Päävalikko Siirry sisältöön

If tutki: Täyssähkö ohitti bensiinin halutuimpana käyttövoimana

05.03.2022, 04.00

Täyssähkö ohitti ensimmäistä kertaa bensiinin Ifin kyselytutkimuksessa, kun suomalaisilta kysyttiin minkä uuden auton he valitsisivat, jos ostohinta olisi sama käyttövoimasta riippumatta.

Sähköauton latauskaapelia kiinnitetään.

If toteutti käyttövoimatutkimuksen nyt kolmatta kertaa ja täyssähkön suosio on hivuttautunut tänä aikana 16 prosentista 19 prosenttiin. Bensiiniauton valitsisi nyt 18 prosenttia vastaajista (19 % vuonna 2020). Vastaajista yli puolet (50,9 %) valitsisi täyssähkön tai hybridin, jos hankintahinnoissa ei olisi eroa.

Hinta on kuitenkin ostopäätöksessä suuri määrittäjä. Nykyisillä hankintahinnoilla bensiinin valitsisi edelleen 23 prosenttia vastaajista (27 % vuonna 2020) ja täyssähkön 12 prosenttia (9 % vuonna 2020).

Kts. liitteenä olevat graafit ja lue lisää, kuinka esimerkiksi auton ympäristöystävällisyys vaikuttaa ostopäätökseen.

Kiinnostus sähköautoilua kohtaan räjähti

Kiinnostus sähköautoilua kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti tänä keväänä, kun Venäjän hyökkäyssota nosti polttoainehintoja ja teki sähköautoilusta taloudellisesti suhteessa aiempaakin kilpailukykyisempää. Ifin kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa, joten jo ennen Ukrainan tapahtumia.

- Jo pitkään odotettu henkilöautoliikenteen sähkösiirtymä vaikuttaakin tapahtuvan Suomessa selvästi nopeammin kuin markkinaennusteissa vielä joitain vuosia sitten uumoiltiin, kommentoi Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä.

Sähköautoja on nyt myös saatavilla entistä useammalta autonvalmistajilta eri hinta- ja kokoluokkiin. Sähköistymistä kuitenkin jarruttavat useiden autonvalmistajien poikkeuksellisen pitkiksi venyneet toimitusajat.

- Myös käytettyjä sähköautoja on jo markkinoilla. Niiden myyntihinnat ovat nousseet kevään aikana kiinnostuksen kasvaessa. Tällä hetkellä kiinnostus sähköautoihin ylittää niiden tarjonnan, kertoo Färkkilä.

Latausmahdollisuudet ja teknologian luotettavuus mietityttävät

Ifin kyselyn mukaan suurimmat syyt olla valitsematta sähköautoa ovat latausmahdollisuuksien vähäisyys ja uusien sähköautojen ostohinta.

- Autoilun kokonaiskustannusten ynnääminen tekee sähköautoilusta kuitenkin suhteessa jo selvästi edellisvuosia kannattavampaa nykyisten hankintatukien ja toisaalta voimakkaasti nousseiden polttoainekustannusten takia, Färkkilä huomauttaa.

Tutkimuksen mukaan myös epäluottamus uuteen teknologiaan on kasvanut. Vastaajista 34 prosenttia kertoi epäluottamuksen teknologiaan syyksi olla valitsematta sähkö- tai hybridiautoa, kun vielä viime vuonna vastaajista vain 23 prosenttia oli sitä mieltä. Myös valmistuksen ympäristöhaittoja pidetään sähköautohankinnan esteenä ja ne syyksi mainitsevien osuus on noussut 35 prosenttiin (30 % viime vuonna).

- Kasvanutta epäluottamusta sähköautojen teknologiaan selittänee uusien sähköautojen lastentaudit sekä se, että aihe on ylipäätään ollut viime aikoina paljon esillä ja mediassa, kommentoi Färkkilä.

Lue lisää kyselytutkimuksessa ilmenneistä syistä olla valitsematta sähköautoa.

Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Vahinkovakuutusyhtiö Ifin toimeksiannosta kuluvan vuoden helmikuusssa. Kokonaistuloksissa (N=1512) keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 2,3 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa