Päävalikko Siirry sisältöön

Jäätyivätkö putket? Älä kokeile tee se itse -sulatuskikkoja

01.03.2024, 05.15

Paukkupakkasella kannattaa nostaa matalalle säädettyä peruslämpöä ja viedä tarvittaessa lisälämmönlähde tilaan, jossa kulkee vesiputkisto. Jos putket jäätyvät, vältä lisävahingot jättämällä niiden sulatus ammattilaiselle. Rikkoutuneet putket voivat aiheuttaa isoja vesivahinkoja etenkin tyhjillään olevissa vapaa-ajan asunnoissa.

Kovat pakkaset koettelevat vesiputkistoa. Tyypillisesti putkien rikkoutumisesta johtuvia vahinkoja sattuu etenkin mökeissä ja muissa kiinteistöissä, joissa ei olla jatkuvasti paikalla. Vapaa-ajan asuntojen lisäksi nyt kannattaa tarkistaa lämpötila esimerkiksi varastoissa, teknisissä tiloissa, autotalleissa ja tuulikaapeissa, joissa on vesipiste tai vesikiertoinen lattialämmitys.

– Kaikissa tiloissa, joissa kulkee vesiputkisto, pitäisi olla riittävä, tasainen lämpötila. Tarvittaessa voi ottaa käyttöön lisälämmönlähteitä, kuten sähkökäyttöisiä pattereita. Hyvä keino on jättää kovalla pakkasella vesihana hieman tiputtamaan, jolloin jäätyminen estyy, neuvoo omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja Oskar Storsjö Ifistä.

– Jos peruslämpö on esimerkiksi mökillä säädetty matalalle, sitä kannattaa hieman nostaa. Vesiputket on usein vedetty rakennuksen kylmiin kohtiin, joihin pakkasella voi olla yllättävän helppo pääsy. Tyypillinen noin viiteen asteeseen asetettu peruslämpö ei välttämättä riitäkään kovalla pakkasella estämään putkien jäätymistä, kertoo Storsjö.

Ilmalämpöpumpun lisäksi rakennuksessa olisi aina hyvä olla myös jokin muu lämmitin. Jos rakennuksessa on takka tai tulisija, sitä kannattaa pakkasella lämmittää päivittäin.

Jätä putkien sulatus ammattilaiselle

Putkien jäätymisen havaitsee helposti siitä, ettei hanasta tule vettä. Etenkin tyhjillään olevissa vapaa-ajan asunnoissa putkien jäätyminen ja sen aiheuttama mahdollinen putkirikko paljastuvat kuitenkin usein vasta pakkasten lauhtuessa.

Jäätyneiden putkien sulattaminen on turvallisinta jättää putkiasentajan tehtäväksi. Avotulta ja kuumailmapuhallinta ei koskaan tule käyttää putkien sulattamiseen.

– Pahimmassa tapauksessa kokematon putkien sulattaja voi sytyttää tulipalon tai rikkoa putket lämmittämällä niitä liian nopeasti, painottaa Storsjö.

Pakkasjaksot aiheuttavat vahinkopiikkejä

Kovat pakkasjaksot erottuvat Ifin vahinkotilastoissa, sillä ne aiheuttavat pahimmillaan satoja putkien jäätymisestä seuranneita vahinkoja kodeissa ja vapaa-ajan asunnoissa. Viime vuosina jäätymisvahinkoja on sattunut poikkeuksellisen runsaasti vuoden 2021 joulukuussa ja vuoden 2016 tammi-helmikuussa. Keskimääräinen vahingosta maksettu korvaus on noin 8 000 euroa.

– Putkirikon taustalla on veden lämpölaajeneminen: jää vie putkessa enemmän tilaa kuin sama määrä vettä, jolloin se lisätilaa tarvitessaan voi rikkoa vesiputken. Sään lauhtuessa putki sulaa ja alkaa jälleen kuljettaa vettä, jolloin vesi vuotaa rikkoutuneesta putkesta rakenteisiin, kertoo Storsjö.

– Esimerkiksi mökillä vesi voi ennättää vuotaa päiviä tai pahimmillaan viikkoja, ennen kuin se havaitaan. Sen vuoksi vesijohtoverkosto tulee aina tyhjentää ennen pakkasia, jos rakennusta ei lämmitetä talvella tai se jätetään tyhjilleen, Storsjö muistuttaa.

Mitä kotivakuutus korvaa?

Ifin kotivakuutus korvaa​ vuotaneen sulamisveden rakennukselle ja irtaimistolle aiheuttamia vahinkoja, jotka johtuvat putkien tai LVI-laitteiden jäätymisestä. Itse rikkoutunutta putkea, LVI-laitetta tai putkien sulatuskustannuksia ei korvata vakuutuksesta, ellei jäätyminen ja rikkoutuminen johdu esimerkiksi lämmityslaitteiston äkillisestä rikkoutumisesta.

Mediayhteydet

Tavoitat Ifin viestinnän ma-pe klo 9-16.

Outi Kärkkäinen
Viestintäpäällikkö
Puhelin: 010 514 1962
Sähköposti: outi.karkkainen@if.fi

Jos teet ilmoitusmyyntiä tai tarvitset Ifin logoa, lähetä sähköpostia osoitteeseen markkinointi@if.fi.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa