneestamme.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Ifin viestintä palvelee viikolla 27 englanniksi

Tavoitat päivystävän viestinnän asiantuntijan numerosta:  +4799166270  tai sähköpostitse: peter.hagen@if.no

Mediamyynti ja sponsorointi

Mediamyyntiin liittyvissä asioissa pyydämme ystävällisesti olemaan yhteydessä yhteistyökumppaniimme Dentsuun.

Sponsoroinnin osalta keskitymme  lasten liikenneturvallisuuteen emmekä pääsääntöisesti tue muita kohteita.

Voit lukea vastuullisuustyöstämme täältä. 

Jos tarvitset Ifin logon, saat sen helposti Ifin yhteyshenkilösi kautta.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa