Snabb hjälp och e-recept via distansläkare

Vad ska jag göra om det känns strävt i halsen? Vem kan förnya mina recept? Är det fråga om allvar när barnet är gråtmilt? Vardagliga hälsobesvär kan vara försvånansvärt enkla att sköta bekvämt från exempelvis hemsoffan eller stugan. Läs mer om distansläkare!

Hälsobesvären kräver inte alltid besök hos läkaren, och i sådana fall kan du få hjälp via en distansläkare. Distansläkaren hjälper dig direkt och din försäkring ersätter konsultationer med distansläkaren på samma sätt som besök på en vanlig läkarmottagning. Distansläkartjänsten och direktersättning går att använda dygnet runt.

Vad avses med distansläkare?

Distansläkare innebär en läkares eller sjukskötares mottagning som du når via chatt, t.ex. i Mehiläinens OmaMehiläinen-appen. I chattkonversationen mellan distansläkare och kund går det vid behov att lägga till bilder, vilket hjälper läkaren att göra en diagnos.

Chattkonversationen med en distansläkare är ett dataskyddad och utgör ett snabbt sätt att få kontakt med en läkare. Distansläkaren ger vårdföreskrifter, ordinerar mediciner och skriver ut remisser för fortsatt undersökning.

Du kan använda distansläkartjänsten t.ex. i följande situationer:

  • hudsymptom
  • symptom på ögoninflammation
  • kortvarig snuva eller hosta
  • allergisymptom
  • insektsbett
  • urinvägsinfektion hos kvinnor
  • magsymptom
  • behov av att förnya recept
  • behov av kontrollbesök.

Källa: Mehiläinen

Distansläkarens mottagning och If Suorakorvaus

Direktersättningstjänsten If Suorakorvaus går att använda på Mehiläinens Digiklinik (OmaMehiläinen-appen) och Terveystalos Läkarchatt 24/7 (Terveystalo-appen). Direktersättning ska aktiveras i appen för att fungera. Aktiveringen behöver endast göras en gång, och därefter är det enkelt att börja använda appen. Läs anvisningarna för hur du besöker distansläkarens mottagning hos Mehiläinen och Terveystalo och hur du kan aktivera direktersättning.

Varför lönar det sig att aktivera If Suorakorvaus i appen?

Direktersättning sparar tid och besvär. När du aktiverat direktersättningstjänsten i distansläkarappen gör läkarstationen för chattbesöket en skadeanmälan i ditt namn. Vanligtvis betalar du bara självrisken och If betalar ersättningen direkt till läkarstationen. If Suorakorvaus fungerar vid de flesta sjukdomsfallen. Direktersättning används i samband med chattbesök, men omfattar inte ännu video- eller telefonmottagningar.

Om det undantagsvis inte går att sköta ersättningen genom direktersättning, debiteras distansläkararvodet från ditt betalkort. Läkarstationen gör också i sådana fall en skadeanmälan i ditt namn, och för att handlägga ärendet snarast möjligt kontaktar vi dig per telefon eller via Mina sidor.

När lönar det sig att använda en distansläkares tjänster?

Via distansläkaren får du snabbt hjälp av erfarna specialister varje dag, året runt. Du får vid behov en remiss för undersökningar och mediciner genom e-recept. Om sjukdomen eller symptomen går att sköta utan fysisk examinering kan dessa i allmänhet skötas på en distansläkares mottagning.

T.ex. förkylningssymptom, ögoninflammation, allergisymptom, magsymptom, insektsbett, hudsymptom och behov av att förnya recept räknas som situationer i vilka du kan få hjälp av distansläkare.

Du får svar av specialisterna dygnet runt och oftast inom några minuter.

Direktersättning på telefon- och videomottagning

Nuförtiden är det också möjligt att boka tid på en telefon- eller videomottagning istället för en vanlig läkarmottagning.

I fakturering av video- eller telefonmottagningar går det inte att använda direktersättning. För distansbesöken ska du därför söka ersättning separat när du har betalat fakturan.

Du kan också ha nytta av följande: