Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

Vietä onnistunut mökkikesä: näin varaudut lisääntyneisiin villieläin- ja myrskyvahinkoihin

06.22.2021, 04.40

Mökkikesä pääsee juhannuksena monella täyteen vauhtiin. Ifin vahinkotilastojen perusteella viime vuonna selkeästi eniten mökeillä lisääntyivät villieläinvahingot, myrskytuhot ja irtaimiston rikkoutumiset. Lue asiantuntijan vinkit varautumiseen ja vietä onnistunut kesä mökillä.

Kuluva kesä on monelle ensimmäinen omalla mökillä, kun mökkikauppa on käynyt vilkkaana läpi talven ja kevään. Jo viime kesänä mökeillä vietettiin tavallista enemmän aikaa koronapandemian vuoksi. Viime vuonna mökeillä lisääntyivät Ifin tilastojen perusteella merkittävästi etenkin villieläinten tekemät vahingot, myrskytuhot sekä erilaiset irtaimiston rikkoutumiset.

Loman alussa kannattaa ottaa hetki mökin suurimpien riskipaikkojen tarkistamiseen, niin sen jälkeen voi keskittyä turvallisin mielin mökkeilyyn.

Estä näädän tai oravan pääsy mökin rakenteisiin

Villieläinvahingot lisääntyivät mökeillä viime vuonna 75 prosenttia verrattuna edeltäviin viiteen vuoteen, paljastavat Ifin tilastot. Vahinkoja aiheuttavat nyt erityisesti näädät, oravat ja minkit.

– Nämä ovat pahimmillaan mittavia vahinkoja, kun esimerkiksi mökin yläpohjaan pesiytynyt näätä on tehnyt suurta tuhoa syömällä eristeitä ja sotkemalla paikkoja. Korjauskustannukset nousevat tuhansiin, välillä jopa kymmeniin tuhansiin euroihin asti, kuvaa Ifin mökkivakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

– Eläinten tekemiltä vahingoilta voi suojautua verkottamalla tiheäsilmäisellä metalliverkolla kaikki sisälle rakenteisiin vievät aukot. Varmista kuitenkin ennen verkotusta, ettei sisällä ole jo eläimiä. Turvallisin aika suojatoimien tekoon on loppukesä, jotta rakenteisiin ei jää poikasia jumiin, neuvoo Utunen.

Villieläinvahinkoja korvataan Ifissä laajasta mökkivakuutuksesta. Kaikki mökkivakuutukset eivät kata villieläinvahinkoja, joten kannattaa tarkistaa oman vakuutuksen kattavuus omasta vakuutusyhtiöstä.

Myrskyvahingot kaksinkertaistuivat – tarkista pihan puut

Viime vuonna Suomea koetteli useampi kesä- ja syysmyrsky, minkä vuoksi Ifin mökeillä korvaamat luonnonilmiövahingot yli kaksinkertaistuivat edellisvuosiin verrattuna. Myrskyissä tuhoa tekevät erityisesti rakennusten päälle kaatuvat puut sekä voimakkaat sateet, jotka aiheuttavat esimerkiksi vesikattovuotoja.

– Mökillä ollessa kannattaa arvioida pihapiirin puiden kuntoa ja kaataa huonokuntoiset puut erityisesti, jos ne voivat ulottua rakennusten, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Tarkista myös katon kunto ja varmista, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta, Utunen opastaa.

Ifin kaikki mökkivakuutukset kattavat erilaisten luonnonilmiöiden, kuten myrskyn, rakeiden tai tulvan, mökille aiheuttamat vahingot.

Vanha elektroniikka voi rikkoutua kulutuksen lisääntyessä, muista paloriski

Mökeillä sattui viime kesäkuukausina erilaisia irtaimistovahinkoja lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, kun mökeillä vietettiin koronapandemian myötä selvästi aiempaa enemmän aikaa. Mökeillä hajosi runsaasti esimerkiksi jääkaappeja ja muita kodinkoneita.

– Mökeille tuodaan edelleen tyypillisesti kotoa vanhempaa elektroniikkaa, joka saattaa hajota ihan vain kovemman kulutuksen vuoksi. Tämä kannattaa huomioida etenkin, jos kyseessä on mökillä olon kannalta kriittinen laite. Vanhoissa sähkölaitteissa tulee huomioida myös paloturvallisuus, eli laitteen käyttö täytyy lopettaa heti, jos havaitsee sen toiminnassa jotakin poikkeavaa, muistuttaa Utunen.

Ifissä laaja mökkivakuutus korvaa särkymiset ja muut mökin irtaimistolle aiheutuneet yllättävät vahingot, kuten sähkökatkon aikana pakastimessa sulaneet marjat.

Tarkistuslista mökille villieläin- ja myrskyvahinkoihin varautumiseen:

  1. Verkota tiheäsilmäisellä metalliverkolla kaikki sisälle rakenteisiin vievät aukot. Kun valitsee verkon silmäkooksi 3 millimetriä, verkko estää samalla hiirten pääsyn.
  2. Kaada pihapiiristä huonokuntoiset puut etenkin, jos ne voivat ulottua mökin, sähkölinjojen tai pysäköintialueen päälle. Mökin läheisyydessä olevien puiden kaataminen estää myös oravalta ja näädältä helpon kulkureitin rakennukseen.
  3. Tarkista katon kunto ja varmista, että vesikourut vetävät ja katolta tulevat sadevedet ohjautuvat pois talon vierustoilta.
  4. Jos mökillä on salaojat, tarkasta tai tarkistuta niiden kunto ja varmista, että rakennuspaikan ojat ovat toimintakunnossa.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa