Päävalikko Siirry sisältöön

Uutishuone

Tervetuloa Ifin uutishuoneeseen! Löydät täältä Ifin viestinnän yhteystiedot, lehdistötiedotteet sekä linkit sosiaalisen median kanaviimme. Ota yhteyttä!

Terveysbarometri: Muistisairaus huolettaa yhä useampaa, syöpä pelottaa edelleen eniten

12.14.2021, 06.32

Naisia mietityttävät sairaudet miehiä enemmän. Yhä useampi suomalainen on huolissaan muistisairaudesta sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista. Syövän pelko on vähentynyt, mutta se on edelleen suomalaisia eniten huolettava sairaus ikään katsomatta. Tiedot käyvät ilmi Ifin terveysbarometritutkimuksesta.

Suomalaiset ovat aiempaa huolestuneempia muistisairaudesta sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista, selviää Ifin teettämästä terveysbarometritutkimuksesta. Muistisairaus pohdituttaa nyt reilua kolmannesta (32%), kun viime vuonna vakavasta muistisairaudesta ilmaisi huolensa 26 prosenttia vastaajista. Naisista muistisairaudesta on huolissaan 38 prosenttia vastaajista, miehistä vajaa kolmannes (26%).

– Huoli muistisairaudesta on ymmärrettävä, sillä väestön ikääntyessä muistisairaudet ovat yhä yleisempiä. Muistisairauden syntyyn voi kuitenkin vaikuttaa omilla elintavoilla jopa 30-50 prosenttia. Tutkimuksemme mukaan terveytensä hyväksi kokevat ovat muita useammin sitä mieltä, että terveys on yksilön omalla vastuulla, kertoo Ifin yksityisasiakkaiden henkilövakuutuksista vastaava johtaja Tero Hoikkala.

Tuki- ja liikuntaelinsairaus huolettaa nyt liki kolmannesta vastaajista (28%). Vuonna 2020 Ifin tutkimukseen vastanneista vakavan tuki- ja liikuntaelinsairauden nimesi huolekseen reilu viidennes (22%). Pelko tuki- ja liikuntaelinsairauksista on suurinta terveytensä huonoksi kokevien keskuudessa, joista se huolettaa joka toista vastaajaa (50%).

Syöpä huolettaa kaiken ikäisiä

Muistisairautta enemmän suomalaisia pelottaa vain syöpä, joka mietityttää nyt 43 prosenttia vastaajista. Syöpä on eniten huolta aiheuttava sairaus kaikissa ikäryhmissä. Syövästä huolestuneiden määrä on kuitenkin vähentynyt, sillä vuonna 2019 teetetyssä Ifin kyselyssä jopa kaksi kolmesta (66%) kertoi olevansa huolissaan syöpään sairastumisesta. Syövän pelko korostuu terveytensä hyväksi kokevien keskuudessa.

– Selviytyminen ja paraneminen ovat tietysti mielessä päällimmäisenä sairastuessa. Taloudellinen vaikutus kannattaa kuitenkin selvittää ennakkoon, sillä pitkällä sairauslomalla tai työkyvyttömyydellä on väistämättä vaikutuksia myös omaan ja perheen talouteen, joihin voi varautua vakuutuksella, Hoikkala toteaa.

Finanssialan viime vuonna teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka paljon suomalaiset kokevat erilaisten asioiden uhkaavan taloudellista hyvinvointiaan. Pelottavimpana pidettiin pitkäaikaista sairautta, jonka koki uhkaksi 38 prosenttia vastaajista.

Yli 60-vuotiaat huolehtivat elintavoistaan ahkerimmin

Ifin terveysbarometrin vastaajista yli puolet (57%) on sitä mieltä, että ihmisen terveys on täysin tai enimmäkseen hänen omalla vastuullaan. Terveytensä hyväksi kokevien keskuudessa koetaan useammin, että vastuu omasta terveydestä on itsellä yhteiskunnan vastuun sijaan.

– Tutkimuksemme mukaan suomalaiset ovat tänä vuonna hieman enemmän panostaneet sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sairauksia pyritään torjumaan useimmiten huolehtimalla riittävästä rokoteturvasta, palautumisesta ja levosta. Muutokset edellisvuosiin ovat pieniä, mutta suunta on oikea, sanoo Hoikkala.

Tutkimuksen mukaan aktiivisimmin sairauksia pyrkivät ennaltaehkäisemään yli 60-vuotiaat ja terveytensä erittäin hyväksi kokevat. Suurin ero sukupuolten välillä näkyy terveelliseen ruokavalioon ja ravitsemukseen satsaamisessa. Suomalaisnaisista ravintoon panostaa 71 prosenttia vastaajista, miehistä 55 prosenttia.

Näin suomalaiset pyrkivät ennaltaehkäisemään sairauksia:

1. Huolehtimalla riittävästä rokoteturvasta, 84%
2. Varmistamalla riittävän palautumisen ja levon, 73%
3. Pitämällä huolta riittävästä unesta, 66%
4. Panostamalla terveelliseen ruokavalioon ja ravitsemukseen, 64%
5. Harrastamalla liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa, 63%
6. Pitämällä stressitason kohtuullisena, 63%
7. Pitämällä painon kurissa, 61%
8. Käyttämällä vitamiini- tai ravintolisiä, 59%
9. Kiinnittämällä huomiota työergonomiaan, 52%
10. Käymällä säännöllisesti terveystarkastuksessa tai laboratoriotestissä, 43%

Syöpään ja muihin vakavien sairauksien sairastumisten varalle voi varautua vakuutuksella. Ifin vakavan sairauden turva kattaa 10 yleistä sairautta, kuten syövän, aivo- ja sydäninfarktin ja MS-taudin. Diagnoosin myötä sairastunut saa verottoman kertakorvauksen, jonka voi käyttää esimerkiksi talouden tasapainottamiseen.

*Terveysbarometri-kyselytutkimuksen toteutti Ifin toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimuksessa haastateltiin 1016 aikuisikäistä suomalaista terveydenhoitoon liittyen. Tiedot kerättiin syyskuussa 2021 YouGovin kuluttajapaneelissa. Lähtöotos muodostettiin ja lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä vastaavaksi iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Kokonaistuloksissa keskimääräinen virhemarginaali on noin ± 2,8 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla). Tuloksia on verrattu maaliskuussa 2019 ja lokakuussa 2020 toteutettuihin vastaaviin tutkimuksiin. 

 

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa